Здравейте !Имам следния проблем : мареята трябва да се върне в България, но без мен (има кой да я докара). Има си всички документи: талон, малът и голям, зелена карта, талон за техн. преглед, даже договора с търговица от Дупница, от който съм я купил. Колата е с български номера, писана е на мое име. Притеснявам се, че този, който ще я кара (мой роднина) няма пълномощно от мен, че има право да я управлява, представя пред КАТ, МВРи тн. и тн. Според вас, може ли да възникнат проблеми при минаване на граници ? Поздрави!
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Път към България - документи
Collapse
X
-
Re: Път към България - документи
Rayo написа:Здравейте !Имам следния проблем : мареята трябва да се върне в България, но без мен (има кой да я докара). Има си всички документи: талон, малът и голям, зелена карта, талон за техн. преглед, даже договора с търговица от Дупница, от който съм я купил. Колата е с български номера, писана е на мое име. Притеснявам се, че този, който ще я кара (мой роднина) няма пълномощно от мен, че има право да я управлява, представя пред КАТ, МВРи тн. и тн. Според вас, може ли да възникнат проблеми при минаване на граници ? Поздрави!Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
-
Благодаря за отговора! Става дума за границите между Словения и Хърватска, между Хърватска и Сърбия и накрая между Сърбия и България. Хм, като се замисля, на колата документите са ми ги искали само на нашата граница (Калотина) и после - на влизането в Сърбия, тогава са ми искали и зелената карта. Май там при едно минаване си загубих малкия талон, та после, като се върнах, ходих с големия в КАТ за дубликат. По другите граници са ми искали само паспорт. Пак при едно преминаване на граница - не помня дали Словения/Хърватска, или после - един митничар се интересуваше моя ли е колата, минавал ли съм през "царина" (митница), но не ми поиска документи. Е, естествено, минаването от една страна на ЕС в друга най-често става с поне 50 км/час. Последния път като се връщзх в България, минах през Румъния - румънците ми искаха паспорт на влизане и излизане, а после и наште ми искаха документ за самоличност. Защо са тия рефлекси от миналото?Дано всичко мине добре.
Коментар
-
Rayo написа:Благодаря за отговора! Става дума за границите между Словения и Хърватска, между Хърватска и Сърбия и накрая между Сърбия и България. Хм, като се замисля, на колата документите са ми ги искали само на нашата граница (Калотина) и после - на влизането в Сърбия, тогава са ми искали и зелената карта. Май там при едно минаване си загубих малкия талон, та после, като се върнах, ходих с големия в КАТ за дубликат. По другите граници са ми искали само паспорт. Пак при едно преминаване на граница - не помня дали Словения/Хърватска, или после - един митничар се интересуваше моя ли е колата, минавал ли съм през "царина" (митница), но не ми поиска документи. Е, естествено, минаването от една страна на ЕС в друга най-често става с поне 50 км/час. Последния път като се връщзх в България, минах през Румъния - румънците ми искаха паспорт на влизане и излизане, а после и наште ми искаха документ за самоличност. Защо са тия рефлекси от миналото?Дано всичко мине добре.Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
Ако не напускаш ЕС (т.е. минеш през Унгария и Румъния), с никакво право не могат да направят проблем.И се чудя защо са ти искали паспорт на Румънската граница - най-вероятно са искали документ за самоличност и са казали "паспорт". И лична карта стига.Въпреки това, какъв е проблема да му направиш пълномощно там? При Словенски нотариус или пък в Българското посолство?!?Така всичките ти грижи ще отпаднат.
Коментар
-
[quote="ele"]Rayo написа:.... Когато България и Румъния станат част от шенгенската зона - тогава няма да ни искат паспорти. ..... Ако аз трябваше да докарам колата, щях да мина през Унгария и Румъния - шансът да направят проблем, и изобщо да поискат документите на колата, е практически 0, стига да спазваш закона. Иначе - ако искат да направят проблем - ще го направят, и то с право.
Коментар
-
Път към България - документи
Колеги искам да споделя моите перипетии при преминаването на границите:1. На сръбската граница при Връшка Чука ,, нашите мили чиновници " ми поискаха акта за раждане на сина ми ( 11 год. ) въпреки , че имаше червен паспорт. Още не знам как ме пуснаха 2. Ако влизате с чужд автомобил в Турция носете преведено пълноощно и на турски език ( дадох рушвет за да мина).3. В Румъния винетки си купувайте адължително защото когато се прибирате на входа на моста откъм Влашко трябва да бутнете. най - изгодно е да купувате винетки с предварително обменени леи в банка - курса е около 3.60 леи за 1 евро. Надявам се да съм бил полезен!FIAT BRAVA 1.4 12V А/С, с чийто собственик можете да се свържете на 089 9225580
FIAT CROMA 2.4 Mjet - proprio miracolo
Коментар
-
В този ред на предупреждения да допълня казаното от колегата Хинчев: ако пътят ви преминава през Хърватска, не носете в колите си каквито и да са цветя в саксии, ако нямате фитосанитарно разрешетелно/сертификат. Митничарите (на влизане в Хърватска) се заяждат и действат в зависимост от настроението си. Могат да ви пуснат, а могат и да се заядат или да ви поискат някаква сума, за да си затворят очите.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар