Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Взаимоотношение м/у спирачките и климатика

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Взаимоотношение м/у спирачките и климатика

Колеги, забелязвам следното: Климатика е вкл. натискам спирачката и я държа натисната(колата е на място). В този момент изкл. климатика и осещам как педала хлътва, можеби със сантиметър. Може и да си внушавам, но ми се струва, че когато карам с климатик, колата не спира толкова добре.Това хлътване нормално ли е? Хлътване даже е много силно казано, но се осеща.
    Fiat Bravo 1.6 99г. - Г.И.
    Fiat Stilo 1.6 02г. - Г.И.

спирачки

като работи климатика двигателя се натоварва и и като спре климатика двигателя си работи нормално а вакуум усилвателя за спирачките тогава работи по добре -вакума е повече
    КЛЮЧАРА е тук – https://goo.gl/maps/GvEGbSeq7nk
    Пунто http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/schema7.htm
    http://www.autoinfo24.ru/rukovodstva.../inomarki/fiat

Коментар

Да и аз съм го забелязал това, когато е натоварен двигателя спирачките са много по-слаби.
      --Старата ръжда любов не хваща!--
      156 sportwagon 1,9 jtd 115
      ex Bravo 1.8;ex Ford Focus 1,8 tddi;

Коментар

Значи е нормално. Защото две години и половина, откакто имам колата, чак сега го забелязвам. Скоро сменях всичко по спирачките и си помислих, данеби да има някакъв проблем.

Коментар

да бе да, нормално. като се пусне климатика и двг вдига оборотите с около 100 на празен ход, а на скорост няма никакво отношение. при мен спирачките са си същите. Прегледай си маркуча към сервото и онази пласмасова работа на входа на сервото, фабрично няма скоба, аз сложих за всеки случай. Въобще огледай вакуумите по колектора
          Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
          Fiat Bravo'97 1,6 16v
          Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

pakumba написа:
            да бе да, нормално. като се пусне климатика и двг вдига оборотите с около 100 на празен ход, а на скорост няма никакво отношение. при мен спирачките са си същите. Прегледай си маркуча към сервото и онази пласмасова работа на входа на сервото, фабрично няма скоба, аз сложих за всеки случай. Въобще огледай вакуумите по колектора
            При мен също е така, педала хлътва. Кво не и е наред на колата тогава, спира си нормално, климатика си работи нормално. Просто педала ми хлътва...

Коментар

де да знам, може на моята да й има нещо и да не потъва. може и аз да не съм забелязал де, все пак 5 човека твърдят обратното
              Fiat Bravo'97 1,6 16v
              Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Значи станахме двама, на които не им потъва педала. Значи или вашите коли не са в ред, или нашите. Което по принцип не е добре. (Само да вметна, че аз се вакуумирам по различен начин от вас, с помпа)

Коментар

ogi28b написа:
                  Значи станахме двама, на които не им потъва педала. Значи или вашите коли не са в ред, или нашите. Което по принцип не е добре. (Само да вметна, че аз се вакуумирам по различен начин от вас, с помпа)
                  Пробвал ли си на празен ход да включиш и изключиш климатика? В смисъл, че в движение не се усеща разлика, при мен поне. На какво може да се дължи това, някакви идеи? На колата и няма нищо иначе, спира си наред и климатика си бачка...

Коментар

Ами пак да вметна, че турбодизеловия двигател се вакуумира с помпа, и съм сигурен че климатикът и спирачките са напълно независими системи една от друга. Особено при JTD - оборотите са 850, и няма мърдане. При тези обороти вакуум-помпата си върти също с някаква скорост, и си прави някакъв вакуум. Утре задължително ще пробвам при кола на място, както предлагаш, но се съмнявам че ще има разлика.

Коментар

neonglow написа:
                      ogi28b написа:
                      Пробвал ли си на празен ход да включиш и изключиш климатика? В смисъл, че в движение не се усеща разлика, при мен поне. На какво може да се дължи това, някакви идеи? На колата и няма нищо иначе, спира си наред и климатика си бачка...
                      специално пробвах вчера- на място, не усетих разлика. а и теоритично няма логика да има връзка- като пуснеш климатика съединителя на компресора завърта самия компресор и мотора почва да се товари- това няма връзка със сервото, вдигат се и оборотите, тук може да има връзка- ако изпуска отнякъде вакуум и на празен ход 850 оборота не му е достатъчен вакуума, защото изпуска, то като пуснеш климатика и вдигне със 100 оборота вакуума се увеличава- така че трябва да се подобрят леко спирачките в такъв случай, но той е обратния на описания от вас
                      Fiat Bravo'97 1,6 16v
                      Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

ogi28b написа:
                        Ами пак да вметна, че турбодизеловия двигател се вакуумира с помпа, и съм сигурен че климатикът и спирачките са напълно независими системи една от друга. Особено при JTD - оборотите са 850, и няма мърдане. При тези обороти вакуум-помпата си върти също с някаква скорост, и си прави някакъв вакуум. Утре задължително ще пробвам при кола на място, както предлагаш, но се съмнявам че ще има разлика.
                        Ами включи климатика, натисни спирачката до долу, при спряла кола и спри климатика. Не мога да си обясня защо потъва педала, но наистина потъва. Оборотите на двигателя дори се вдигат, като пусна климатика... мистерия някаква.

Коментар

разбирасе, че ще се вдигат, но не това е въпроса. Наскоро сменях освен дискове, накладки, и маркучи смених и сп. течност. Смених я по най-глупавия начин обаче, Първо източих и след това наливах и обезвъздушавах. Този проблем го осетих след тази интервенция. Не съм наясно с помпите, но може ли поради останало минимално количество въздух в системата, при вдигане на оборотите, да намалява налягането, което създава помпата.

Коментар

Под натоварване се променя налягането в колектора. Вакуума намалява. А сервото на спирачките е вързано към всмукателния колектор. Примерно налягането през мап-а трябва да е 320-330 на празен ход на колата. Но ако се пусне климатика се вдига на 500-550.Сега по принцип това не можа да влияе много на спирачното усилие, но ако има пробила всмукателна гарнитура и двигателя смуче въздух тези стойности могат да бъдат по-големи и тогава може да усещаш по-леко спирачно усилие.Кофти налягане в колектова може да има и при развален стъпков мотор.
                            Honda Accord 1.8 115к.с. 96г.
                            Honda Civic 1.5 90к.с. 93г.
                            FIAT Marea 115 '99 1.8 113hP 182.A2.000