Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Странно задействане на АБС

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Странно задействане на АБС

Здравейте колеги,От известно време наблюдавам проблем при моята Мареа 1.9 JTD. При преминаване през неравност по някога АБС се включва сам, без натискане на спирачката. Не съм сравнявал с друга кола, но ми се струва, че при преминаване през неравности и натискане на спирачката АБС се задейства по-лесно от колкото трябва да бъде. При движение и превключване на скоростите от 2-ра на 1-ва върху заледен път също АБС се задейства без натискане на спирачката.При диагностика с ФЕС няма никакви грешки, лампата свети само за няколко секунди при подаване на контакт. Реших да тествам в движение "на живо", но при закачване на ФЕС към компютъра на АБС-а, на таблото светват лампите за АБС и ръчна, а АБС се изключва. Естествено при изключен АБС проблема не може да се възпроизведе. В лога на ФЕС няма някакви странни стойности, всички колела отчитат приблизително еднаква скорост.Ще се радвам ако някой е срещал подобен проблем или би могъл да каже начин за тестване или даде предположение каква би могла да е причината.
    Fiat - Stilo 1.9 JTD

Не знам от какво е проблема, но не си само ти: http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=66082
    Когда мне становится скучно, я отправляю сообщение на случайный номер: "Я спрятал тело... Что дальше?"

Коментар

Първо ABS е система за контрол на СПИРАЧНОТО усилие-- тоес включва се САМО когато е натисната спирачката и ако има блокиране на някое колелоВторо как разбра че се е включил в движение без да натиснеш спирачката по какво?Трето ако при натискане на спирачката усетиш трептене на педала то тогава се е включил ABS
      КУПИ СИ FIAT ДА НЕ ТЕ Е ЯД!

Коментар

Имаш прекъсване от датчика до електрония блок. Когато минеш през неравност кабела прекъсва и електрониката си мисли, че колелото е спряло.Ако ABS-а е в изправност, то при натискане на педала на спирачката и наличие на дупка или неравност почти винаги се задейства, защото намалява контакта на гумата с пътя и то спира, а ABS-а не харесва това състояние. Това става и при новите автомобили, т.е. това е нормално.
        Няма начин да няма начин!

Коментар

Сигурен съм, че се включва АБС, защото се чува същия звук който се чува когато натисна спирачката и блокират колелата, както и когато тествам помпата на АБС с Fiat ECU Scan (FES). Точно там е проблема, че се включва без да е натиснат педала на спирачката.Не мисля че има прекъсване на кабел, в лога от FES и четирите колела отчитат приблизително еднаква скорост, няма стойности с 0. Освен това при смяната от 2-ра на 1-ва на лед няма вибрации, а АБС се включва.
          Fiat - Stilo 1.9 JTD

Коментар

Като минаваш на по-ниска предавка колата се накланя напред, което води до огъване на кабелите.Виж други теми за ABS-а! Описал съм как да се провери за прекъсващ кабел. Това си е стандартна болест на тази система за коли над 10 години. По нашите хубави пътища само след 2-3 години каране и им се разказва играта на кабелите. Първо тръгва кабела на предно дясно колело и после предно ляво. След още 2 години започват и задните. Започва да прави от време на време проблеми, след което индикацията за не работещ ABS светва постояно.
            Няма начин да няма начин!

Коментар

monstera написа:
              Сигурен съм, че се включва АБС, защото се чува същия звук който се чува когато натисна спирачката и блокират колелата, както и когато тествам помпата на АБС с Fiat ECU Scan (FES). Точно там е проблема, че се включва без да е натиснат педала на спирачката.Не мисля че има прекъсване на кабел, в лога от FES и четирите колела отчитат приблизително еднаква скорост, няма стойности с 0. Освен това при смяната от 2-ра на 1-ва на лед няма вибрации, а АБС се включва.
              +1 включва се и при мен. При неравност, без да пипам спирачката и стърже. Така е вече 3та година.
              Fiat Marea Weekend 1.9 JTD 105 2000
              Lancia Lybra 1.9 JTD 115 2002

Коментар

Като закачиш колата на диагностика какво дава за положение на педала на спирачката?
                A20DTH ЖТД ама не баш
                1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Колеги, не вкарвайте monstera във филми. Нормално е това.
                  Alfa 159 SW 2.4 Ti
                  Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
                  "...внимавай че тези италиански кочини много вървят."

Коментар

Колега,при мен АБС се включва при неравности,но все пак наптискам педала леко!И на мен ми се стори странно,но в крайна сметка се оказа нормално!
                    kovach
                    Fiat Marea Weekend 1.9 JTD ELX

Коментар

Ама той казва, че без да пипа педала му се включва. Това изобщо не е нормално.

Коментар

Здравейте,Вчера на мокрото дръпнах ръчната както карах с 20км/ч, да видя колко държат задните спирачки.Светна лапмпата на АБС-а. Покарах така около 20 км, след което изгасна. След това започнаха проблемите. Лампата на абс-а не свети, но при всяко натискане на спирачката АБС-а се задейства (все едно спирам върху лед).Някакви идеи как да оправя проблема ?
                        04/2000 Fiat Brava 1.9 JTD 105+

Коментар

Като за начало му дръпни буксата да не ти прави проблеми със спирането.Закача ли го на диагностика?Да нямаш запекло жило на ръчната, което да блокира някое от задните колела?Знам ли, пробвай да я разхлабиш максимално от гайката на лоста...
                          "Без сърца, сме просто машини"
                          Toyota Prius 1.5 Hybrid
                          EХ- Brava 1.6, Marea 1.9 JTD, Multipla 1.6 Bipower, Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8, Peugeot 407 SW 2.0 HDI, Mitsubishi Pajero 2.8 TDI

Коментар

Аз също карам мареа 1.9 jtd 110 и имам същото вече не знам проблем ли е или си е просто така... Не ровя във акото за да не замирише... Хах с нови дискове и накладки съм мислех че е от старите но уви не.. Чува се чукане като на абс но колата не намаля просто вибрация но когато намалям и мина през неравност имам чувството че заради това вибриране колата не спира толкова след като спре вибрацията колата спира както си трябва
                            Fiat Marea 2001 1.9 110+ powered by Emzo.
                            Ex.Bravo 1997 1.8 GT

Коментар

M5kov написа:
                              Като за начало му дръпни буксата да не ти прави проблеми със спирането.Закача ли го на диагностика?Да нямаш запекло жило на ръчната, което да блокира някое от задните колела?Знам ли, пробвай да я разхлабиш максимално от гайката на лоста...
                              Днес ще направя диагностика ако си намеря 3пиновия преходник.
                              04/2000 Fiat Brava 1.9 JTD 105+

Коментар

Working...
                              X