Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Проблем:Тропане и треперене на цялата предница на Фиат Брава

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Проблем:Тропане и треперене на цялата предница на Фиат Брава

Здравейте всички,някой може ли да ми кажа на какво може да се дължи следния проблем - от няколко дни колата ми (Фиат Брава 1.6 16V) започна да тропа по много странен начин, като цялата предница и таблото се тресат като все едно карам с осмоъгълни гуми. Подобно на звука и треперенето, когато от висока скорост се натисне спирачка и от напрежението в спирачните дискове се издава нещо като боботене и колата започва да вибрира/трепери. Най-странното е, че проблемът се проявява най-често на равен участък при окол 60-70 км в час, дори когато съм изключил от скорост. Също така имайте предвид, че не го прави постоянно.Ходих да ми проверяват гумите и джантите - казаха да търся проблема на друго място.Откарах колата на майстор - предницата била О.К. Различни хора ми казват различни неща - тампони на двигателя, вътрешно каре (каквото и да значи това), полуоска..... Надявам се някой от форума да може да ме насочи, къде да търся проблема.Поздрави и предварително благодаря на всички, които ми пишат
    Горд собственик на Фиат Брава 1.6 16V

ами аз си мисля за гуми първо. ако е полуоска ще го прави при набиране на скорост, за карето също на скорост. боботенето при натисната спирачка пък говори за криви вече дискове.
    Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
    Fiat Bravo'97 1,6 16v
    Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Привет колега. Първо си провери гумите дали балансът им е ок. След това направи най-елементарната проверка- виж дали колелата отпред са просто топли или горещи. Така ще разбереш дали евентуално не са ти задържали спирачките, което мен доста ме съмнява, с оглед на това че се е случило изведнъж.
      ex. Fiat Marea 1.6 16V
      ex. Lancia Dedra SW 2.0 16V
      Lancia Kappa 2.0 VIS

Коментар

Здравейте pacumba и packo84, всичко което казвате прави смисъл.Но аз преди да я откарам при майстора, ходих да проверяват гумите, пипах и джантите, но нямаше нищо нехарактерно...Преди малко ми се обади майстора - според него я е оправил - сменил е спирачен маркуч и накладки?!Според вас има ли логика да е нещо свързано с това.Това със задържането на спирачките мисля, че е най вероятно, защото именно такова боботене се е получавало преди, когато при висока скорост натискам спирачка за да намаля скоростта....Ще видим довечера като я покарам. Много ви благодаря за съветите

Коментар

valerri81 написа:
          Здравейте pacumba и packo84, всичко което казвате прави смисъл.Но аз преди да я откарам при майстора, ходих да проверяват гумите, пипах и джантите, но нямаше нищо нехарактерно...Преди малко ми се обади майстора - според него я е оправил - сменил е спирачен маркуч и накладки?!Според вас има ли логика да е нещо свързано с това.Това със задържането на спирачките мисля, че е най вероятно, защото именно такова боботене се е получавало преди, когато при висока скорост натискам спирачка за да намаля скоростта....Ще видим довечера като я покарам. Много ви благодаря за съветите
          Да има логика в това, което е сменил. Ако са били запушени спирачните маркучи е възможно да е имало задържане от тях на апаратите. Вследствие на задържането накладките се износват неравномерно. Ако е била тази причината е добре да се проверят и дисковете в какво състояние са. За съветите няма проблеми. Може и на лично да пишеш, за да си сигурен че ще прочета въпроса
          ex. Fiat Marea 1.6 16V
          ex. Lancia Dedra SW 2.0 16V
          Lancia Kappa 2.0 VIS

Коментар

valerri81 написа:
            Колега как е сега оправи ли се чакаме коментар, защото при мене е като тупкане м/у 50 и 60км. както крива гума а гумите са ми 250-300км. нови са чувам го отпред в дясно...

Коментар

Здрасти kid66,вчера нямах време да пиша от офиса.... Ами и при мен беше точно така - най-много тропаше и тресеше при 60 км в час, дори и на изключена от скорост.... Иначе относно ремонта - майстора твърди че я е оправил.... Аз имах възможност да я покарам само 15-тина километра и не мога да кажа със сигурност дали е така, защото и с нашите пътища не можеш да разбереш кога от какво ти тресе.... Но поне това боботене откъм предните гуми го няма.... Възможно е наистина заради запушения спирачен маркуч да е задържало на спирачките и оттам да е идвал проблема....Сега събота и неделя ще я покарам повече и ще видя дали всичко е О.К.

Коментар

valerri81 написа:
                Здрасти kid66,вчера нямах време да пиша от офиса.... Ами и при мен беше точно така - най-много тропаше и тресеше при 60 км в час, дори и на изключена от скорост.... Иначе относно ремонта - майстора твърди че я е оправил.... Аз имах възможност да я покарам само 15-тина километра и не мога да кажа със сигурност дали е така, защото и с нашите пътища не можеш да разбереш кога от какво ти тресе.... Но поне това боботене откъм предните гуми го няма.... Възможно е наистина заради запушения спирачен маркуч да е задържало на спирачките и оттам да е идвал проблема....Сега събота и неделя ще я покарам повече и ще видя дали всичко е О.К.
                ОК.Благодаря за отговора, ще чакам след наделните проби резолтата

Коментар

Ще пиша непременно, че шока от това да не знаеш какво и е на колата е ужасен.Приятен уикенд

Коментар

:D

Коментар

Здравейте всички заинтересовани,събота и неделя карах колата и нямаше тропане, нито боботене откъм предните гуми.... Само на 1-2 места нещо се получи като тресене на колата, но може да е от асфалта или заради новите накладки...

Коментар

valerri81 написа:
                        Здравейте всички заинтересовани,събота и неделя карах колата и нямаше тропане, нито боботене откъм предните гуми.... Само на 1-2 места нещо се получи като тресене на колата, но може да е от асфалта или заради новите накладки...
                        :D

Коментар

Еднократно изпукване отпред вляво

Здравейте ! Имам Фиат Брава 1.6 16V от няколко дни , но чувам нещо , което ме притеснява : При почти спряло положение на колата пускам 2-ра скорост и при потегляне понякога се чува еднократно чукване отпред в ляво ( доста силно чукане - пак казвам еднократно ) . Забелязах , че това го прави когато вклучвам голяма предавка с ниска скорост ! Някакви идеи ?!?!?!
                          Fiat Brava 1,6 16V 103

Коментар

Здрасти pkrastev87, нямам представа за твоя проблем - дано има други членове на форума, които да са по в час с твоя проблем.

Коментар

В продължение на моя проблем - този уикенд реших да сменям гумите с летни и с учудване установих колко смотани майстори има - оказа се, че въпросният майстор дето ми оправи спирачния маркуч и уж смени предните накладки е сменил само едната накладка (откъм шофьорското място), а от другата страна си е оставил старата.... Ужас.....Някой има ли представа до какви проблеми може да доведе това и дали спешно да сменям накладките?!

Коментар

Working...
                              X