някои знае ли то4но как стават и от какви материяли се правят
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
спойлери
Collapse
X
-
По принцип не е трудна технологията. Не съм го правил с голямоформатни изделия, но по общи впечатления от книги и интернет, технологията е следната: 1. Прави се форма от гипс, глина, дърво или дори стиропор (стереопор или както там се пише) , формата се китосва и изглажда. 2. Предполагам, че трябва да се намаже с нещо за да не залепва смолата, а може би ако се покрие с полиетиленово фолио също ще стане...3. Покрива се обтегнато с няколко слоя стъклотъкан, като се маже смолата с четка между слоевете, така че тъканта да се напои добре. За по-лесно повторение на сложни форми, може да се използва не голям лист, а ленти като бинт. Тогава всеки следващ слой се нарежда перпендикулярно на предишния.4. Всеки слой тъкан трябва да стои обтегнато - може да се закрепи с пирончета по края (без да се забиват докрай, за да могат да се извадят лесно накрая)5. Между слоевете не трябва да има въздух, а смолата трябва да е достатъчно, но не в повече. Тоест всеки слой трябва да се притисне добре за да се изтика излишната смола. Здравината в стъклопласта идва от стъклотъканта, а не от смолата.6. Трябва да се оставя малко повече по края, така че да може да се изреже като изсъхне, защото краищата обикновенно са неравни и недостатъчно плътни.7. След 24часа, като изсъхне, се сваля внимателно от формата, обрязват се краищата, китосва се, грундира се и се боядисва.8. За малки изделия може да се използва епоксидна смола, но за по-големи става много скъпо. Има специални по-евтини смоли за спъклопласти. Вижте например продуктите на Оргахим по темата: http://www.orgachim.bg/index.php?loc...tart=0Това е което аз знам, дано да е полезно.Fiat Ritmo 105TC
1600cc 105к.с.
Коментар
-
johnfound написа:По принцип не е трудна технологията. Не съм го правил с голямоформатни изделия, но по общи впечатления от книги и интернет, технологията е следната: 1. Прави се форма от гипс, глина, дърво или дори стиропор (стереопор или както там се пише) , формата се китосва и изглажда. 2. Предполагам, че трябва да се намаже с нещо за да не залепва смолата, а може би ако се покрие с полиетиленово фолио също ще стане...3. Покрива се обтегнато с няколко слоя стъклотъкан, като се маже смолата с четка между слоевете, така че тъканта да се напои добре. За по-лесно повторение на сложни форми, може да се използва не голям лист, а ленти като бинт. Тогава всеки следващ слой се нарежда перпендикулярно на предишния.4. Всеки слой тъкан трябва да стои обтегнато - може да се закрепи с пирончета по края (без да се забиват докрай, за да могат да се извадят лесно накрая)5. Между слоевете не трябва да има въздух, а смолата трябва да е достатъчно, но не в повече. Тоест всеки слой трябва да се притисне добре за да се изтика излишната смола. Здравината в стъклопласта идва от стъклотъканта, а не от смолата.6. Трябва да се оставя малко повече по края, така че да може да се изреже като изсъхне, защото краищата обикновенно са неравни и недостатъчно плътни.7. След 24часа, като изсъхне, се сваля внимателно от формата, обрязват се краищата, китосва се, грундира се и се боядисва.8. За малки изделия може да се използва епоксидна смола, но за по-големи става много скъпо. Има специални по-евтини смоли за спъклопласти. Вижте например продуктите на Оргахим по темата: http://www.fiat-bg.org/forum/posting...t=2603Това е което аз знам, дано да е полезно.
Коментар
-
jarulmo написа:колега а били споделил някои саит косто си 4ел за това и какви са тея книги 10хFiat Ritmo 105TC
1600cc 105к.с.
Коментар
-
jarulmo написа:a дологоре да ми кажеш цени на продуктите или саит кадето мога да видя 10 хFiat Ritmo 105TC
1600cc 105к.с.
Коментар
-
За да добиеш представа за стъклотъканите ,смолите ,геловете(те са най- външния слой ,след него следват стъклотъканите),отделители виж в www.poliya.com.tr имат дистрибутор в Русе. Друг вносител на висококачествени материали е "Булестер" гр. Елин Пелин . От "Оргахим" може да вземеш полиестерна смола за около 4лв/литър.Недостатъка и е ,че има силни изпарения.В магазина им не съм виждал тази с ниско ниво на стирен. Вносните смоли на горните фирми са с ниско съдържание на стирен и имат едва доловима миризма . Цените им са около 6лв/л. Имат специални за матрици и други за самите спойлери. Стъклотъканите и мата са около 5лв./кг.Пак са няколко вида. Околната температура трябва да е не по-ниска от 15 гр. иначе смолата не желира.
Коментар
-
Колега, изработвал сьм много изделия от стьклопластика: Спортни скутери, спойлери , калници, вани...Общо-взето в технологията няма тайни, но има доста особенности:Трябва ти полиестерна смола, втвьрдител, ускорител, отделител, стькломат / не какьв да е / и естественно - матрица на изделието!Ако ти трябват подробности, мога да ти бьда полезен.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар