Малко предистория.Рейката ми течеше и реших да не я рециклирам а да си взема втора ръка.Речено строрено.Взех си рейка от Брава JTD105 2000 година комплект с вътрешните и външните накрайници.Оригиналната рейка и накрайници са на TRW.Смених рейката,маслото,реглежче.До тук добре.Сега какъв е проблемът : Воланът се върти нормално и в двете посоки,но когато от средно положение рязко сменям посоките ляво-дясно се чува и усеща едно тропане и луфт.Като въртя пълен ляв/десен не се чува и усеща нищо.Новата-стара рейка не тече,маншоните на вътрешните накрайници са сухи и здрави.Външните накрайници също са здрави.Остава проблемът да е в рейката или вътрешните накрайници.В движение не се чува нищо нередно както направо,така и в завой.Завива си нормално.Като пусна волана си върви направо.В общи линии това е.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Проблем с кормилната уредба на Брава JTD105
Collapse
X
-
Ми не е от там.Странното е че всичко това се случва само на запален мотор.Аз не мога и да го обясня точно.Трябва да се пипне за да се усети.Като въртя бързо ту ляво,ту дясно в самия момент на обръщане на посоката се усеща това.Докато на изгасен мотор няма такова нещо(гумите са на земята а не във въздуха).Другото нещо което забелязах е че като се завърти волана и се задържи се усеща един немалък напън в посока обратна на завъртяната.Воланът при завой си се връща нормално.А може и да си въобразявам че нещо не е наред.
Коментар
-
Описаният проблем наблюдавам при мен. При приятел с Ауди А6 - проблемът е много по-ясно изразен. При мен - дори не бях забелязал, докато приятелчето ми го демонстрира. Той е сменил рейка, накрайници, и все още има посоченото чукане. При мен е съвсем, съвсем салбо доловимо, но го има. Здрави са вътрешните, външните ми накрайници, носачите, абе изобщо - предницата ми в момента за щастие е бетон.
Коментар
-
nasosupastar написа:При мен проблема е абсолютно същия - препукване и леко напрежение в един момент. Един майстор ми каза, че най вероятно проблема е в лагера който държи макферсона от горната страна. Не съм сигурен дали е това, но поне се успокоявам, че не е кой знае какъв проблем. Виж това и пиши да знаем
Коментар
-
Точно с лагера на макферсона има МНОГО общо този проблем. Когато е в движение, напрежениетоп върху този лагер е доста по-малко, отколкото при спряла кола. Точно тогава се чува това пукане/удряне при въртене на волана на място. Ако не вярваш - наведи се под колата докато е запалена и някой да върти геврека здраво, и гледай какво прави пружината Решението - или подмяна с ХУБАВИ лагери (закс, скф, койо или нещо друго реномирано - закс са 30лв. бройката), или разглобяваш, хубаво почиствш съчмите и черупките от греста и боклуците, смазваш обилно наново и затваряш. Така караш 4-5000 км. и пак правиш същата операция, докато не ти писне и не си купиш закс лагери Аз все още смазвам и си карам пукащо. Почти е невъзможно да блокира това нещо, така че ако не ти се занимава - карай си така. Нови лагери (някакви...) държат пак 5000км."За да чуеш, трябва да мълчиш." (Оджиън)
Nissan Primera WP12 QR20DE, ГИ, '03
Tempra 1.6 (EX), Dedra 1.8/16V (R.I.P.), Delta 1.6/16V (R.I.P.), Astra X16XEL (EX)
Коментар
-
Колега Synthy,или аз не съм обяснил добре какъв ми е проблема или не четете внимателно.Как преди да си сменя рейката нямах никакви проблеми и шумове,а като я смених се появи въпросния проблем.Не вярвам ако са лагерите на макферсона да са заминали в същия този момент.Все пак мерси за инфото за лагерите.Ще го имам в предвид.Обобщавам.До преди да сменя рейката нямах никакви проблеми.След като я смених с втора ръка комплект с вътрешни и външни накрайници се появиха тези аномалии в поведението на кормилната уредба.
Коментар
-
Сега прочетох отново какво си писал за проблема си. Мда, май наистина не са лагерите на макферсона. Накарай някой приятел да слуша под капака на загасен двигател, а ти лекичко (доколкото е възможно при изключен двигател де..) връткай волана наляво/надясно. Ако са вътрешните накрайници ще се чува съвсем леко тропкане. Връткай бързо, не плавно, прави го с резки движения. Ако е от рейката или тези накрайници - тогава ще се чуе."За да чуеш, трябва да мълчиш." (Оджиън)
Nissan Primera WP12 QR20DE, ГИ, '03
Tempra 1.6 (EX), Dedra 1.8/16V (R.I.P.), Delta 1.6/16V (R.I.P.), Astra X16XEL (EX)
Коментар
-
и при мен имаще нещо подобно при напълно здрава и стегната предница. преди малко смених прахозащитните маншони на предните амортисьори че бяха скъсани.така и така бях разглобил всичко, почистих и прегресирах и лагерите на макферсоните.много съм доволен, всякакви притраквания и придрънквания с неясен произход изчезнаха.така че колега, виж ги тези неща, колкото и малка вероятност има да е от тях.Lancia Dedra 1.6 90ks- италианка с характер
Fiat Uno 1.1 55ks Fire- супер здрава машина, вече бивша
Коментар
-
Synthy написа:Връткай бързо, не плавно, прави го с резки движения. Ако е от рейката или тези накрайници - тогава ще се чуе.
Коментар
-
gemballa написа:Всяка рейка трябва да има болт за обиране на хлабина. Пробвай с него. Но знай че прекомерното затягане на болта води до по-твърд волан и съответно невръщането му при завой.
Коментар
-
janyboy написа:gemballa написа:Всяка рейка трябва да има болт за обиране на хлабина. Пробвай с него. Но знай че прекомерното затягане на болта води до по-твърд волан и съответно невръщането му при завой.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар