Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Колко харчи климатикът?

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Колко харчи климатикът?

    Имам 1.8 Fiat Bravo 96-та година. С колко за 1 час каране климатика ще ми вземе от резервоара? Да кажем на 3, не на 4 перката, ако това има значение въобще. Има ли литър или по-малко?Също така, нормално ли е като пуска климатика да паднат резко оборотите, че чак ауспуха да почне да вибрира и да се удря у бронята .
    Fiat Bravo 1.8 16V 96'

    #2
    Има значение с каква скорост върти вътрешният вентилатор в две направления - първо, от електрическа гледна точка е различен товарът върху алтернатора. Второ - от гл. т. на климатика - промяната в налягането ще е по-бърза и компресорът ще включва по-често. Дали между 3 и 4 степен ще има разлика в това отношение - не знам, но между първа и 4-та със сигурност има. Проверено с VISA.Колко точно ще ти вдигне разхода - зависи от много фактори - външна температура, скорост на движение, желана температура в купето. Преди 2 години от София до Китен двама човека с багаж и климатик - 460 км, 22 градуса в купето, скорост 100-110 по магистрала и 85-90 извънградско, и като цяло - в ограниченията, а стрелката беше на първата точица след пълен рездрвоар. Това мерене не е точно, но стрелката си я познавам и до +/- 1 литър мога да твърдя с точност колко показва. Тогава - показваше че съм изхабил 19 литра за този курс. Айде 20, 21 да са, 22 дори, което отговаря на стрелката между 1ва и 2ра чертичка, значи разходът да е бил 4.7 - 4.8. С моята кола по-малко от 4.5 не съм постигал, значи в този случай ми е вдигнало с 0.3 разхода. Ама е дизелов двигател...За час каране в София може да изминеш 20-30 км. Ако нормално разходът е 10/100, примерно а с климатик е 13/100 пак примерно, то за тея 20-30 км или един час, ще си изхарчил 2-3 литра без климатик и 2.6-3.9 литра с климатик. Отговорът е под литър за един час каране, ама виждаш - сметката е бакалска.

    Коментар


      #3
      ogi28b написа:
      ..... ама виждаш - сметката е бакалска.
      Самата истина, без да се знае реалното състояние автомобила.Моите експерименти показват едни 10-15 % завишен разход. Последния път София Русе Тутракан Кубрат - 420км. ги минах с едно зареждане на Русе защото през цялото време карах на климатик, на Русе просто газта ми беше в червената зонаи аз заредих. Иначе ми стигат точно с 36 л. газ.
      Кара FIAT BRAVO 1,8/16V GT99. ГИ ФОБОС
      (\\\)[___////___](\\\) R.I.P. моя любов.
      Алфа 147 1.9 mjtd няква дукати история. Абсолютен саждо-генератор.

      Коментар


        #4
        Да придам още тежест на бакалските сметки :D с този цитат от ръководството на Стило (в частта със съветите за икономии):
        Climate controlThe air conditioner is an additional load which greatly affects the engine leading to higher consumption (on average up to +20%). When the temperature outside the car permits it, use the air vents where possible.
        С две думи: средно до 20%.
        ex FIAT Stilo 1,9 JTD Dynamic 3 врати

        Коментар

        Working...
        X