Здравейте искам да попитам едно въпросче. Хресах си джанти за Пунтото ми но незнам дали няма да са прекалено широки та джантите са 7j а колата е Пунто мк1. И сущо да ми препоръчате какви гуми да сложа на джантите. Благодаря предварително
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Питане за джанти на Пунто
Collapse
X
-
Не си писал колко цола са джантите, за да получиш отговор за точния размер на гумите. Ето таблицата за минималната, идеалната и максималната широчина на гумите при различните размери джанти. С калкулатора за размери на гумите ще получиш нужния ти размер, като търсиш най-близкия до предписания от производителя. За това дали няма да опират, в спирачните апарати или в калниците, зависи от ЕТ на джантите, което също не си писал. Но всичко това е на теория - ако някой е карал МК1 със 7J направо да казва размера на гумите, като разберем цолажа.
-
След една бърза справка какво излиза:1. Оригинален размер на джанти с които излиза колата от завода 175/60/14 /колегата ако посочи кой модел пунто кара ще се види най добре, защото има и модели, които излизат с 13" джанти/2. Ако качим цолажа на джантите формулата е следната за да се запази диаметъра - ширината с една стъпка на горе, тоест от 175 на 185, а височината се намалява с 2 стъпки, тоест от 60 на 50 и какво се получава реалноза 15" гуми 185/50за 16" гуми 195/40за 17" гуми 205/30като в много случаи може да има леко отклонение, тоест може да се ползват малко по широки или малко по високи гуми, като допуска мисля, че беше до към +15-20мм в по голям диаметър, което като недостатък е, че ще ви даде отклонение в скороста, която ви показва километража.Конкретно в случая ако оригиналния размер на пунтото на колегата е 175/60/14 ако се сложат 195/50/15, това е с 10мм с по голям диаметър от оригиналния, което е в рамките на допустимото и не би трябвало да има проблемиquintessenz написа:195/45 и пак не съм много сигурен дали няма да ти закача леко бронятаpunto HGT
Коментар
-
Колегата didch е абсолютно прав. Проблема може да дойде от ЕТ-то. На пунто мк1 мисля че е 43, защото зимните ми джанти са от МК1 и са на косъм от спирачните апарати. Та с по-малко ЕТ и по-широки джанти и гуми има опасност макар и минимална да ти опират в броня или арките на калниците.Поздрави!
Коментар
-
didich, това, което си написал е напълно вярно. Имайки предвид, че за джанти 7J, 195 е минималната широчина - това означава, че височината 195/50 ще е малко по-ниска от тази при 5,5J. Така че, тези +10мм показвани като разлика от калкулатора ще се намалят при по-широките джанти. Според мен, най-важното е, че 195/45/15 са с 50% по-скъпи от 195/50/15 като нови.Ред. В тази тема има снимки на МК1 със 195/50/15 на джанти 6 1/2J, ET-40. Мисля, че не са прекалено "големи" за купето.
Коментар
-
карам със 7J ЕТ30 със 195/45 и дори с един човек отзад на по-голяма неравност закача а видиш ли дори калниците са ми подгънати и дърпани и съм със спортно окачване и така от личен опит 15-ка ет35 7J 195/50 и 185/55 стоково окачване сток калници и без леко подкастрена броня ОПИРА. МК1 без да се бара нищо друго с тва ЕТ само 195/45 и нямаш ядове. Ако искаш да караш 195/50 ти трябват едни 2мм или си окастри малко бронята макар че пак ще закача леко щот точно там е болта или си намери джанти с ет по-голямо от 35 но тогава мисля че няма да влязат отпред........ калкулатори и формули.....Haters Gonna Hate
Коментар
-
Нищо не опира , карам с 15ки и гуми 195/50 един колега караше и със 195/60 не упира само дето със 60 е по тромава Но се пак нашите брамбазаци бяха с 13ки джанти и с по малки предни спирачни апарати ... Проблема единствено при мен е в амортисиорите , много ме клати предницата и са за смяна поне предните , се едно в лодка са возиш , което не дава стабилност изобщо ... Поняко доста се заиграва по дупките като съм с 3 ма човека и се чува чукане на ламарина от клатушкането трябват си твърди амортисиори ...>>>>>>> Move Bitch Get out of the way!!! Punto is the way !!! <<<<<<Boooooooo>>>>MOVE OVER ->
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар