Един малко странен въпрос свързан със саморегулиращите механизми на барабаните - и на двата механизма са ми счупени пластините, които бутат колелцето, съответно съм ги махнал /пластините/ и си регулирам ръчно през определено време.Проблема ми е, че днес ако си регулирам перфектно спирачките, леко да докоснеш педала и колата кове на място, ръчната държи на 2-3 зъба, то след 4000-5000 км. предимно градско каране отново нямам хубави спирачки отзад. В началото мислех, че просто се износват накладките и без да махам барабана си натягах механизмите, докато не реших един ден да сваля единият барабан да погледна все пак и накладките, че ги сменях последно преди 5 години. И тук е гатанката - оказа се, че причината да ми изчезват спирачките отзад не е износването на накладките, а това, че механизмите се "свиват" обратно
Тъй като не мога да си обясня какво ги кара да го правят моля ако някой има отговор да го сподели. Тази система по начало е инженерно недуразумение, което се използва в много марки автомобили, а решението е много просто и е направено в края на 80-те в Лада Самара, каквато карах вече доста отдавна, но много грамотно технически направена кола. Там вътре в цилиндърчето има два стоманени пръстена, срязани на едно място, които не позволяват на буталото да се върне до край и същевременно натискайки спирачката самото бутало ги избутва до където трябва и така винаги накладките са на части от милиметъра от барабана и колата има страхотни спирачки.

Коментар