Колеги, намислил съм тази зима да направя едно пътуване с колата отвъд Северния полярен кръг. По-точно до най-северната точка на континента, Норд кап в Норвегия - http://goo.gl/maps/bdphh. Причината да отида по това време на годината там е, че тази зима Северното сияние се очаква да бъде най-ярко, в сравнение с последните 50 години и много ми се иска да го видя.Някой ако е бил в тези райони, моля да сподели челен опит. Ако пък има навити да се включат, добре сте дошли. При минус 30-40 градуса и повече от 20 часа нощ, по-голямата компания е добре дошла Планът е да се премине през цяла Финландия с едно преспиване в Рованиеми и в зависимост от времето, за да се уцели ясно небе, да се прекарат 2-3 дни около Норд кап.Иначе инфото в нета е много противоречиво. Едни казват само с бензинова кола трябвало да се ходи, но пък от друга страна зимата там си продават арктически дизел, който държи до под -30 градуса(аз съм с дизел). Има някакви мнения за гуми с шипове, но пък на други места се казва, че не са необходими. Изобщо информацията е хем така, хем онака.Грешен раздел -> ПреместенаМодераторски екип на fiat-bg.org
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Има ли пътували през зимата до Скандинавия?
Collapse
X
-
От един приятел, който живее от 5г. във Финландия знам, че зимата без вериги или гуми с шипове (така карат местните) там не се отива. А той живее в Еспоо - до Хелсинги, т.е. южната част на Финландия."За да чуеш, трябва да мълчиш." (Оджиън)
Nissan Primera WP12 QR20DE, ГИ, '03
Tempra 1.6 (EX), Dedra 1.8/16V (R.I.P.), Delta 1.6/16V (R.I.P.), Astra X16XEL (EX)
-
Re: Има ли пътували през зимата до Скандинавия?
dannybo написа:Колеги, намислил съм тази зима да направя едно пътуване с колата отвъд Северния полярен кръг. По-точно до най-северната точка на континента, Норд кап в Норвегия - http://goo.gl/maps/bdphh. Причината да отида по това време на годината там е, че тази зима Северното сияние се очаква да бъде най-ярко, в сравнение с последните 50 години и много ми се иска да го видя.Някой ако е бил в тези райони, моля да сподели челен опит. Ако пък има навити да се включат, добре сте дошли. При минус 30-40 градуса и повече от 20 часа нощ, по-голямата компания е добре дошла Планът е да се премине през цяла Финландия с едно преспиване в Рованиеми и в зависимост от времето, за да се уцели ясно небе, да се прекарат 2-3 дни около Норд кап.Иначе инфото в нета е много противоречиво. Едни казват само с бензинова кола трябвало да се ходи, но пък от друга страна зимата там си продават арктически дизел, който държи до под -30 градуса(аз съм с дизел). Има някакви мнения за гуми с шипове, но пък на други места се казва, че не са необходими. Изобщо информацията е хем така, хем онака.
Коментар
-
4,131 km, 54 hours...доста път...при разход 7.5/100....има няма 310л в посока гориво......само пътя ще е ~1600лв...не е ли по изгодно със самолет до някъде и после с кола под наем...ако се намерят още 3-ма поне да пътуват се връзва ...около 380лв на калпак за път...и ако сложи още 1500лв джобни за цялото време я..в тези пари трябва да се вмести и хотела и храната...и другите разни таксички дето ще изкачат, а и все някъде ще се спира...т.е. яко кеш..поне едни 2000лв ще литнат като минимум в зависимост от това колко му се харчи на човек...така поне мисля аз...Renault Megane 1.5dci 110hp. 12г.
BMW G20 320d xDrive 190hp. 2019г.
BMW X3 2.0d xDrive 177hp '09г. Ех.
Коментар
-
Humppa
Летях до Хелзинки и обратно с чешките авиолинии за 280 евро (2007 г.). Билетът беше закупен няколко месеца по-рано.Там се кара задължително със зимни гуми с шипове. Огромна част от колите имат монтирани предни рол-барове с допълнителни светлини.Бих препоръчал полет до Хелзинки, после на влака (там треновете пътуват комфортно със скорости от 200 км/ч).И естествено да се опита Коскенкорва - местната водка Бира - Lapin Kulta, Karjala и Karhu. Задължителен арсенал от думи:За "Здравей" и "Довиждане" (от най-неофициално - към официално)Хей (здравей); Хей-хей (довиждане)Мой (здравей); Мой-мой (довиждане)Терве (здравейте)Терветуола (здравейте, официално)Кийтос (Благодаря); Оле хюва (за нищо)Кахви (кафе)Равинтола (ресторант)Маткакескус (ЖП гара)Хухтиниеми (къмпинг)Финците са дружелюбни, усмихнати и отзивчиви хора, винаги са готови да се отзоват и да помогнат на чуждененца с нещо. Всички говорят английски мноооого добре!Цените са яки, и то в евро!Успех! Природата е невероятна, пътищата и снегопочистването - приказка!
Коментар
-
Airfan, планът е да се тръгне през втората половина на февруари. Засега сме една кола, но ако идват още приятели ще се чакаме в Талин или в Хелзинки, в зависимост от това, дали идват със самолет и ще наемат автомобил или идват със собствен от България. Една нощувка в един от гореспоменатите градове събота вечер. В неделя стигане до Рованиеми и втора нощувка. Понеделник и вторник - две нощувки в Хьонингсваг, за да има време да се отиде до Нордкап с организираните конвои, предвождани от снегопочистващи машини (около 40 км е пътя). Може и за трета нощувка евентуално да се остане ако времето не е ясно или много ни хареса да плажуваме по брега на Баренцово море. Нощите са за зяпане и снимане на Северното сияние. Четвъртък - тръгване обратно.Миналата година през февруари една девойка с приятеля си са минали този маршрут с обикновена Тойота РАВ4 без специални гуми и не споменава да са имали проблеми, а и на снимките пътищата са си много добре изглеждащи - http://www.offroad-bulgaria.com/show...%E8%FFУтре ще им пиша за повече инфо и съвети и ще докладвам какво са споделили.Kiselo, аз живея в момента във Варшава и пътят за мен не е толкова дълъг. От Полша ще преджапаме през Литва, Латвия и Естония и ей ни във Финландско :P .А за разходите си прав, но емоциите и удоволствието от пътуването с автомобил из непознати места си заслужават. А и Българчета сме си и поне половината път ще го минем със служебно гориво. Няма как Благодаря на включващите се със съвети по темата.преди - TIPO
сега - VOLVO XC60
Коментар
-
Airfan написа:Видях снимките, хубаво е било, но си иска подготовка. Аз няма да мога да се включа на този етап, така че ще гледам снимки и ще се точа за по-нататък.Ex. Fiat Marea 1,6-16V,98g.
Ex.Opel Astra
Коментар
-
z_sutrov написа:Супер е. Айде разучи цени за хотели, че аз каквото и да намеря от Oulu на север цените са от 1500Е и нагоре на вече за двама. Иначе самолетни билети от Сф до Хелзинки гледам не са кой знае колко скъпи - около 450Е за двама двупосочни.преди - TIPO
сега - VOLVO XC60
Коментар
-
Има ли пътували през зимата до Скандинавия?
За тези , които искат да спестят разходи , като се придвижват до Естония или Финландия със самолет им препоръчвам да се загледат към някоя дестинация натам от летището в Бергамо ( Италия). Купих си билет оттам за Вилнос ( малко по на юг ) за 11.12.2013 и връщане на 13.12.2013 за 99 евро. Полетът ми до Бергамо е от Букурещ ( пак 11.12.2013 - 13.12.2013 ) и е 116 евро.Компанията е WIZZAIR. Ryanair имат полети до Талин.П.П. И аз почвам да се навивам за подобно пътешествийце.FIAT BRAVA 1.4 12V А/С, с чийто собственик можете да се свържете на 089 9225580
FIAT CROMA 2.4 Mjet - proprio miracolo
Коментар
-
@dannybo По-принцип подобна идея страшно много ми допада...Преди години бях начертал маршрут за обиколка на почти цяла Европа с автомобил...За съжаление приятелите с които щяхме да ходим се отказаха поради финансови проблеми и сам естествено не пътувах никъде. За съжаление и аз в момента няма как да пътувам и то не толкова заради парите, а свободното време...за подобно пътуване бих заделил поне 3 седмици и една преди тях в подготовка на автомобила и т.н. Би било невероятно пътуване. Еееех.... Ще чакаме да видим снимки!Renault Megane 1.5dci 110hp. 12г.
BMW G20 320d xDrive 190hp. 2019г.
BMW X3 2.0d xDrive 177hp '09г. Ех.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар