Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Относно проходите Шипка, Ришки, Върбишки... и др. проходи

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

fuoco написа:
    Ee, разкажи за тоя проход до Твърдица в детайли, интересно ми е какво е останало от него.Също истории за митичните места Върбишки и Златишки проход, а и за скоро митологизиращият се Ришки проход биха били интересни, ако някой е влизал в такова приключение.Във vbox има клипчета от двата прохода, но май не са от най-лошите им части.
    Мисля, че веднъж съм писал за "прохода" Твърдица - Елена. Какво да е останало от него, според мен там никога не е имало нормален път за автомобили. Това е една горска пътека, някъде около 23 километра, която я минавах час и половина. От гр. Елена се тръгва на юг по една права отсечка и изведнъж пътят свършва и се започва това лутане из горите и баирите. За този час и половина срещнах един камион ГАЗ и един джип УАЗ и хората от тях ме изгледаха доста странно. Продължавам да се чудя, като съобщават за пътната обстановка, защо толкова упорито информират за този проход. Реално той не съществува.
    Fiat Marea Weekend 1,6 16V

Коментар

snake написа:
      П.П. Разгледах картата. Предполагам, че в картата на GPS-а е отбелязано, че "Хаинбоаз" е в ремонт и затова упорито не искаше да ми покаже как да мина оттам. И дори като бях вече в Хаинбоаз, непрекъснато ми подсказваше как да изляза от него, докато накрая не го изключих :D .
      Ако е Гармин - нормално. На моя в Гурково му зададох Дряново, и почти през целия проход се опитваше да ме отклони в ляво, през някакви горски пътеки.Относно Рижки, Върбишки и т.н. проходи. Вчера бях в Шумен, утре сутрин пак пътувам натам... Доста се колебах дали да не рискувам поне в едната посока и да проверя в какво състояние е Рижкия проход, но разумът в мен надделя Карах си през Котел - Омуртаг - Търговище - Шумен и обратно...Предстоят ми още няколко пътувания до там (имам обект там), така че ако някой е минавал наскоро през тези проходи, нека да даде информация.

Коментар

През Ришкия проход минавах миналата година два пъти. Още тогава беше митологизиран. Минава се, особено по светло, но и колите се чупят. Има добри участъци, но точно засилиш и попадаш в дупка, в която може да пропадне цялата кола. Не знам какво е състоянието му сега.
        Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

Ха, Ришкия проход явно е по-малкото зло, пред Върбишкия.Един колега от Шумен преди година ходи на юг през Ришкия и на връщане на входа на Шумен му изпаднала гумата Immortal, добре си направил през Котел.За Върбишкия проход съм чувал, че между село Бероново и Върбица не е път, а горска пътечка.Още отклонявайки се от трасето между петолъчката и Котел в посока Бероново на 20-на метра новият път изчезва и започва тесен колкото за кола и половина път, който даже не е надупчен, а е на парцали Това съм го виждал с очите си, разбира се само началото, и после обратно към Котел и Омуртаг.Най-подходящ е за туристически разходки, или по-скоро за разглеждане на историческа забележителност - древен път, но не и за минаване с ниска кола.

Коментар

Прясна информация със снимки.Днес постъпих отвратително, за което ме е срам, ама се жертвах за общото благо Тръгнахме с колата на колегата днес за Шумен, и го навих да минем през Ришкия проход Всъщност не е съвсем така, имам приятел, на когото жена му е от Шумен, и се сетих да го питам откъде минава като ходят натам. Каза, че Ришкия проход бил добър за минаване, и за това реших да минем и ние от там и да го проверим.И така, по точки:- Състояние на настилката - НЯМА дупки, не и сериозни. Почти целия път е с нов асфалт, но явно в Бургаския участък повече са наблегнали на усвояването на средствата, отколкото на качеството на свършената работа. В бургаския участък асфалта е неравен, доста се люлее колата. Но важното е, че дупки няма. На места само са закърпени дупките.- Маркировка - на около 50% има сравнително добра маркировка - средна лента, странични ленти, знаци. Отново в бургаския участък на много места изобщо липсва каквато и да е маркировка, знаци преди завоите има тук-там...- Трафик - трафикът е нисък, основно товарни коли, но и те минават доста нарядко. Може би всички си мислят, че не става за минаване.Заключение - Ришкият проход е проходим, ако колата ви е с по-твърдо окачване, в някои участъци може и да ви раздруса, но като цяло е приемлив.В сравнение с Котленския проход - котленския като път е перфектен, но наистина трафикът е доста натоварен, основно ТИРове.Всеки си прави избора за себе си.Ето малко снимки от днес (мокър асфалт, лек дъжд):
            Прикачени файлове

Коментар

Тръгнах за Шипка тази сутрин ей така за разходката.Долу патрул на КАТ не спира и думите на полицая бяха:Зимни гуми?аз- 4 брояГоре има ина педя сняг и ни съ чисти.Има закъсали автомобили.Забраната за слизане е премахната както се вижда от снимките.Качих се до горе без трудности ,но участъка от Шипка до Бузлуджа ми да де малко зор дори поставях вериги най-вече защото е ниска Мареата и опира.
              Прикачени файлове
              Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
              Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата

Коментар

Immortal написа:
                Прясна информация със снимки.Днес постъпих отвратително, за което ме е срам, ама се жертвах за общото благо Тръгнахме с колата на колегата днес за Шумен, и го навих да минем през Ришкия проход ...И така, по точки:- Състояние на настилката - НЯМА дупки, не и сериозни. Почти целия път е с нов асфалт...
                Това е добра новина ! Ришкият проход беше оставен в престъпно лошо състояние в продължение на 4-5 години. Явно хората още не знаят, че е оправен и затова и трафика е слаб.
                Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

Ники, и аз искам сняг в Търново Все още няма

Коментар

coolboby написа:
                    Ники, и аз искам сняг в Търново Все още няма
                    Ами сбирайте се и се качвайте горе да лъзгате.Ако чакате скоро да завали в Търново няма да е.

Коментар

То трябвало направо и едно гребло да сложиш - така и така все едно първи си минавал по този път, да вземеш и да разринеш - като гледам, въпреки декларираната готовност за зимния сезон, никой не си е мръднал пръста да почисти
                      Fiat Marea Weekend 1,6 16V

Коментар

sugarboy написа:
                        То трябвало направо и едно гребло да сложиш - така и така все едно първи си минавал по този път, да вземеш и да разринеш - като гледам, въпреки декларираната готовност за зимния сезон, никой не си е мръднал пръста да почисти
                        На връщане оня ден минахме през Котленския проход.Валеше обилен сняг, като не натрупваше по пътя, тъй като асфалта беше все още топъл.Някъде по средата на пътя имаше един снегорин, със включен жълт буркан отгоре. Просто си стоеше. Явно чакаха да натрупа и да чистят. Така че не навсякъде не си мърдат пръста Вчера пак пътувах до Шумен, този път с моята кола, и в двете посоки минах през Ришкия проход. Този път беше сухо. Освен че е с 20 км по-късо разстоянието, проходът е и доста по-бърз. ПОддържах си средна скорост от около 80 км/ч (по ГПС), което е немислимо за силния трафик през Котленския проход.

Коментар

Супер за Ришкия проход, добре е да се знае какво е положението.

Коментар

Аз съм за тези проверки.Смолян: Полицейски наряди проверяват автомобилите за вериги и зимни гуми на проходите в района03 ноември 2009 | 16:40 | Агенция "Фокус"Смолян. От началото на снеговалежа днес полицейски наряди има и на трите прохода - Пампорово, Рожен и Превала, за да предупреждават водачите и да подпомагат придвижването на автомобилите. Това съобщи за радио ,,Фокус

Коментар

Затварят временно прохода Шипка03 ноември 2009 | 18:12 | Агенция "Фокус"София. Временно се затваря прохода Шипка. Това съобщиха за Агенция

Коментар

Юндула вече се почиства. Колега беше закъсал цял ден там - близо 7 часа си откара, докато не отидоха да го изтеглят, та той каза, че накрая са тръгнали от работниците от подръжката на пътищата с лопати да разбиват снега. Би трябвало утре - 04.11.09, да няма проблеми.
                                Tipo 1.4 i.e. 92g. 160A1.046 -ex
                                Chevrolet Tacuma 1.4 - ex
                                Fiat Bravo 1.4 120k.с.

Коментар

Working...
                                X