Беше края на март, когато ми се наложи да пътувам извън града. Цяла зима колата не е спирана. Какво забелязаха при скорост да речем от 70 нагоре като натисна по-рязко спирачката и усещам вибрация, която се предава и на волана. Отидох в сервиз, обясних за какво става въпрос и обясниха, че е възможно да е от спирачните дискове - можело да са се "изметнали" или да са "отънели".Разбрахме се да ги свалят, да им проверят биенето и дебелината и освен това да ми сменят и накладките, тъй като скоро щяхя да излязат за смяна. Когато я вземах ми казаха, че дисковете били наред (бяха сменяни преди по-малко от две години, но аз не им казах) нямали биене и ми сменили накладките. До тук добре, но при първото извънградско шофиране се оказа, че проблема си е останал. Скоро след това ми се разхлопа спирачният апарат на предно дясно колело. Помислих, че може би там е ключа на платаката. Направиха ми го, но проблема си остана. Не мисля, че е от небалансирани гуми и криви джанти тъй като тази вибрация ще я има постоянно. Проблема е само при по-рязко спиране, при плавно натискане на спирачката почти не се усеща и се появява както писах при рязко натискане на педала при скорост от 70-80 км в час и по-висока. Първият път когато усетих тази вибрация карах с около 100 и се наложи да намаля по-рязко зад един камион.Въпроса ми е някой има ли идея за какво иде реч, сблъсквал ли се е с подобен проблем и как се оправя това чудо?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Вибрации при спиране - защо?
Collapse
X
-
Най-вероятната причина е криви дискове, но би било учудващо майсторите да ги пропуснат. Те може да са си криви и да не бият, да имат перфектен баланс, но да са станали вълнообразни. Във всеки случай при мен точно същия проблем се оправи след смяна на дисковете.Иначе две години при повечко градско каране и лош късмет с качеството на накладките, може и да се окажат "достатъчни" за едни дискове.Антверп, Аалст, Люцерн, Слован, Олимпия, Беверен, Публикум, Тампере, БАТЕ (Борисов), ЖИЛИНА и Дебрецен ... следва продължение...
Коментар
-
Mitko написа:Предполагам дисковете са вече доста износени и с неравна повърност.FIAT Tipo Completo S 1.4 i.e. 160EP55A 836A4.000
ECU BOSCH 261 203 511; газова BRC
Коментар
-
Колега, ако пуснеш на дисковете една тънка стружка може и да се оправят - разбира се ако дебелината им позволява... Имал съм подобен случай - така се оправи...Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...
Коментар
-
Yavor написа:Колега, ако пуснеш на дисковете една тънка стружка може и да се оправят - разбира се ако дебелината им позволява... Имал съм подобен случай - така се оправи...FIAT Tipo Completo S 1.4 i.e. 160EP55A 836A4.000
ECU BOSCH 261 203 511; газова BRC
Коментар
-
brat_John написа:Може ли да се пусне стружка само на единият диск или трябва и на двата? Имам едни съмнения, които се изразяват в това, че по едно време ми задържаха накладките на предно ляво колело и съответно то доста грееше. Само, че докато го усетя успя с греене да разтопи пластмасовия тас Та мисълта ми е ако пусна стружка (т.е. го дам на стругар) само на въпросния диск дали ще има проблем или трябва и на двата еднакво? Или пък евентуално може ли да сменя само едният спирачен диск или трябва в комплект???
Коментар
-
brat_John написа:Може ли да се пусне стружка само на единият диск или трябва и на двата? Имам едни съмнения, които се изразяват в това, че по едно време ми задържаха накладките на предно ляво колело и съответно то доста грееше. Само, че докато го усетя успя с греене да разтопи пластмасовия тас Та мисълта ми е ако пусна стружка (т.е. го дам на стругар) само на въпросния диск дали ще има проблем или трябва и на двата еднакво? Или пък евентуално може ли да сменя само едният спирачен диск или трябва в комплект???Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...
Коментар
-
изчетох темата...и отговор не получих... преди десетина дена смених накладките... дисковете бяха добре... намалели са с по 1-2 мм. от вчера спирачките взеха да бият и да вибрират като ги натисна... с новите накладки съм минал около 400 - 500 км. какво може да е - калпави накладки или криви дискове? със старите накладки не съм имал никакви, абсолютно никакви проблеми...Fiat Punto 1.1-Синята птица
Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp
Коментар
-
donnna написа:изчетох темата...и отговор не получих... преди десетина дена смених накладките... дисковете бяха добре... намалели са с по 1-2 мм. от вчера спирачките взеха да бият и да вибрират като ги натисна... с новите накладки съм минал около 400 - 500 км. какво може да е - калпави накладки или криви дискове? със старите накладки не съм имал никакви, абсолютно никакви проблеми...Ex. Grande Punto Driver
Коментар
-
и аз мисля че вече трябваше да са се напаснали... да са менте - уж не са...старите най-прилежно си ги прибрах в кутийката на новите ама като гледам какво временце дават на прогнозата за събота и неделя / студ, дъжд, сняг.... / се чудя дали да избегна модела направи си сам и да отида в някой сервиз... ама тук в Несебър не знам къде, а ако ще е в Бургас е най-лесно, но трябва да съм без колата 1 ден....Fiat Punto 1.1-Синята птица
Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар