Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

тропане предница брава 1.6 16в

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

тропане предница брава 1.6 16в

Здравейте, надявам се поне във форума да открия хора който знаят какво и е на предницата. Тропането в купето се чува като ясно отчетливо плътно тропане от двете страни, което се проявява при малки неравности с честота в синхрон с неравностите. При по - големи резки неравности от към дясната гума се чува силно издрънкване, метал в метал. От лявата също се чува издрънкване, но по-слабо. Отидох на "МАЙСТОР" и почваме: сменяме комплект(ляв , десен) биалетки - ефект никакъв, сменяме комплект носачи - ефект едвам забележим, сменяме комплект тампон лагер макферсон - ефект почти никакъв. Амортесиори предни без забележки, тампони реактивна щанга видимо наред(без напуквания), рейка - наред, кормилни накрайници без луфт, тенекии, спирачни апарати стегнати. Кори и табло в купето препипано и престегнато. Общ ефект от ремонта никакъв. Заключение на "МАЙСТОРА" - "Те теа коли така си ги правят".Та решавам аз да взема нещата в свой ръце, отивам на канал и почвам да дърпам и бутам всичко наред. Гледам полуоските и двете с аксиален луфт около 5, 6 мм и причукване откъм главините. Страничен луфт обаче никакъв. Гледам по форума намирисва на каре въпреки, че при завой не щракат . Разпечатвам маншона на дясно външното каре и гледам полуоската към лагера около 3 4 мм луфт и самия лагер около 2 мм луфт към външната му част. При аксиално преместване на полуоската в купето се чува привидно същия шум. Разпитах пак "майстори" и те ми казват че това си нормално. Пълня си маншона с нова грес, запечатах и тропането от тази страна намали а придрънкването почти изчезна.Та въпроса ми трябва ли да се сменят карета или наистина "те са си така" и тропането дали е от тях или от друго? Новите карета имат ли такъв аксиален луфт? Незнам дали това е причината тъй като по форума се споменава като симтом за износено каре само тракане при завой, а моите не тракат и странично нямат никакъв луфт, само надлъжно на полуоската.

Нормално е да имат такъв луфт. А подложките на пружините проверихте ли ги. На мареата ми смениха цялата предница и пак си тропаше и накрая се оказаха някакви гумени подложки на пружините.

Коментар

Re: тропане предница брава 1.6 16в

Аксиалният луфт на полуоските е нормален.
      nosuch написа:
      тампони реактивна щанга видимо наред(без напуквания)
      Аз бих заложил на това, защото го ядох същия Имах почукване в предницата и смених половината кола, но тропането си остана. Накрая се оказа, че е "изядена" самата стабилизираща щанга и даже да се сложи нов тампон продължава да има съвсем малък луфт и от там си чука. Всичко се оправи, когато свалих двата тампона и подложих между тях и щангата парче вътрешна гума от велосипед. Засега всичко е ОК.
      Alfa 159 SW 2.4 Ti
      Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
      "...внимавай че тези италиански кочини много вървят."

Коментар

А може ли да ми кажете какви са тея гумени подложки на пружините. При ритване на гумите се чува леко дрънчене каточели откъм прожините. А за стабилизиращата шанга много добре си и изглеждат тампоните. А и забравих да кажа какъв експеримент проведох. Откачих едната биалетка и щангата остана свободна, без никакво усукващо усилие и покарах колата 200, 300 метра при което тропането си беше същото. Казвам ви вдигнал съм ръце вече.

Коментар

Да не ти тропат спирачните апарати?
          Alfa 159 SW 2.4 Ti

Коментар

Като натисна спирачките тропането не се променя. Интересно ми споменатите подложки за пружини какво представляват? А нормално ли е полуоската да чука като достига крайно положение движена по аксиалния и луфт? Това чукане ме притеснява. Някой може ли да провери здрава предница дали така и чукат полуоските?

Коментар

Еми моите чукат, когато ги мърдам с ръка, но нека и някой друг колега даде мнение.
              Alfa 159 SW 2.4 Ti

Коментар

Колеги,зачел съм се в тази тема понеже и аз имам неустановено чукане метал в метал при преминаване през неравности.Вчера сменях амортисьор и дръпнах полуоската при което установих аксиален луфт от около 5 мм. и чукане откъм главината.Незнам дали е нормално.Други луфтове не открих,а гумените подложки на пружината са здрави.Явно чукането идва от този аксиален луфт в полуоската.Да няма там някоя зегерка ,която да не си е на мястото?Или просто трябва да се смени смазката на карето?
                Fiat Marea Weekend 1.8 16V ELX-1997
                Fiat Stilo Multiwagon 1.6 16V 2006

Коментар

Преди малко прочетох това - http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?p=326832

Коментар

По принцип има зегерка, която държи полуоската в карето. Доколкото си спомням, когато сменяхме каре на моята кола - луфт откъм карето нямаше, свободен ход имаше откъм кутията. Може и да бъркам, не съм сигурен

Коментар

според мен е тръгнало да си заминава каре

Коментар

луфт

Колеги, по принцип трябва да си има малко луфт,нали правите завой и се мени дъльината с мм.
                        Фиат МАРЕА 1.9 ТД100
                        харчи: DOSTA

Коментар

Иаместена стаб.щанга? Аз имам същия проблем, даже писах тук, повечето мнения бяха за каре, ама от тогава съм минал 35 хил.км и шума не се е променил...Канал и при пусната кола на колелетата да се провери щангата да не опира в носача....
                          Fiat Punto 1,7 td
                          Skoda Octavia 2 1.9 PD DSG

Коментар

Колеги, по принцип трябва да си има малко луфт,нали правите завой и се мени дъльината с мм.
                            Да ,но тази промяна в дължината се осигурява от шлицивото съединение на полуоската и скоростната кутия.Според мен аксиален луфт в карето не трябва да има,но може и да греша.

Коментар

Working...
                            X