Тъй искам да си сложа LED ленти вътре в купето. Мястото е в краката, по дръжките и на др. мест. Лентата е бяла - 12V/4.8W/m. Питането ми е следното: Трябва ли да слагам стабилизатор(филтри) за постоянен 12 v? Знам че колата е на толкова. Питам защото като се запали колата мисля, че акумулатора се зарежда на 13-6 до 14 в. Малко не съм наясно с това подаване на ток, тъй като мисля че би трябва ло да е навсякъде 12v постоянен, поне по крушките. Ако не е нужен стабилизатор, къде да закача този "+" и "-". рових се във форума, но не открих такова питане. Ако пък има надявам се да дадете линк.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
LED ленти. Монтаж и др.
Collapse
X
-
Няма нужда от стабилизатори...то като пише че е лента за 12в..това е стандарт за напрежение в такъв смисъл е написано 12 волта иначе дори било по колата или на акумулатор винаги напрежението е над 12в....по спецификация 12в батерия е на 100% заредена когато напрежението й е 12.65в(при загасена кола)...а ти на запалена кола имаш към 14 но дори и да искаш със стабилизатор да го свалиш до 12 няма да стане щото се искат 2-3 волта над стабилизираното напрежение...тоест тряа имаш поне 16в за да стабилизираш на точни 12в...така, че ръгай лентата в колата и не се притеснявай..по нея си има резистори на всеки три диода като резисторите са сметнати малко в аванс поради по-високото напрежение което ще захранва лентата...Fiat Bravo 1.9 JTD 100
-
иначе щом ще е над краката ти лентата прекарай кабелите до панела с бушоните на всеки бушон имаш + а някъде по купето ти е минус виж къде имаш някой болт хванат за купето от там ще вземеш минус...в зависимост от това кога искаш да ти светва лампата....например ако искаш да свети при отворена врата...я вържи през реле към бутона на вратата...ако искаш да свети постоянно примерно като си на фарове я вържи към бушона на фаровете или габаритите....и така идеи многоFiat Bravo 1.9 JTD 100
Коментар
-
durex_a написа:Извади си кабел от някоя подсветка на таблото направо. Другият вариант ти е от някой кабел който има ток след контакт и си ти. Аз моите на бравото ги бях вързал към подсветките на централната конзола или на пепелника не помня точно. Имаш вариант и от кабела за подсветката на жабката.Fiat Bravo 1.9 JTD 100
Коментар
-
Реле за диодна лента? Стига де,да не вързва халогени ,че реле да слага. Тая верига дето мисли да я ползва нали също си има предпазетели (бушони).Тая лента не харчи и 5 вата на метър,та и реле да и слага. Да си я вързва към габарита,ако иска да е захранена при вкл. светлени или към плафона ,ако иска да свети при отворени врати или да си я вкл. от бутона на самият плафон.
Коментар
-
krasio_79bs написа:Реле за диодна лента? Стига де,да не вързва халогени ,че реле да слага. Тая верига дето мисли да я ползва нали също си има предпазетели (бушони).Тая лента не харчи и 5 вата на метър,та и реле да и слага. Да си я вързва към габарита,ако иска да е захранена при вкл. светлени или към плафона ,ако иска да свети при отворени врати или да си я вкл. от бутона на самият плафон.Теоритиците си лаят, голфа си върви!
Коментар
-
При мене са както е дал krasio_79bs за пример. Хванах ги от плафона през 8 кондензатора за да може да гаснат плавно. Така хем като се отвори някоя от вратите светват и те, хем като светна лявата лампа на плафона отново светват. По този начин е по добре, защото не пречат при каране в тъмната част на денонощието.За лампата на пепелника съм вързал да ми свети в жабката.Fiat Bravo 1.9 TD100
Коментар
-
http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=54905 ето ти темата, полезна е. И изолирай всичко, както трябва, защото след време изолирбанда се размеква от топлината на парното и стане ли беля става страшно, казвам го от опит. На мен ми се случи в движение след почти една година, от както ги бях сложил почти не се запалих. Най-добре използвай "термо-шлаух". Не ти трябват нито съпротивления, нито нищо само свързваш с габаритите. Поздрави!Fiat Brava TD100
Коментар
-
Задължително изолирайте с термошлаух, защото иначе наистина можете да пострадате сериозно.Аз лично си бях купил лента от тук:http://vikiwat.com/led-lenti.htmlи като цяло държи, без да създава проблеми.Е, да - и аз се лутах при инсталирането, но както са казали хората - с питане и до Цариград се стига :D
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар