SilenceR написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Защо трагедиите с жертви стават в навечерието на празници?
Collapse
X
-
Frontera Sport, X20SE март 1998
-
Владим в случая е строго пристрастен.Факт е че българските журналисти не питат какво е станало, а откровено бъркат с пръсти в раната на хората. Не може до теб да е застанал човек преживял подобен ужас преди десетина часа, и ти да му кажеш да изчака малко защото преди това искаш да опишеш трагедията във възможно най-драматични краски. Незнам дали обърнахте внимание, но жената до Бенатова в един момент просто се олюляваше от повторно преживявания ужас. А въпроса на Петрова определящ ситуацията като ’сюблимна’? Специално Бенатова ако човек обърне внимание на интервютата и вижда как тя буквално подсказва думи на интервюирания! Няма да забравя при взривовете край София как бе хванала един чичка работил преди в складовете за боеприпаси и го питаше ’Ама не се ли е случвало друг път?’ ’Ми не...’ ’Ама не е ли имало някакъв малък пожар?’ ’Ми не...’ ’Ама не ви ли е страх да ходите на работа?’ ’Ми не...’ и така го въртя на шиш човека пет минути. Днеска пък видях репортер на БНТ да пита роднина на загинала ’Не ви ли е тъжно сега без нея като излезете на улицата?’. Това какво е? Мечтата на българския журналист е да стане трагедия, някой да умре, а той да се добере до роднини и да им каже преди да знаят. Даже съм го гледал, за съжаление не се сещам точно при кой случай. Първото за което трябва да мисли човек в такава ситуация при контакта си с оцелелите е че тези хора са преживели огромен шок и им трябва максимален душевен комфорт. За подробности питай странични хора. Или пък ако питаш преживелите трагедията - направи го с общи думи, ’Разкажете ни какво стана’, и подобни. А не ’Ще сънувате ли кошмари до края на живота си’, нали? Когато си новинар трябва да информираш хората какво е станало, а не да прибавяш максимален драматизъм. Ако искаш драматизъм - направи впоследствие репортерски филм, вземи гледни точки, кой виновен кой не, изчакай дистанцията на времето. Но часове след такава трагедия да кълвеш нещастните хорица - това какво е? За моята реплика - обърнете внимание на репортажите в такива случаи. На начина по който си поемат дъх репортерките, на очите им, хора, не виждате ли каква невероятна тръпка преживяват? Аз също съм работил в телевизия бая време и знам що за хора са новинарите. Повярвайте ми, телевизията (и особено българската) е изключително трудно за оцеляване място. Владим да си сложи ръка на сърцето и да каже дали не е свидетел на ежедневно подливане на вода между колеги.Труда им би бил труден и отговорен ако полагаха нужните усилия да е такъв. Но колко репортери наистина полагат усилия? Колко ходят на логопед? Колко следват някакви правила на изказа? Колко подготвят предварително въпросите си наистина обмисляйки ги? Защо Гарелов и Кеворкян могат да зададат три въпроса и всичко да ти стане ясно, а други задават 10 въпроса и след като не получат желания от тях отговор (’оххх...много тежко бешееее...кръв кръв ....как ще живея сега божкеее...цял живот ще страдам...’) почват още по брутално да насочват разговора в тази посока? Да разплачеш интервюирания - о, колко добре свършена работа! Обърнете внимание как е по големите телевизии. Когато стане някаква трагедия на място има репортер който описва какво вижда или има интервюиран очевидец. Пита с думи прости ’Какво се случи’. Оттам нататък в студиото има психолог, на който водещия задава въпроси - как ще се отрази на оцелелите, как можем да се справим с такава травма. Ако е пожар - има пожарникарски спец. Ако е самолетна катастрофа - има самолетен спец. А не като при нас репортерите да се държат все едно разбират от всичко. НЯМА човек дето разбира от всичко. Добрия новинар намира човек който най-добре с думи прости да ти предложи гледна точка. Снощното събитие бе трагедия за мен. Когато видях как някой продължава да измъчва тези хора просто побеснях. Нима не преживяха достатъчно? Никой не казва че новинарите са виновни. Но аз твърдя, че когато някой им каже ’Тръгваш след час за Македония 15 човека са се издавили’ първата, най-първата и първична мисъл им е ’Ех че рейтинг!’.Аз си понасям тримесечното наказание в момента за изказването си, може и бан да отнеса за ето този пост. Но твърдя, че не съм показал неуважение към трагедията на хората и близките им, а точно защото видях отношение към тях като към парчета месо реагирах остро. Като гледам на доста хора им е направило същото впечатление репортажите по телевизиите.
Коментар
-
ls1 написа:Владим в случая е строго пристрастен....Frontera Sport, X20SE март 1998
Коментар
-
Вадим,не мисля,че си обективен,затова и не ми се навлиза в полемика с теб,но и на теб ти е ясно,че журналистите прекаляват с нервите на пострадалите хора...На мен ми е пределно ясно,защо го правят,защото това иска да гледа публиката! Отдавна отразяването на новините се е превърнало не просто скучно представяне на факти,а едва ли не един шоу с новинарски отенък....всички залагат на сензацията и драмата,а които не го правят не успяват да пробият...Инъче малко и по темата,за мен хората трябва да бъдат пределно внимателни ,когато на едно място се събират повече души...но на празник и на почивка никой не мисли,те отиват да се забавляват и разпускат,като не гледат собствената си безопастност,атракционите пък обикновено са непригодни за наплива на желаещи и обикновения инцидент се превръща в трагедия. Просто границата между трагедия и инцидент е твърде тънка,а на празник всеки инцидент се определя като трагедия и се раздува още и още. За мен това си е причината да обръщаме внимание на инцидентите станали по време на празник.ex.Мареа ТД100
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар