По темата: Градско 8/100, извънградско около 6/100, разлика с лятото няма, освен тази че тунджата замръзва и имаше проблеми покрай това няколко дни, ама сега се оправи!
Сега ми идва някъде малко над 9.5, за последно откакто зареждах преди 1 месец на Еко, не съм зареждал, но в този месец определено колата работи невероятно дълги периоди на място, обще се събират сигурно поне 8-9 часа - на всяко палене чаках поне по 10 минути, веднъж си чистих снега и леда по колата, като през това време тя работи около час и половина, докато правех великите свещи и тествах за колко време ще загрея, се игубиха още към час и половина, отделно като си ходя насам натам, и гледам да не гася ако ще престоявам по-малко от 10 минути, и така. А, и няколко пъти доста здраво напъвах по цариградско и други улички. Та за тия 8-9 часа колата сигурно е изхабила поне 8-9 литра, което са си още 100 км, ако не го бях правил. Което свежда разхода до малко над 8. Надявам се сега с тия свещи като чакам много по-малко и двигателя стопля много по-бързо и лесно, да се върна към летния разход - около 7.5 или поне да сляза под 8.5 което трябва да е нормално за този двигател.
Всички надежди заминаха за орландовци тази събота! Сипвам си както всеки път напоследък на ЕКО-то на шипчеснки проход. Стрелката тамън беше подминала предпоследната черта преди светване на лампата, и сипах 8.8 литра, като за 20 пари. Стрелката се върна на първата черта след средата. По план трябваше да мина поне 100 км преди пак да я видя малко след предпоследната черта. В събота карах доста, като за почивен ден, над 50 км, като след първото палене колата изобщо не е изстивала. Карах супер икономично - изключвах от предавка като видя отдалече че е червено, много светофари хващах на зелено, дълги периоди се движех на 4-та и 5-та. Само 3-4 пъти в рамките на 100-200 метра стъпвах на газта, и то не аз, а колегата KGB (Това е първият случай в който някой ме вози в МОЯТА кола ), като за това опъване да са заминали най-много 200 мл гориво. Тази седмица смених горивния филтър, въздушния също, купени са от hit-ko, което ми гарантира че не са ментета! И въпреки всичко стрелката падна където я чаках за едва 75-80 км. Методът не е точен, но съм забелязал че стрелката дава отклонение най-много +/- 2 литра, и то ако колата е под наклон, иначе от всяко положение мога да преценя колко литра оставаат, с грешка по-малка от 1 лт.. Не става и не става, харчи си по 9 литра на 100 и нагоре, а не карам по-различно от колкото винаги съм карал. Няма течове на гориво, огледах всичко много внимателно. И ето - днес колегата vsd сподели че разхода му за последното зареждане е 6.7 /100 . А по заводски данни е 7.2 за браво, 7.3 за брава. А той също е от софия, също кара в задръствания, пали при същите температури като мен..... Другата седмица баща ми ще кара извънградско, и ще има специални инструкции за нормално каране, пък ако даде разход над 5.5 (при 4.5 заводски данни) - ....Ако някой мисли да пише че в софия е нормално, при това движение, и да не се притеснявам, по-добре да не пише нищо. Пак да кажа - 2 еднакви коли - моята и на vsd - неговата = под 7/100, моята над 9/100. Това на всяко зареждане ме удря с по 30 лева отгоре, за едни и същи километри изминати. Ето и на колегата BO колата, дето е с 5 цилиндъра, харчи литър и половина по-малко, което е 20%, а пък е 100 киловата.
И моята харчи така колега. Нема с чип, нема без чип. Карам си перфектно. Не ми е първи турбо дизел и въобще и безнзин като съм имал съм карал все по заводските данни или по д тях. Колата не харчи никакво масло, никога не изпушва и къде отива това гориво не знам и нямам идея. Да беше половин литър или един повече от нормалното, ами то според мен са 3 литра като гледам къде и как точно карам. Като и дойде времето ще я разкарам. Добре че се търсят Брави JTD и ми е много запазена та лесно ще я продам. Когато няма късмет, няма майстори, няма нищо. Има си карък и бъгове и в тия случаи колата си заминава директно цялата.
Е тук не става въпрос за късмет или нещо друго. Нереално е просто първите 2 пъти да ми даде под 7.5, а сега - над 9. Да беше всеки път 9 - да, ама като знам че ми е давала 7.1, 7.5, не мога да си го обясня защо сега не дава толкова. Нито е някакъв страшен студ, да кажеш че ползвам много ток, или че не загрява добре, а пък лятото климатика бачкаше нон стоп, и като спра на място не я гася по 10-15 минути, и пак едвам минах 8/100. А сега и да не искам - 9 и нагоре. Сега ще заредя на ново място и ще видим.
Е сега викам я чакай да сметна грубо за къв разход става въпрос този път.... за последно заредих на хх8280 км, а сега е на хх9025 км , това е разлика от 745 км. За това разстояние веднъж сипах 11.03 литра, и веднъж 8.8. Сега, гледайки уреда (което е крайно неточно! ) , смятам че могат да влязат около 48 литра, или общо 48+11+9 = грубо 68 литра за 745 км. Това е 9.1/100. Пак не ме кефи... от хх8715 колата е чипосана, но не мисля че има някаква разлика в разхода преди и след, но и карам по същия начин Общо към 40-45 километра от всичките, са здрави ръчки, след чипа. Хммммм.......
Е сега викам я чакай да сметна грубо за къв разход става въпрос този път.... за последно заредих на хх8280 км, а сега е на хх9025 км , това е разлика от 745 км. За това разстояние веднъж сипах 11.03 литра, и веднъж 8.8. Сега, гледайки уреда (което е крайно неточно! ) , смятам че могат да влязат около 48 литра, или общо 48+11+9 = грубо 68 литра за 745 км. Това е 9.1/100. Пак не ме кефи... от хх8715 колата е чипосана, но не мисля че има някаква разлика в разхода преди и след, но и карам по същия начин Общо към 40-45 километра от всичките, са здрави ръчки, след чипа. Хммммм.......
Колега Оги,най голямата заблуда е да се мисли че след чиптунинг колата става по икономична.Това е по-голяма заблуда и от заблудата на БО,че максим. момент нараства след чипа с 90 Нм /виж пориложената му графика/.Искате да е по приятна колата за каране,да тегли повече,да няма бъгове но това става за сметка на повече гориво а не с повече въздух.От прочетенето до тук,най реалистично ми звучи изказването на колежката Blue-може да гори един литър повече,но така ми харесва повече поведението на колата.Горе-долу в този смисъл беше.Когато човек иска да приеме позитивите на един резултат,трябва да е в състояние да приеме и негативите.Защото много пъти съм повтарял:всяко нещо се постига за сметка друго подобно.
Колега ти ме обвиняваш, че не чета хубаво постовете, но имам чувството че ти четеш това което искаш да прочетеш а не това което пише. Думите на Blue имаха малко по-различен смисъл.
Blue написа:
Аз да си призная нямам нищо против да ми харчи 1 литър повече, но да върви повече. :D
На всеки му е ясно, че ако надува нон стоп ще му е по-висок разхода. Обаче на Оги проблема му е че колата му харчи повече и преди софтуера. То е ясно че повече вървеж идва с повече гориво. Обаче при нормално каране по-мощна кола не винаги означава по-голям разход. Никои от нас не хленчи "Аааа колата ми върви повече ама ми харчи 0,5 литра повече". На Оги обаче разхода е ненормален и преди и след чипа. Моя разход е 6.7 l/100 последно засичане с доста надуване за тестове, а колата върви повече и няма нужда никой да ме убеждава в противното защото разликата е видима. За мен Оги има някакъв проблем в колата и той не е в следствие от чипа.
Добре де, моята не е чипвана. Винаги наливам еднакво количество гориво "До горе", но ми прави впечатление, че като ходя с нея до офиса само, разходът е около 8.5 до 8.7/100. Когато карам на по-дълги разстояния (50км и нагоре) без да я гася в промеждутъка - разходът за градско извънградско е много близък до оптималния посочен в книжката. Когато я изрязвам - си изрязвам и дупки в джобовете...
Stefan Hadjov - май постът ти е от гледна точка на разхода преди и след тунинга. Имах друго предвид - както vsd правилно е отбелязал - става въпрос генерално за разхода на колата, независимо от чипа или без него. Споменах за чипа не защото смятам че разхода трябва да е по-нисък, ами защото дори и след чипа, не е по-висок, както се очакваше. Но не бих приел тезата че ако нямаше чип, щеше да харчи по-малко, например 8 или 8.5. Без чипа, разхода ми беше около 40 литра за 450 км, а след чипа - около 30 литра за 330 км. С толеранс 0.1-0.2 на 100 км, смятам че тези 2 разхода равни, като цяло 9 - 9.1 на 100. Дали има някой който е с по-голям разход за дизелов автомобил? По - специално - 1.9 ЖТД 105? Засега не съм видял. А като цъкна на "Сравни с подобни" в Спритмонитор, моята кола харчи поне с 2 литра повече от която и да е друга брава ЖТД. Стоя и си мисля - дали стилът ми на каране е погрешен? Дали има няколко дребни проблема, които образуват синергичен ефект, дали някой конкретен датчик/уред не работи правилно, дали самото гориво не е тотално сдухано, дали налягането в рейката не е твърде високо..... Някои неща може и да са глупости дето си ги мисля, но не съм твърде добре запознат с двигателя.Още веднъж задавам конкретен въпрос, на който не получих точен отговор: възможно ли е поради загуба на налягане на въздуха м/у дебитомера и клапаните, компютъра да подава гориво колкото за въздуха отчетен от дебитомера, а той да е по-малко, заради загубата, и от това да се получава предозиране и повишен разход? Ще пробвам с друг дебитомер, но .... Не мисля че има проблем с дебитомера, защото колата ускорява непрекъснато до 4800-5000 оборота, дори и на 4 предавка. Доказано! За това бях пуснал и другата тема - за диагностика на дебитомер, за да съм сигурен че чипването ще бъде ефективно.Какво мислите по тези мои разсъждения?
Не може от тази Евентуална загуба да ти харчи толкова.Просто ако се разминаваха стойностите по дебитомер и реално похарчения въздух, то тогава колата щеше да ти пуши доста (преди чипа).Причината евентуално - стил на каране, маршрут, ако се предположи, че колата е наред.А за да харчи 2 литра от горе при проблем с колата, се постига малко трудно при ЖТД, ако няма симптоми, а просто разхода е завишен.
Е, ще разберем другата седмица - колата ще пътува до русе. жалко че няма да карам аз. Но пък ще се обзаведа временно с Ланчия Дедра нея поне си я знам - 11 кила градско си харчи по ДЕФАУЛТ, а пък с разваления от няколко години термостат - 12.5 - 13 софийско. Веднъж със 22 литра минах 180 км с нея
Е, ще разберем другата седмица - колата ще пътува до русе. жалко че няма да карам аз. Но пък ще се обзаведа временно с Ланчия Дедра нея поне си я знам - 11 кила градско си харчи по ДЕФАУЛТ, а пък с разваления от няколко години термостат - 12.5 - 13 софийско. Веднъж със 22 литра минах 180 км с нея
Колега Оги,то разхода на Дедрата се приближава до ЖТД-то.А при добра настройка и кондиция Дедрата слиза и на 10 л разход градско.Казвам ти го от опит.Каква ти е тогава ползата от дизела,па макар и чипван.Това като за майтап а сега сериозно. Направи следния експеримент и може да ми кажеш резултата на ЛС.Както си работи на празен ход колата след като е достигнал двигателя нормален температурен режим натисни рязко педала на газта до достигане на 4000 об/мин.и задръж тези обороти 10 сек.Ако не можеш ти да набюдаваш ауспуха друг да следи за резултата.Важното е да се установи със сигурност кога изпушването е най голямо.По време на ускорението и 1сек.след него или и по време на задържане на 4000 оборота.И спира ли пушенето по време на постоянното подържане на 4000 об. или продължава да пуши и тогава или намалява..Това е много важно да се разбере за да се знае къде да се търси проблема с по високия разход на гориво.Разбирам голямото ти притеснение със завишения разход,но за сега направи този тест а след това ще говориме.За по голяма достоверност може да го повториш.Целия този тест се провежда на място,а не в движение.Успех.
Благодаря, още утре ще го пробвам. Отсега мога да кажа следното: Когато е все още не-загряла, при натискане се вижда изпушване, още преди 4000 оборота, и не напълно натискане на педлаа до долу. Това е след чипа Преди него може би бе по-малко, или го е имало, но никога не съм обръщал внимание, но след чипа се заглеждам за пушек и може би затова го виждам. Та утре ще опитам това което казваш, и ще съобщя резултатите, разбира се няма да е на ЛС, ами тук в темата, защото моят опит след време може да послужи на някого. Не съм сигурен че ще мога да я задържа на 4 хиляди, но ще опитам, а при рязко натискане с лекота подминавам 5000 , така че трудна задача се очертава . По повод майтапа - и аз си правех сметки да "избивам" цената на колата от спестено гориво под формата на по-нисък разход, ама... А и много хора ме питат "Абе кво стана бе, уж си взе дизелче за по-тънко, а дизела стана 2.40... По-ниския разход на този двигател в сравнение с 1.6 бензиновия, например, никога не е бил определящ фактор в избора ми, изобщо разхода на гориво. Определящи бяха възможностите и потенциала на един двигател тип "обща рампа", като този, в сравнение с бензинов пълен инжекцион. Смятам че този двигател е по-добър, та затова го избрах. Отделно от това попаднах на чудесно поддържан и в безупречно състояние мотор, който нямаше как да не харесам. На дедрата ще и сменям термостата и мисля да слезе поне литър надолу (надявам се). Ще пиша за резултатите и с нея, след ремонта. не знам дали съм казвал, дедрата е комби , ЛС, 1.8 МПИ 74 киловата (836А5)
Оги, по последното ми зареждане моята Мареа си харчи баш колкото твоята Брава, че и с горница от 0.27л/100. Това е изцяло градско във Варна.Един съвет от мен - дизел комън рейл никога не го карай по "инерция" без скорост
Коментар