Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Чуденка относно шарнир/шенкел

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Ето и снимките, цъкайте върху тях за по-голям размер. Това е от горе. Вътре се вижда една пръстеновидна изпъкнатина (не се сещам в момента за друго име), която заедно с болта държи шарнира като се стегне. Болта стяга, шенкела захапва здраво конуса на шарнира и това е. Без помоща на този ръб, болта сам трудно ще задържи конуса. Иначе трябва много дупки и хиляди километри преди цялата система да се предаде. По скоро ябълката ще излезе от леглото. Този ръб както се вижда е износен, или поне заоблен. Трудно се хващаше с нокът. На останалите две снимки ще видите че края на отвора също е износен от триенето. Забелязва се и на първата снимка. Това са снимки от долната страна. Ръба вътре почти го няма. С нокът едвам едвам се усеща. Майсторите казаха че се получава от прекомерно сваляне и качване (не знам дали е така). Имаше вариянт да изпилим леко отвора по средата за да може да прибере още малко шенкела, ама всички единодушно се съгласихме че не е добра идея.Поне научих нещо днес.РЕД:tipo33 писали сме заедно, добре те разбрах и първия път, затова казах че ще покажа снимки да се види, как точно се е износило. Според мен, при сваляне на шарнира от шенкела, задължително този процеп по средата да се разшири, да може да се освободи шарнира. Обаче по сервизите явно си знаят чука, винкело и майката, затова така е станало. На това бях и свидетел днес в сервиза, една щанга, напън, дръннн, излезе, как няма да се износи??Аз последно (и един единствен път) ги свалях като сменях маншончетата, като предварително разширих с една отверка. Иначе не искаше и да чуе. Нито щанга имах, нито подемник, а и го правих пред блока, с един приятел.
    00' Bravo 105 JTD

Коментар

Като гледам снимките ми звучи логично,но само ако са сменяни носачи по нашенски поне 5-6 пъти.Дано да е само това причината и за напред да не се появява проблема отново.
      Fiat Brava 1.2,16в

Коментар

аз винаги разтварям отворчето(то и аз това е сложено предполагам), и носача излиза даже на ръка

Коментар

Ново 20 . Като карам по павета, вдигна ли над 40, от дясно нещо влиза в резонанс, и почва едно ръмжене, мелене, дззззззз. Мисля че е тази ламарината около спирачния диск, или таза евентуално. Само ме е страх да не е от лагера на "новият" шенкел, че ще си #@$@#%$# .
          00' Bravo 105 JTD

Коментар

За да провериш дали е от лагера - вдигни колата на крик, застопори я хубаво да не падне, запали, вдигни максимална скорост на пета предавка и изгаси двигателя. Много хубаво и ясно се чува къде какво стърже.

Коментар

на диф-а няма да му хареса това упражнение, ама е вариант за проверка

Коментар

nedialk00 написа:
                Защо да не му хареса?
                Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
                Fiat Bravo'97 1,6 16v
                Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Щото ще остане без масло като се вдигне колата.Няма нужда от максимална скорост, и с 30 ще се чуе отчетливо как самолета излита По колата има доста ламарини служещи за топлинни щитове, огледай тях а също и генерацията
                  Кара FIAT BRAVO 1,8/16V GT99. ГИ ФОБОС
                  (\\\)[___////___](\\\) R.I.P. моя любов.
                  Алфа 147 1.9 mjtd няква дукати история. Абсолютен саждо-генератор.

Коментар

S_BANKOV написа:
                    Щото ще остане без масло като се вдигне колата.
                    Няма такъв вариант, освен ако не я вдигне на страничната врата.
                    Fiat Bravo'97 1,6 16v
                    Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

pakumba написа:
                      nedialk00 написа:
                      Защо да не му хареса?
                      Защото осите на планетните колела нямат лагери и по принцип не им е год с такива обороти като работи дифа. Там по принцип има бавни движения - в осите. По същата причина не е разумно и да се буксува много. Така в един момент блокират и някои колела излитат през корпуса. Този тест аз го прява на 3-та предавка с не много висока скорост и резултата е мигновен.
                      Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE

Коментар

nikolce - ти си първият случай с износен шенкел в моята скромна практика. Аз лично не оспорвам фактите, но логиката е друга. Значи постави ли се болта в шенкела, като се стегне, край. Там няма въртене, няма износване. Все едно да кажем че болтовете с които се държат носачите се износват. От сваляне и качване според мен пак няма как да стане. За мен причината да се износи леглото в шенкела е: - мърляво отношение на предишният собственик. Или шарнира е бил без маншон вече, кородирал и блокирал, в резултат силово се е въртял в шенкела. Или просто си е бил незатегнат в шенкела, но дори така при изправен шарнир, там няма да се върти. А ако е прецакан отвора от удари, още по-голяма безотговорност от водача. С две думи, шенкела е детайл, който при правилна експлоатация е вечен. Радвам се че си намерил решение. Просто искам да наблегна, че там няма нормално износване както при други детайли. Само при немърливост.Успех.
                        Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE

Коментар

Този надпис 19 на шенкела, да не е случайно диаметъра? За Фиатите не помня, но за други коли има шарнири на 17 и 19 мм, премери отвора на шенкела.Колкото до този пояс вътре в отвора, даже и да го няма, шарнира не може да излезе. Държи го стопорния болт.
                          Предпочитам да бъда смешен в очите на глупаците, отколкото сам да бъда глупак.

Коментар

Danchojn написа:
                            Само при немърливост.
                            Това е истината и според мен. Иначе знам за 4-ри сваляния на шарнирите на тази кола, като един път аз съм ги разкачал. Ама разширих леко тогава с една отверка, и излезе лесно, без кози крак даже. В сервизите знаеш как процедират (голям процент от тях). И винаги ме гонят! Ходи пий кафе, ще ти звъннем, излез навън, забранено е и т.н. Разбирам ги, ама мен никой не ме разбира, и естествено аз плащам музиката, без значение от резултата.Яд ме е, че вкъщи при баща ми си имам гараж с канал, а ми е далече, и нямам никакво време.
                            00' Bravo 105 JTD

Коментар

е ,ще трябва да свикнеш да си я правиш сам защото нали виждаш какво става после

Коментар

Danchojn написа:
                                pakumba написа:
                                nedialk00 написа:
                                Защо да не му хареса?
                                Защото осите на планетните колела нямат лагери и по принцип не им е год с такива обороти като работи дифа. Там по принцип има бавни движения - в осите. По същата причина не е разумно и да се буксува много. Така в един момент блокират и някои колела излитат през корпуса. Този тест аз го прява на 3-та предавка с не много висока скорост и резултата е мигновен.
                                мерси
                                Fiat Bravo'97 1,6 16v
                                Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Working...
                                X