Здравейте колеги, наскоро се сдобих с Фиат Браво 1.4 12v, като цяло колата ми допада, ни се появяват разни дребни неща по нея които едно по едно се ремонтират. Малко история: онзи ден колата беше на "майстор" за смяна на лагер и маншон на лявото вътрешно каре - смени маншона и лагера и кеф - вече няма теч, кеф ама до момента в който колата започна да издава странни звуци като от пре...но каре в завой, вдигам колата и изненада- "майстора" не ми стегнал колелото и то се държи едва на отвитите вече болтове. Същата вечер имаше силен дъжд в който покарах около 20-25км, отварям на следващия ден капака и нова изненада - казанчето на спирачната течност олято /преляло/, викам си сигурно като е гънал спирачните маркучи е качило ниво и затова така - извадих 30-40 грама течност за да отиде малко под максимума и днес след 60-тина километра каране в дъжда, нова проверка и отново греда нивото отново се е покачило. Качих колата на канал - няма омазнено около сп. апарати или по ламарините на задните колела, изпразних казанчето и го надух не е пукнато и капачката изглежда здрава. Да уточня, че колата е с ABS, като цяло спирачките не са кой знае колко добри, въпреки че скоро ходих на преглед и специално питах момчето - каза че са си ОК. Та въпроса ми е от какво може да се качва нивото на течността, честно казано имам чувство че влиза вода отнякъде, но как и откъде при положение, че досега не съм имал течове.Благодаря предварително на всички отзовали се.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Странен проблем със спирачна течност
Collapse
X
-
Виждам че доста хора са прочели темата, но явно никой не се е сблъсквал с проблема. Възможно ли е от студа да се е свило нещо /маркучи, АБС модул или друго/ и това да е причината. Дали е възможно през буксата на датчика за нивото да налива вода. Вчера източих течността от казанчето със спринцовка и налях нова - старата беше доста мътна и отгоре рядка, по надолу в казанчето - тъмна и гъста, предния ден това което източих беше бистро с цвят на бира. Всяка идея ще е от полза.
-
Аз бих сменил цялата течност в системата- от казанчето до колелата. При точенето се вижда има ли дебит през маркучите, каква течност излиза и такива неща. Като я смениш и си долял до максимума на казанчето я следиш дали ще пада или ще се вдига нивото.Фиат Крома 1.9 16v+
Фиат Браво 1.6 16v
Фиат Мареа 1.6 16v
Коментар
-
Общо взето сам си пиша, но за да има завършек темата ще опиша и решението на проблема. След доста чудене, почесване и проби се оказа, че наистина влиза вода през капачката на резервоарчето. Важно уточнение е че колата е с ABS и казанчето не е на самата спирачна помпа а е закачено горе на стената до предпазителното табло. Оказа се че през дюзата за чистачките /пръскалката/ се процежда вода и при достатъчно силен дъжд успява да налее вода в/у капачката в частта м/у самата капачка и приставката на датчика за нивото /бялата пластмаса отгоре /, където са отворите от които "диша" казанчето. Последва нова капачка, спиране на теча от дюзата, 4 бр. нови спирачни маркуча /старите бяха нацепени/ пълна подмяна на спирачната течност /старата беше малий/ и сега спирачките са "огън". М/у другото бях чел във форума, че чест проблем е запушването на задните маркучи - при мен двата маркуча бяха във видимо добро състояние, но се оказаха почти напълно запушени, така че подмяната им с цел профилактика не е грешка. Много и безаварийни.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар