Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ръжда по спирачните дискове

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Ръжда по спирачните дискове

Преди няколко дни смених спирачните дискове.Колата имаше проблем - тресе при спиране. Освен това вибрации при неравности. Смених и предни и задни амортисьори.Дискове и накладки - "АР", на кутията пише че са произведени в Италия.Амортисьори - Каяба с 25 месеца гаранция.Така, да ви покажа малко снимки - какво е станало с дисковете.С тия дискове и накладки колата е карана около 5 години. Не знам каква марка са.Обаче ръждата по периферията си е от поне 2 години.Двата диска са в едно и също състояние - ръжда по периферията и от вътрешната страна на диаметъра, от двете страни на диска.Което говори че просто такъв е материала от който са направени. Да видим новите колко ще изкарат.Тресенето при спиране се е получавало от ръждата и неравностите по периферията на дисковете.
    Прикачени файлове
    Bravo 1.6 / 16

колега, накладките ти въобще не са опирали на цялата повърхност, да го имаш предвид.
    Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
    Fiat Bravo'97 1,6 16v
    Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Според мен тея накладки изобщо не са били за този диск, или обратното. 1см. празно място без накладката да трие.. това няма как инженерите да са го оставили така. Дано новите да опират почти до края, а не като това на снимката. Ако и новите са така - има нещо нередно с тези спирачки.
      "За да чуеш, трябва да мълчиш." (Оджиън)
      Nissan Primera WP12 QR20DE, ГИ, '03
      Tempra 1.6 (EX), Dedra 1.8/16V (R.I.P.), Delta 1.6/16V (R.I.P.), Astra X16XEL (EX)

Коментар

Ако и с новите е така ще трябва да направиш ревизия на спирачните апарати!
        ||El Paso Performance|| Мойте обяви ||
        // Fiat Tipo 5-door 1.4 SOHC // Fiat Tipo 1.6 DOHC 3-door Trackday project // Lancia Dedra HF Turbo // Fiat Tempra SW 4x4 //

Коментар

Ами аз си мисля че самите дискове са изработени от некачествена стомана. Затова е тръгнала ръждата. В комбинация със солта по улиците през зимата.xctr ми дава добра идея да следя износването и ако има нещо вече под подозрение са спирачните апарати.
          Bravo 1.6 / 16

Коментар

Тази кола има ли ABS?

Коментар

Колата е без ABS. Нямам вибрации от АВS които да причинят такова износване. Това по периферията на дисковете е ръжда. Ръждата е изяла метала и е останал метал само по средата. И по него са търкали накладките. Самите накладки са в добро състояние. Проблемът е бил в дисковете. Всичко което не лъщи на снимката е ръжда.Като купих колата смених оригиналните дискове със тия. Оригиналните имаха ръб обаче нямаха такава ръжда.Представям си ако такива ръждЯсващи дискове се монтираха на нови автомобили.
              Bravo 1.6 / 16

Коментар

Ръжда трудно ще се появи, ако колата се кара редовно и накладките опират с цялата си повърхност. Щом колата няма АБС, направи следния тест - на широко и пусто място засили колата, ама не много, и спри колкото можеш по-рязко, като по възможност не блокираш гумите. Хубаво е и асфалта да е чист, да не попадат левите или десните гуми върху пясък. Обърни внимание дали колата ще поднесе наляво или надясно при спиране, или пък ще спре направо, без да поднася. После сподели с нас резултатите.

Коментар

[quote="ogi28b"]Ръжда трудно ще се появи, ако колата се кара редовно и накладките опират с цялата си повърхност. +1 за мнението, и другия фактор е ,откъде е вкарвана колата,ако е австрия и германия е нормално. При тая ръжда, със сигурност спирачнните апарати не са работили както трябва,показателно е износването на накладките.Хубаво преди да сложиш новите,е да си ревизираш спирачните апарати,но щом си сложил , следи износването на накладките.
                  Fiat palio 1.7td

Коментар

Смисълът на темата е не толкова че в момента имам проблем а за да споделя впечатленията си от старите дискове.Сега съм с нови дискове, накладки и амортисьори и нямам проблеми с окачването. Остава ми по-често да проверявам състоянието на дисковете.Благодаря на ogi28b за идеята да проверя как спира колата - предполагам за да видя дали спирачните апарати задържат еднакво.Също може да обърна внимание за вибрации при спиране, въпреки че ако имаше такива до сега щях да усетя.Иначе колата се кара нормално - около 10К на година 50 на 50 градско и извънградско. Не е стояла продъжително време на място.Интересно ми е дали някой друг е имал подобен случай с ръждиви дискове.
                    Bravo 1.6 / 16

Коментар

Riki888 написа:
                      Интересно ми е дали някой друг е имал подобен случай с ръждиви дискове.
                      Аз, при мен задните са така. За момента не съм правил нищо по въпроса. Не можах да се ориентирам от снимките, при теб от вътрешната страна, тази откъм колата, пак ли са износени по този начин?

Коментар

tomny написа:
                        Riki888 написа:
                        Аз, при мен задните са така. За момента не съм правил нищо по въпроса. Не можах да се ориентирам от снимките, при теб от вътрешната страна, тази откъм колата, пак ли са износени по този начин?
                        Двата диска изглеждат по един и същ начин и от външната и от вътрешната страна.
                        Bravo 1.6 / 16

Коментар

Същият проблем имах и пак имам.Миналата година смених 2-та задни.Стана страшно след некаране на колата 4 месеца.Преди това не се усещаше нищо и всичко изглеждаше нормално.Сменените изглеждаха доста по-зле от тези - само задната страна беше зле, като разорана нива.Зимните месеци докато ползвах колата нямаше никакви грижи.Лятото изобщо не се бях качвал на нея но преди няколко седмици трябваше да прекарам нещо и пак същото.Тресе, бие, само че сега са двата предни.Това е положението - не се ли кара една кола до нищо хубаво не води.
                          I'm not totaly useless! I can be used as a bad example...

Коментар

Riki888 написа:
                            Колега как е положгението при теб след година време.И при мен се появи подобен проблем изведнъж .След смяна на нови накладки за близо два месеца пак същата работа.Сега кото сменях зимните гими видях,че едната скоба ,която държи накладките да не дрънчат е изпаднала някъде и на този диск ръждата е започнала да чезне.Сега свалих и другата и за два дена ръждата почти се е стопила и диска е взел да се полира.Някъде прочетох ,че това се получава при не добре поставени скоби,но както и да го мислих те могат да се сложат само по един начин,знам ли?!!.Факт е че сега има подобрение
                            Fiat BRAVA 1.6/16v103Hp EL(LPG Lovato)- XII.1997 182А4.000- Аудио система
                            Мразя чалгата повече и от политиците. Поправено.Комунизмът ще отстоява своите основи по един или друг начин.Оправия-няма!

Коментар

С друга марка кола съм но задните ми дискове са абсолютно същите. На пролет живот и здраве ще се заиграя с нея и дисковете ще минат през стругар + едни нови накладки и ще премахна кантара че да не ми намаля усилието отзад и по често да се използват и задните спирачки не само когато е натоварена, за да предотвратим появата на ръжда.

Коментар

Working...
                              X