Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Разкази в картинки : Изводи от смяна задни накладки

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

lov написа:
    И от мен малко приказки и допълнения по темата. Още като си купих колата реших да погледна в какво състояние е феродото а и имах дефектирал датчик на АБС който трябваше да сваля. Хубаво ама се оказа че нямам никакво феродо а и на едната накладка даже се беше разлепило и падна само. И нали съм си карък в нашия загубен град няма и кой да ти предложи а и е събота. Колата ми трябва и реших да сложа каквото и да е. Намерих едно меко за жигула за 5 лева комплекта. Лепнах го и за по сигурно го занитих с алуминиеви нитове както се правеше едно време ей така за страх. Трета година карам с него не е мръднало и спира перфектно а и скоро му правих проверка износва си се съвсен в нормите. И най важното е че не свири при спиране което най много би ме дразнило. А саморегулиращия механизъм при такава операция задължително трябва да се разглоби почисти основно и измие и след това да се смаже с много тънко масло. И чак тогава да се монтира.
    аз пък имам едно феродо с щампа 1974, нямааааа такова спиране просто, то меко, няма стружки като модерните, с нокът се дере... е, малко е азбестово, ама карай. моите задните са отдавна за смяна, но искам и аз да ги лепна и после занитя, имам си медни нитове, обаче лепило не мога д анамеря. не разчитам единствено на нитовете, защото е малко финна работа, важно е хем да е добра фаската и да е дълбока, че да не търка по нита след 2000 км, хем да остане месо, че да държи- затова искам и да ги залепя, но не мога д анамеря лепило. а не ми се носят на фирма, първо защото това означава да ме оставят без кола, че нямам стари накладки, второ май ще ми излезе по-скъпо от нови маркови, а честно казано като сложа и голямат аограчка, която пада по търкане на старото феродо, после дупчи, ама фаски, ама нитовете ала бала и ми се вижда много работа нещо. ти какво лепило ползва? технологията на лепене специална ли е, чел съм, че май пекат лепилото? да не с еотлепя накладка, че директно ти блокира колелото
    Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
    Fiat Bravo'97 1,6 16v
    Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Ако намериш лепило - свиркай. Аз също имам една кутия "вехто" феродо от ЗИЛ
      Alfa 159 SW 2.4 Ti
      Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
      "...внимавай че тези италиански кочини много вървят."

Коментар

Ползвам някаква епоксидна смола за импрегниране на ротори. Тук в при нас я ползват в СПРКИ-ЕЛТОС но са ми я давали много отдавна. Но доколкото знам технологията не е променена на котвите и се ползва още смола. Та тая смола има малко по добри характерисики на високо температури. А феродото дето купих прилича на това за което ти обесняваш. Мазно много меко и с доста азбест и се виждат и някакви месингови влакна. Като технологията е следната. Изсичаям колкото се може старото и после с ъглошлайфа почиствам основата идеално даже гледам основата да стане колкото се може по грапава. С едра шкура надрасквам и феродото намазвам двете повърхнини със смола и стягам с едни метални стяги. Може и да се ползва и някаква тел. Важото е да прилепне плътно към основата. И след това печене половин час във фурната на печката на 120 Со. Забравих да спомена че предварително пробивам отворите за нитовете. А фаските се правят на ръка. Феродото е много меко и лесно стават. На времето си бях заточил едно свредло с водач така че фаската става на точния размер и не можеш да я сбъркаш. Ина това свредло съм му сложил дървена дръжка за по удобна работа. Главата на алуминиевия нит е конусна и при занитването конуса трябва да започвеа от основата. Тоест да е потънал колкото се може по на вътре. А нитове още продават в магазините за авточасти. Скоро копувах за други цели точно такива. И понеже феродото е доста по голямо излишното се отрязва на края. И на тясната страна се прави малка фаска на шмиргела. Що феродо съм залепил по жигулките нее истина и до сега не съм имал случай да се отлепи даже и когато е било и без нитове. И с алуминиевите нитове няма опасност да си надереш барабана. Даже някои само занитваха на времето без да лепят. Бе какво да кажа много модерни станахме на последък и все ни се ще да ползваме всичко на готово и забравяме старите технологии. А цялата тая операция със свалянето лепенето и монатажа ми отмема около 3-4 часа с мотането. Докато се пече а после и изтива почиствам механизмите и барабаните. Не е чак толкова сложно за човек имащ елементарни технически умения.
        BRAVA 1.4 12v - 1998г.

http://vbox7.com/play:124bedab

Коментар

..

Аз като лепя феродо не ползвам стяги,а направо накладките поставям в барабана.Отвътре ги ,,разпъваш,, с два болта с резбова тръбичка -втулка- на кръст и готово.На когото както му е по-лесно.

Коментар

Re: ..

И така става ама нали докато се пекат гледам да я свърша някаква друга работа да се почистят и т.н. Макар че това което посочваш като пример е най добрия вариант на притискане.
            BRAVA 1.4 12v - 1998г.

http://vbox7.com/play:124bedab

Коментар

аз като гледам, ще пропусна момента с лепенето, най-вече, защото нямам лепило
              Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
              Fiat Bravo'97 1,6 16v
              Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Re: Разкази в картинки : Изводи от смяна задни накладки

u_bo написа:
                Разкази в картинки : Изводи от смяна задни накладкиИзводи:- макаронаджиите не си поддържат колите- задните накладки освен износени , бяха и изпечени- наште ’майстори’ не знаят как да отпуснат механизма за автоматично натягане на накладките - резултата - дълго и ИЗЛИШНО нагряване с оксижен и поразкъсани фиксатори на накладките ( снимка фиксатори)- със сменени задни (и предни преди това) накладки - колата спира чувствително ПО_БЪРЗООсновната тънкост е - след отпускането на жилото на ръчната - извършва се под маншона на ръчната в купето,да се приберат накладките навътре - чрез тънка отверка се завърта механизма за саморегулиране на накладките означен с ’1’ - това се прави през отвора на барабана.Ако не се направи - свалянето на накладките може да отнеме 1,5 часа - след като го видя - монтьора смени другото колело за 15 минути Ако ’прага’ на стария барабан не е много - може да се мине на струг - !! Внимава се да не се получи диаметър по-голям от максимално допустимия . Той е маркиран на барабана. В моя случай - 204.7 мм - а барабаните бяха на 206 мм - очевидно належаща замяна и на барабан освен на накладки

Коментар

Working...
                X