Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ферибот Свищов

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Ферибот Свищов

Пуснаха ферибота в Свищов.Някой успя ли да го тества и изобщо има ли нещо интересно от другата страна на реката, което да си заслужава пресичане?Има ли какво да се види/купи в този град Zimniceа?

Тоя град се нарича Зимница по нашенски .Там са били съсредоточени главните сили на руската армия при започване на Руско-Турската война от 1877 - 1878 г.През реката е бил изграден понтонен мост . Във всеки град по света има нещо интересно.
    FIAT BRAVA 1.4 12V А/С, с чийто собственик можете да се свържете на 089 9225580
    FIAT CROMA 2.4 Mjet - proprio miracolo

Коментар

Да вярно, че е Зимница по старите карти.То и доста градове в Турция и Гърция, а и в Румъния имат български имена Ентусиазмът на туриста не те напуска и теб виждам

Коментар

Изобщо по румънските земи в топонимията се забелязват значими следи от славянско присъствие.Фактът, че по-голямата част от Българската държава се е разпростирала до Карпатите по време на цялата първа, че и през втората Българска държава е дал своите отражения върху имената на градове, села, реки и т.н.Последователната романизация на румънския език, вървяща от един век насам, започнала с подмяната на кирилицата с латиница през 1862 и продължаваща и до днес, като вестниците умишлено използват думи с латински корени, вместо синонимните им стари румънски думи, имащи славянски корен и сега е в ход.Та така... А иначе в румънската Зимница може да се види и купи същото, каквото и в българската Интересно е да се прочетат имената на "румънските" кирилски букви, звучащи доста...славянски и познато "Аз буки веди глагол добро ест живети..." http://en.wikipedia.org/wiki/Romanian_Cyrillic

Коментар

Да, много интересни факти.Както е вярно и, че славянски думи се изпозаместват с френски в последно време.Пример dreapt -> directСъщата работа, както и в Македония: обем -> волумен

Коментар

Immortal написа:
            Изобщо по румънските земи в топонимията се забелязват значими следи от славянско присъствие.Фактът, че по-голямата част от Българската държава се е разпростирала до Карпатите по време на цялата първа, че и през втората Българска държава е дал своите отражения върху имената на градове, села, реки и т.н.Последователната романизация на румънския език, вървяща от един век насам, започнала с подмяната на кирилицата с латиница през 1862 и продължаваща и до днес, като вестниците умишлено използват думи с латински корени, вместо синонимните им стари румънски думи, имащи славянски корен и сега е в ход.Та така... А иначе в румънската Зимница може да се види и купи същото, каквото и в българската Интересно е да се прочетат имената на "румънските" кирилски букви, звучащи доста...славянски и познато "Аз буки веди глагол добро ест живети..." http://en.wikipedia.org/wiki/Romanian_Cyrillic
            Браво , Дидо !А иначе покорният ви слуга е виждал прекрасните манастири в румънската област Буковина , в които друга азбука освен кирилица няма .

Коментар

Румен_Хинчев написа:
              Immortal написа:
              Браво , Дидо !А иначе покорният ви слуга е виждал прекрасните манастири в румънската област Буковина , в които друга азбука освен кирилица няма .
              Колеги ферибота не е ли в Никопол ?

Коментар

Би трябвало да са два: и в Никопол и в Свищов новия, а този в Никопол съм го виждал с очите си Това е, като не броим и останалите в Оряхово, Видин и където още има, а не ги знам.

Коментар

Ферибот Свищов

fuoco написа:
                  Би трябвало да са два: и в Никопол и в Свищов новия, а този в Никопол съм го виждал с очите си Това е, като не броим и останалите в Оряхово, Видин и където още има, а не ги знам.
                  Силистра ...и наш , и влашки

Коментар

Working...
                  X