snake, не си прави експерименти.Карай си по магистралата до края, после до Нова Загора и от там през Гурково и Хаинбоаз. Ще се очароваш от пътя. Не ти препоръчвам Шипка дори и да е с перфектен асфалт - като минеш веднъж през Хаинбоаз, ще забравиш че съществува Шипка.Без майтап.Дори bgmaps дава подобен маршрут:http://www.bgmaps.com/routing.aspx?s...81%D0%B5Той обаче включва участъка от Тулово до Гурково по подбалканския път, на който мостовете са нарязани и се минава в едното платно.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Относно проходите Шипка, Ришки, Върбишки... и др. проходи
Collapse
X
-
Immortal написа:snake, не си прави експерименти.Карай си по магистралата до края, после до Нова Загора и от там през Гурково и Хаинбоаз. Ще се очароваш от пътя. Не ти препоръчвам Шипка дори и да е с перфектен асфалт - като минеш веднъж през Хаинбоаз, ще забравиш че съществува Шипка.Без майтап.Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата
Коментар
-
Аз даже препоръчвам, ако избереш Хаинбоаз, като стигнеш по магистралата до Стара Загора, да не отиваш до Нова Загора, а хващаш посока Казанлък и като превалиш Средна гора, се отклоняваш надясно през селата Ягода, Шаново, Зимница, Ветрен, минаваш през Николаево и от Гурково цепиш през прохода. Пътят е спокоен откъм трафик, като само в селата настилката е по-лоша, докато по пътя за Нова Загора трафикът е сериозен, има радар на Подслон и изобщо може да се изнервиш, ако се случи трудно изпреварването.Fiat Marea Weekend 1,6 16V
Коментар
-
Tornado, изглежда скоро не си минавал през Хаинбоаз.Сегашния път няма нищо общо със стария. Той не е ремонтиран, а е направен изцяло нов път, с ново трасе на места.На всички възможни по-стръмни наклони лентите са 3, като 2 са нагоре и 1 надолу. Където лентите са 2, са доста широки.Изобщо не се усеща, че се минава планина.Шипка винаги е била труден за преминаване проход (в смисъл много остри завои, големи наклони). Сега е затворен за камиони, но пък е в ремонт.
Коментар
-
Immortal написа:Tornado, изглежда скоро не си минавал през Хаинбоаз.Сегашния път няма нищо общо със стария. Той не е ремонтиран, а е направен изцяло нов път, с ново трасе на места.На всички възможни по-стръмни наклони лентите са 3, като 2 са нагоре и 1 надолу. Където лентите са 2, са доста широки.Изобщо не се усеща, че се минава планина.Шипка винаги е била труден за преминаване проход (в смисъл много остри завои, големи наклони). Сега е затворен за камиони, но пък е в ремонт.Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
Коментар
-
На отиване до Русе минахме през Шипка. Почти е готов прохода, доста добре е станало, остава да видим колко ще издържи новата настилка. Като си има предвид обаче, че пътят от с.Дунавци почти до магистралата е на много места в ремонт, с нарязан асфалт, реших да не рискувам да минавам на връщане в тъмното по същия път и минах през Хаинбоаз->Гурково->Нова Загора->Стара Загора->магистралата->Пазарджик. Хаинбоаз е идеален, все едно караш по магистрала. Единствено неприятно е когато някой тир те заслепи насреща и малко се губи ориентация, но се свиква. Объркахме се обаче много яко преди В.Търново, по-точно GPS-ът ме обърка. Насочи ме да мина през Г.Оряховица, а от начална точка Русе му бях задал дестинация Нова Загора (ако му задам Пазарджик, ме пращаше през Шипка, може би трябваше да му задам Гурково). На мен обаче ми се видя съмнително и след няколко км. се върнах във В.Търново и тогава GPS-ът започна да преизчислява и се побърка. Минах на хартиена карта и се оправих по-добре. Сега ще разгледам на спокойствие откъде е искал да ме прекара да мина GPS-a.П.П. Разгледах картата. Предполагам, че в картата на GPS-а е отбелязано, че "Хаинбоаз" е в ремонт и затова упорито не искаше да ми покаже как да мина оттам. И дори като бях вече в Хаинбоаз, непрекъснато ми подсказваше как да изляза от него, докато накрая не го изключих :D .Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
Мда лъже някой път, аз проверявам през къде чертае пътя, преди да тръгна.А през Горна Оряховица единствено може да те насочи към Елена и най-вероятно прохода Твърдица-Елена, който, поне картите на garmin не знаят, че не е път.От Гурково до Стара Загора не е ли за предпочитане през Казанлък и по змеевския проход, или се заобикаля много?
Коментар
-
За предпочитане е, аз даже му го бях препоръчал като вариант в обратна посока, но колегата е пътувал по тъмно и не познава пътя, затова е предпочел царския път. Но няма смисъл да се ходи до Казанлък, а през село Ягода излиза направо в подножието на прохода. Иначе, за времето, за което от Гурково ще стигнеш до Нова Загора, по този път ще си вече в Стара Загора.Fiat Marea Weekend 1,6 16V
Коментар
-
Вчера, около свечеряване, за последно минавах през Шипка в посока Велико Търново. Бъдете внимателни и не се осланяйте на това, че движението в южна посока е отклонено през Бузлуджа. Срещнах доста нелегално преминаващи коли. Първоначално си мислех, че са на някои от работниците по прохода, но продължих да ги срещам до върха и ми се изясни картинката... А горе прегражденията стоят, значи не са го отворили в южна посока, но просто хората си заобикалят и си карат.Да добавя и една друга подробност. На някого да не му хрумне да използва пътя през Горно Сахране, който излиза в град Шипка и поне на картата е даден като по-главен от този през Шейново. Аз понеже обичам да експериментирам и исках да изпреваря тъмното снощи, първо изпуснах разклона, който е веднага след отбивката за Павел баня. След няколко километра се отбих наляво, първо през Долно Сахране и особено след Горно Сахране има две места, които са почти непроходими, докато се стигне един момент, когато пътят свършва насред полето и се налага отново преминаване надясно през Шейново. Карайте си по царския път и в никакъв случай през Сахранетата.Fiat Marea Weekend 1,6 16V
Коментар
-
sugarboy написа:Да добавя и една друга подробност. На някого да не му хрумне да използва пътя през Горно Сахране, който излиза в град Шипка и поне на картата е даден като по-главен от този през Шейново. Аз понеже обичам да експериментирам и исках да изпреваря тъмното снощи, първо изпуснах разклона, който е веднага след отбивката за Павел баня. След няколко километра се отбих наляво, първо през Долно Сахране и особено след Горно Сахране има две места, които са почти непроходими, докато се стигне един момент, когато пътят свършва насред полето и се налага отново преминаване надясно през Шейново. Карайте си по царския път и в никакъв случай през Сахранетата.Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
Коментар
-
Ee, разкажи за тоя проход до Твърдица в детайли, интересно ми е какво е останало от него.Също истории за другите митични - Върбишки и Златишки проход, а и за скоро митологизиращият се Ришки проход биха били интересни, ако някой е влизал в такова приключение.Във vbox има клипчета от двата прохода, но май не са от най-лошите им части.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар