Здравейте,вчера сменях задните амортисьори на типото и реших да наснимам с телефона операцията по смяната,която не е сложна.1.Вдига се колата на крик и се сваля едното задно колело за да имаме достъп до горният болт на амортисьора.
2.Вади се с ръка пластмасовата втулка която е сложена в дупката по неясни за мен причини:
3.С камък 17 и удължение се отвива болта,който е с фиксирана гайка отзад и не е нужно да се държи "контра".
4.След като сме откачили амортисьора отгоре минаваме на болта в долната му част.Изглежда така:
5.С камък 19 се равива гайката като не е нужно да се държи "контра".При мен тези долните болтове се развиха много трудно,несе притеснявайте да напъвате с зверска сила,болта няма да се скъса.
6.След като се развие гайката и се избута болта амортесиора пада сам:
7.Качването на новия амортисьор се извършва по обратния ред.Първо се захваща горния болт и после долният:

Амортисьорите които сложих са марка Dampo италянски са,от тиенкар по 53 лева бройката.
Предстои ми смяна на предните амортисьори,ако има интерес и на тях мога да направя кратко ръководство.

Коментар