Колеги, здравейте, обръщам се към вас за втори път, след като първия ми бяхте особено полезни. От близо седмица имам следният симптом: сутрин и вечер, при "изстинал" автомобил, преди да съм запалил и да се включи сервото /респективно преди да омекне и потъне/, педалът е неимоверно твърд, абсолютно и тотално непружиниращ и нееластичен...накратко - като камък е. В резултат на това преди запалване спирачният педал е еквивалентен на липсващ, т.е. освободя ли от скорост и ако съм под наклон, колата си тръгва и няма спиране, добре че е ръчната. Днес заведох калинката на специалист, прегледа ми предни и задни накладки, сменихме жилата на ръчната поради установеното им нацепване. Цилиндърчетата на челюстите също функционират. Нивото на спирачната ми течност е нормално, нямам течове. Въпреки извършените леки ремонти и профилактики, тази вечер проблемът ми се прояви отново и почти подпрях по инерция колегата, паркирал зад мен на наклонения квартален сокак
Искам да наблегна, че педалът не е нормално твърд поради липса на серво, а е буквално като вкаменен. Запаля ли, нещата се нормализират, в движение спирачките са изрядни, дори и при умишлено избробвани резки спирания. Ще съм благодарен на предположения.Fiat Punto 1.7TD SX, 1997 година
![Smile](https://www.fiatforum.bg/core/images/smilies/icon_smile.gif)
Коментар