Здравейте колеги! Доста се е изписало във форума за скърцащи спирачки! Почти винаги се смята, че скърца феродото. ДА ама НЕ. Нямам снимки но ще се опитам да го обясна. Мойта кола е на 2 години и от както съм я взел спирачките при определени условия свиркат, скърцат и така нататък. Разбрах, че почти няма нова кола, която да го няма този "проблем". Не само марката ФИАТ. И така се позадълбах в това скърцане. Оказа се, че фирмите произвеждащи накладки и вообще елементи с феродо изхвърлят азбеста от продукцията, тъй като е канцерогенен. Заместителите му обаче осигуряват добро спиране но и добри музикални наклонности в определени ситуации. Какво имам в предвид! Свирукането, което чуваме е честота(трептение) в звуковия диапазон. Новите материали са по склонни към такива трептения при натискане на спирачките, но не свирят те. Чуваме трептението между буталото и металната част на накладките. Това разбира се ако всичко останало е наред и нямаме изпечено феродо и т.н. От прочетеното тук там, се хванах и намазах контактната повърхност м/у буталото и накладката с медна грес на френската фирма IGOL. Настана тишина в спирачната ми система. Предните си накладки замених с модел на Remsa. Направи ми впечатление, че в/у металната част на накладките има занитена пластина от друг материал. Явно със същата цел. Може би по-добрите накладки са така. Имаше доста колеги, които се оплакваха от скърцащи спирачки дори при нови накладки - проблема се решава с медна грес. Тя е устойчива до 1100 градуса и не се отмива от вадата. Дано съм бил полезен на някого!
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Лечение за скърцане на спирачки
Collapse
X
-
Хъм... интересно. Дано рази грес издържи по-дълго и, като се напълну с боклуци... мисля, че ще спре да работи! А относно марката Ремса, искам да ти кажа, че аз съм с такива и на 20 000км. едната се разсвири доста сполучливо. Карам така от половин година, ама не ми пука, някой ден, като замине феродото ще сменя и дисковете, време им е. Прави ми впечатление, че спирачките не свирят, когато са студени, или първите километри, ако не съм карал колата няколко дни.Frontera Sport, X20SE март 1998
Коментар
-
gamma написа:Хм... И при мен е така. "Засвирват" като позагреят малко и при леко до средно леко натискане на педала. Даже и тема пуснах за това.Мерси колега. Ще пробвам твоя методPanda Climbing 4x4 1,2 FIRE
Коментар
-
FunTHEmentaL написа:И аз го имам този проблем със свистенето на спирачките, ще съм ти благодарен, ако сложиш снимки да видя къде точно трябва да ги смажа.Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE
Коментар
-
Ммдам! Тази теория ми се струва доста достоверна гледах, как я правят по Дискавъри дори. Само дето цената на медната грес не ме кефи! Честно казано, ако я използвам само на 2-3 години при смяна на накладки, 40лв. не ми се дават и то само и само за да си подсигуря нескърцането на спирачките. Странно е, но на старата ми кола няколко пъти съм сменял накладки и никога не са свирили. На фиатката се разсвири само едното колело и то, когато накладките са надхвърлили половината си живот. Има ли разфасовки медна грес от 500г. да речем? Или може би вариант на спрей?Frontera Sport, X20SE март 1998
Коментар
-
Vladim написа:Ммдам! Тази теория ми се струва доста достоверна гледах, как я правят по Дискавъри дори. Само дето цената на медната грес не ме кефи! Честно казано, ако я използвам само на 2-3 години при смяна на накладки, 40лв. не ми се дават и то само и само за да си подсигуря нескърцането на спирачките. Странно е, но на старата ми кола няколко пъти съм сменял накладки и никога не са свирили. На фиатката се разсвири само едното колело и то, когато накладките са надхвърлили половината си живот. Има ли разфасовки медна грес от 500г. да речем? Или може би вариант на спрей?Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар