Здравейте колеги! Доста се е изписало във форума за скърцащи спирачки! Почти винаги се смята, че скърца феродото. ДА ама НЕ. Нямам снимки но ще се опитам да го обясна. Мойта кола е на 2 години и от както съм я взел спирачките при определени условия свиркат, скърцат и така нататък. Разбрах, че почти няма нова кола, която да го няма този "проблем". Не само марката ФИАТ. И така се позадълбах в това скърцане. Оказа се, че фирмите произвеждащи накладки и вообще елементи с феродо изхвърлят азбеста от продукцията, тъй като е канцерогенен. Заместителите му обаче осигуряват добро спиране но и добри музикални наклонности в определени ситуации. Какво имам в предвид! Свирукането, което чуваме е честота(трептение) в звуковия диапазон. Новите материали са по склонни към такива трептения при натискане на спирачките, но не свирят те. Чуваме трептението между буталото и металната част на накладките. Това разбира се ако всичко останало е наред и нямаме изпечено феродо и т.н. От прочетеното тук там, се хванах и намазах контактната повърхност м/у буталото и накладката с медна грес на френската фирма IGOL. Настана тишина в спирачната ми система. Предните си накладки замених с модел на Remsa. Направи ми впечатление, че в/у металната част на накладките има занитена пластина от друг материал. Явно със същата цел. Може би по-добрите накладки са така. Имаше доста колеги, които се оплакваха от скърцащи спирачки дори при нови накладки - проблема се решава с медна грес. Тя е устойчива до 1100 градуса и не се отмива от вадата. Дано съм бил полезен на някого!
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Лечение за скърцане на спирачки
Collapse
X
-
Хъм... интересно. Дано рази грес издържи по-дълго и, като се напълну с боклуци... мисля, че ще спре да работи!А относно марката Ремса, искам да ти кажа, че аз съм с такива и на 20 000км. едната се разсвири доста сполучливо. Карам така от половин година, ама не ми пука, някой ден, като замине феродото ще сменя и дисковете, време им е. Прави ми впечатление, че спирачките не свирят, когато са студени, или първите километри, ако не съм карал колата няколко дни.
Frontera Sport, X20SE март 1998
Коментар
-
gamma написа:Хм... И при мен е така. "Засвирват" като позагреят малко и при леко до средно леко натискане на педала. Даже и тема пуснах за това.Мерси колега. Ще пробвам твоя методPanda Climbing 4x4 1,2 FIRE
Коментар
-
FunTHEmentaL написа:И аз го имам този проблем със свистенето на спирачките, ще съм ти благодарен, ако сложиш снимки да видя къде точно трябва да ги смажа.Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE
Коментар
-
Ммдам! Тази теория ми се струва доста достоверна гледах, как я правят по Дискавъри дори. Само дето цената на медната грес не ме кефи!Честно казано, ако я използвам само на 2-3 години при смяна на накладки, 40лв. не ми се дават и то само и само за да си подсигуря нескърцането на спирачките. Странно е, но на старата ми кола няколко пъти съм сменял накладки и никога не са свирили. На фиатката се разсвири само едното колело и то, когато накладките са надхвърлили половината си живот. Има ли разфасовки медна грес от 500г. да речем? Или може би вариант на спрей?
Frontera Sport, X20SE март 1998
Коментар
-
Vladim написа:Ммдам! Тази теория ми се струва доста достоверна гледах, как я правят по Дискавъри дори. Само дето цената на медната грес не ме кефи!Честно казано, ако я използвам само на 2-3 години при смяна на накладки, 40лв. не ми се дават и то само и само за да си подсигуря нескърцането на спирачките. Странно е, но на старата ми кола няколко пъти съм сменял накладки и никога не са свирили. На фиатката се разсвири само едното колело и то, когато накладките са надхвърлили половината си живот. Има ли разфасовки медна грес от 500г. да речем? Или може би вариант на спрей?
Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар