Знам че звучи за повечето колеги смешно, но след като прочетох темата за автокаталога, ми стана интересно, там пише че за Пунто 55к, 1.1 мотор има ABS.Та мисълта ми е има или няма колицата?Благодаря предварително.Грешен раздел -> ПреместенаМодераторски екип на fiat-bg.org
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Как да разбера имам ли ABS?
Collapse
X
-
В зелено е оградено казанчето за спирачна течност, което е монтирано относително много високо, на практика в най-високата възможна точка на двигателния отсек. При коли без АБС - то е монтирано по-ниско, или директно върху самия вакуумен усилвател. Под казанчето се вижда едно "нещо" с тръбички разни стърчащи от него. (Под дебитомера и кабелите му !)Сега - нека погледнем откъм червената стрелка на горната снимка. Ще видим това:
Коментар
-
При кола с монтиран АБС - на таблото задължително присъства контролна лампа (кръгче със скоби отстрани, и надпис ABS), която светва при контакт, жълт цвят обикновено, и след 2-3 секунди гасне, ако всичко е наред. Ако не светне такава лампа, имате сериозно основание за притеснение - джамбазите са пипали. Специално за моделите Браво/а/Мареа е характерно, че при наличие на Електронно разпределение на спирачното усилие (EBD/EBA), при контакт винаги светва лампата, която сигнализира за ръчна спирачка/ниско ниво на течността. Тази лампа изгасва заедно с лампата АБС, ако всичко е наред. Ако секунди след тръгването жълтата лампа отново светне - това означава че някой датчик не подава коректна информация, което води до изключване на АБС - системата. Ако заедно с жълтата лампа АБС, светне и червената за ръчна спирачка/ниско ниво на течността - това означава че има повреда в модула за електронно разпределение на усилието.
Коментар
-
ogi28b написа:При кола с монтиран АБС - на таблото задължително присъства контролна лампа (кръгче със скоби отстрани, и надпис ABS), която светва при контакт, жълт цвят обикновено, и след 2-3 секунди гасне, ако всичко е наред. Ако не светне такава лампа, имате сериозно основание за притеснение - джамбазите са пипали. Специално за моделите Браво/а/Мареа е характерно, че при наличие на Електронно разпределение на спирачното усилие (EBD/EBA), при контакт винаги светва лампата, която сигнализира за ръчна спирачка/ниско ниво на течността. Тази лампа изгасва заедно с лампата АБС, ако всичко е наред. Ако секунди след тръгването жълтата лампа отново светне - това означава че някой датчик не подава коректна информация, което води до изключване на АБС - системата. Ако заедно с жълтата лампа АБС, светне и червената за ръчна спирачка/ниско ниво на течността - това означава че има повреда в модула за електронно разпределение на усилието.>>>>>>> Move Bitch Get out of the way!!! Punto is the way !!! <<<<<<Boooooooo>>>>MOVE OVER ->
Коментар
-
Колега, знаеш ли че нищо смислено не си написал? Ако имаш нещо конкретно - давай със снимки? Ама така - "там май имаше едно, ама така ли беше, ама то е едно друго, дето една жена на пазара го каза...."Понеже си се хванал за 1-2 думи от цялата тема, да ти обясня - има разлика между това което ти казваш - че на лада има лампа за АБС , но няма АБС, и това което пише в темата - че на кола с АБС има такава лампа. Ако имаш нещо конкретно по темата, която е "Как да разбера имам ли АБС" - сподели го, ако не - да трия и двата поста?
Коментар
-
Колеги имам същия проблем. През юни закупих Фиат Палио Уикент 1,7 ТД. Като го купувах джамбазина каза, че има АВС и понеже съм технически неграмотник, го приех за чиста монета. Вече обаче имам причини да се съмнявам в думите му. Никъде не светва лампа АВС, никакъв педал не рита при спиране. Как мога да разбера със сигурност да ли нямам или съм имал, или пък имам, но е нещо откачен примерно?
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар