ЕДно е бре, Каци пусна някакви снимки на лява и дясна дирекция, иначе моето е с десен волан......всъщност в момента е с нито ляв, нито десен, но се работи по въпроса......
Alfa 156 2.0 TS
Alfa 156 20VTurbo
Fiat Coupe 2.0 20VTurbo
Locost TF1 3.0V6
Бях попаднал на една фраза в западния нет в превод на български гласеше нещо такова: "балансните валове са за да се чувства задника ви добре, а не двигателят..." Относно лагерите - и аз съм на мнение да не ги сменяш. При това им състояние, едва ли и вала ще е за шлайф. Като гледам втората снимка дето е дал Каци, торпедната стена е 1:1 с тая на мареята (предполагам и на другите от типо платформа) и мисля че ще е по лесно наистина да я отрежиш и да си прсадиш от кола с ляв волан. Ще си спестиш даста бъдещи главоболия. Другия начин еда работиш на парче в ляво и дясно - горе долу по линиите които съм дал на долната снимка има съвпадение и при двата вида дирекции. Ще трябва само много точно да се напаснат за да не ти седят накриво педалите
Ето нещо с което предполагам ще ти помогна (не мога да открия и по-детайлните снимки на преградата )И аз съм на мнение да НЕ сменяш основните и аксиалните лагери, както и да НЕ премахваш балансиращия вал!По спомен си с олекотен маховик и олекотена ремъчна шайба(която си е бивш демпфер), нали?Не вярвам някой да ти направи качествен баланс на коляновия вал(със закачено всичко по него) и това в комбинация с петте цилиндъра ще доведе до едно от най разрушителните неща в механиката - вибрация с предполагаема собствена и принудена честотна амплитуди неуловими за Дто ти, но в същото време........При 4ри цилиндровия мотор оправдавам премахването, но при нас - не.
Все още се колебая за тоя вал......Премерих вала на основните лагери, 59.99 - оставям същите лагери, в понеделник ще мерна и биелните шийки, че микрометъра ми е от 50 до 70мм.....
Alfa 156 2.0 TS
Alfa 156 20VTurbo
Fiat Coupe 2.0 20VTurbo
Locost TF1 3.0V6
Аксиалните ми се виждат поизносени, ще трябва да видя първоначалния им размер, какъв е, но тях така или иначе мисля да ги сменя задължително......Въпрос най - вече към Ици - изгарям от желание да си изхвърля балансиращия вал, 156 двойката я карам вече втора година без два балансиращи, чесно казано не мисля че тоя петак се "балансира" кой знае колко от некво валче като тва?.......
Да ти кажа за 5-ка не съм правил блок, принципно ще се спечели малко респонс, а откъм налягане в маслената магистрала, ако има за затапване отвори - да.Иначе лагерите ти са алуминиеви, не са видимо износени, но като гледам по повърхностната им обработка, не са заводски Фиат/Алфа/Ланчиа.Тоест може да се предположи, че са сменяни.Я им виж на гърба какви щамповани знаци и надписи имат, дали не са Глико?
Баланс-вала изхвърли задължително! Много ебава маслената помпа! Видял си че е зацепен директно на едно от зъбните колела на маслената помпа! Тези зъбни колела на помпата треа хем вала да въртят, хем да са им точни хлабините за добро налягане в магистралата, хем пък лагеруват в алуминиев корпус! И понасяйки усилията на баланс-вала разбиват отворите в алуминиевия корпус на помпата - тез отвори в които лагеруват самите компресорни колелла..... От там зъбаците устъргват корпуса, от тез дерюги на корпуса се губи налягане, през разширените отвори също се губи налягане, помпата кляка, респективно клякят и лагери, колян-валове, биели.... ад! МАХАЙ БАЛАНС - ВАЛА
Чисто теоретично, от коя страна излиза вала че неска го загледах и ми стана интересно - откъм помпата има две зегерки, от към скоростната е затапен - предполагам че към помпата трябва да се вади?
Alfa 156 2.0 TS
Alfa 156 20VTurbo
Fiat Coupe 2.0 20VTurbo
Locost TF1 3.0V6
Мисля че се вадеше от към маховика. Под тапата също има зегерка.Молба: Може ли да видиш номерата на лагерите (тези за балансиращия вал) и/или размерите им?
Конзолата със педалите вече е сложена, отказах се да прехвърлям английската отляво, не пасват нещата, взех конзола от лява дирекция и с няколко дупки се оправиха нещата....Нещо като въпрос - имам тапа за единия край на бал. вал, дето е откъм скоростната, въпроса ми е откъм помпата дали изобщо е нужно да го затапвам, или просто да оставя лагера който си е бил там - така или иначе и докато е бил вала там тва място не е било уплътнено, не мисля че дори и да не е уплътнено сега ще е проблем - някакви съвети или препоръки в тоя аспект.....?П.П - вала няма маслени магистрали както е при Тспарка да речем.....П.П.П - доколкото виждам биелните лагери са стандартните - 7780565 е номера на тях - 1.534-1.540 дебелина......
Alfa 156 2.0 TS
Alfa 156 20VTurbo
Fiat Coupe 2.0 20VTurbo
Locost TF1 3.0V6
От към съединителя - тапа за блок щото е стандартен размера, а от към помпата слагам лагера и зегерката, като на мястото на баланс вала в лагера стържа алуминиева втулка! Струва ми се много голям отвора в блока, за да го оставя без лагер, а така с лагер и втулката масло ще се плиска само през сеператора на самия лагер, както е в оригинал. Не затапвай обаче с тапа откъм помпата.... Щото явно не стига мазането за веригата и .... и .... се посира. Преди време отварях такъв матор без баланс вал и със тапа и откъм помпата-пластмасовия водач на веригата на маслената помпа липсваше, беше се опекъл и натрошил, а веригата и зъбаците беха мораво сини, веригата беше разпъната да си е.е , а зъбаците изкривени по посоката на въртене.... Колата беше внос от Италия! Явно и там има малоумия Не знам дали се разбра кво исках да кажа ... надявам се - да Снимки на тез неща дедо се опитвам да обясня има в темата " Бавно развиващо се ХГТ - лекинко проектче" /че не ми се копват снимки сега/
Вчера и днес слагах сервото и напасвах помпата на съединителя - оригиналната е с по късо рамо и пасва на старата конзола, затова направих и заварих нещо като удължение на сегашното рамо, и стана идеално - лоста на спирачките пасна идеално като дължина......Днес взех и конзолата за парното, при сравнение се оказа че то също е от две части, централната му е стандартна, задната и извита част е различна, поиграх си малко да прехвърля моята централна на другата и стана без проблеми.......Появиха се незначителни проблеми с дължината на инсталацията в купето, утре ще разплета една част от нея, мисля че само една от буксите ще иска алтернативно пренасочване, или леко удължение.......трябва да съм готов с инсталацията, преди да започна да качвам парното, гредата и центр конзола........направих отвор за въздуха от другата страна на купето, стария запуших........Надявам се до неделя да съм приключил със всичко по интериора, и да почна по приятната част по колата - двг и прочее.....
Alfa 156 2.0 TS
Alfa 156 20VTurbo
Fiat Coupe 2.0 20VTurbo
Locost TF1 3.0V6
Дано бързо да свършиш! И не забравяй снимките та кибиците да цъкаме и да викме евала
Sedicivalvole (Racing Rosso)now
GTV 2.0 (612 A)now
E60 530D now.. hate it big time :D
Lumina SUPER SPORT V8 5.7(silver) ex
Hyundai Coupe V6 2.7 (silver)ex
Вчера и днес слагах сервото и напасвах помпата на съединителя - оригиналната е с по късо рамо и пасва на старата конзола, затова направих и заварих нещо като удължение на сегашното рамо, и стана идеално - лоста на спирачките пасна идеално като дължина......Днес взех и конзолата за парното, при сравнение се оказа че то също е от две части, централната му е стандартна, задната и извита част е различна, поиграх си малко да прехвърля моята централна на другата и стана без проблеми.......Появиха се незначителни проблеми с дължината на инсталацията в купето, утре ще разплета една част от нея, мисля че само една от буксите ще иска алтернативно пренасочване, или леко удължение.......трябва да съм готов с инсталацията, преди да започна да качвам парното, гредата и центр конзола........направих отвор за въздуха от другата страна на купето, стария запуших........Надявам се до неделя да съм приключил със всичко по интериора, и да почна по приятната част по колата - двг и прочее.....
Провери вентилатора, витлата трябва да са различни за лява и дясна дирекция.
Коментар