Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Загряване при висока скорост

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

wof1234 написа:
    тя и с старата перка миналата година лятото към морето над 80 и постоянно си въртеше, поне така си мисля защото лампичката светеше ( възможно ли е при по висока скорост перката сама да си се завърта от въздушния поток и лапичката да си светва ?)
    Да, възможно е и съм го наблюдавал на моя кола. Светенето започва слабо и се усилва със скоростта.
    Предпочитам да бъда смешен в очите на глупаците, отколкото сам да бъда глупак.

Коментар

а каква е тойта кола колега ?

Коментар

иначе да и при мен е така както ти каза ти е една малка над километража почва съвсем лекичко и като се увеличи скороста си свети червено (тя е за перката) а относно колегата не говоря за индикатора за температура на охладителната течност ...... странно е че имам ръководство за колата и там на таблото никъде не е показана таси лапичка за какво е и за какво служи но светва при включена перка

Коментар

dvoinikat написа:
          alvanovo написа:
          измий си отвън радиатора
          Вчера радиаторът беше проверен в Ауто Италия - чист е. Замерваха и въглеродният диоксид в разширителното казанче при много загрял двигател, но не установиха нищо. Това означава, че няма изпуснала гарнитура или нещо от този род. Мнението им е за водна помпа или термостат. Като сменям ангренажа ще се проверява и водната помпа. Термостатът за момента ми остава като краен вариант.
          И аз да се повключа Първо с един въпрос и после по същество.Искам да те попитам, колко ти взеха за тази диагностика - замерване на CO2?Колкото до проблема ти - и при мен ситуацията е идентична.Имам същия мотор, с обикновена газова. Когато карам извънградско -100-120 стрелката за температурата в 75% от времето стои около тази черта. Независимо дали се включват перки, мерки, околна температура - при шофиране над 100км това са показанията. Термостатът не съм го сменял, миналата зима смених водната помпа, тази радиаторчето за парното и ангренажния ремък с ролките. Не открих разлика в показателите преди и след смяната на водната помпа, може би проблемът е друг, но на този етап не мога да се занимавам Ако откриеш проблема се похвали.

Коментар

Ами не ми взеха нищо за тази диагностика, защото по това време работех при тях. Все още нямам решение на проблема.
            Fiat Bravo 1,6 16V 103 hp

Коментар

Незнам дали ще съм полезен покарай колата да вдигни температура,спри отвори капака и си барни радиатора има ли студена част от вътрешната страна запушен е ВЪТРЕ и няма достатачно площ да си върши работата

Коментар

Привет, на всички ! И аз да се включа по-темата, значи предната кола ми беше джета , която бе с обикновенна газова ЛОВАТО.Значи при нея бях забелязал че до 130-140км , зависимост от околният въздух, и степента на наклона на изкачване, стрелката играеше в голям диапазон от 75-90гр, ако качван баир на по-ниска предавка(примерно на трета), минаваше 90гр като стигаше до 95гр , и тогава усещах че се включваше перката на радиатора, и тогава бавно се връщаше в диапазона на 85гр.НО:- при последното ходене с нея на морето, при скорости над 150км, забелязах че температурата че покачваше до 95гр даже и малко отгоре, но до 100 не стига, и при намаляне на скоростта , веднага спадаше до нормалното(85гр).Та мисълта ми е че радиаторите са проектирани при определени скорости да охлаждат без проблеми , без включване на перката, но при по-високи температури на въздуха и натовареност на двигателя виждат зор, като и фактора газ пропан бутан също товари допълнително с по-висока температура при изгаряне,много важно как се кара самата кола, например на баир да я мъчиш на 4-та с докрай педала на газта е по мъчително но мотора отколкото на трета, на по ниска предавка става по-добра цилкулация в двигателя, а оттам по-добро охлаждане.Това бяха моите наблюдения за тези години които карах на газ, даже и при дизела който карам в момента са сходни, сама дето съб забелязал че за да охладя по-бързо мотора, минавах на по-ниска предавка с по малко газ с високи обороти, за нула време пада температурата с едно деление,явно помпата на ниски обороти не може толкова бързо да изгони водата от блока.
                Fiat palio 1.7td

Коментар

chaveto написа:
                  Проблема не е в радиатор,водна помпа..... проблема ти е от термостата най вероятно. Щом температурата се покачва и след това спада, това значи, че имаш охлаждане. Ако я задържаше над средата е друг въпрос.Перките се включват според температурата на двигателя, няма значение каква е скоростта и обдухването. Щом е достигната температура за вклю. се включват. Друг е въпроса дали ще има ефект от това включване.
                  Колега, на мен ми задържа стрелката над средната и по-точно, държи я на бялата единствена чертичка след средната т.е. тази между средната и червената. Колата ми е Фиат Мареа 1.8, температурата успявам да я сваля до средната единствено чрез пускане на парното на макс и вентелатора на 4-та степен в купето, някаква идея?
                  Фиат Мареа - седан, 1.8 16V бензин, 97г., 113 к.с.(83KW)

Коментар

Термостат, заседнал в полузатворено полужение. Направи теста с маркучите и ще разбереш.
                    Кара FIAT BRAVO 1,8/16V GT99. ГИ ФОБОС
                    (\\\)[___////___](\\\) R.I.P. моя любов.
                    Алфа 147 1.9 mjtd няква дукати история. Абсолютен саждо-генератор.

Коментар

S_BANKOV написа:
                      Термостат, заседнал в полузатворено полужение. Направи теста с маркучите и ще разбереш.
                      кой тест с маркучите точно?

Коментар

didalko написа:
                        S_BANKOV написа:
                        кой тест с маркучите точно?
                        Тъй като термостатите не са най-евтината част в автомобилите ни, както и не много надеждни, много колеги се чудят как да определят дали термостата им е за смяна или не. Долу съм изложил основен метод за тестване, който е достатъчно надежден и достоверен. Така наречения тест на маркучите.Приложената снимка е от моят автомобил, но принципа на действие при всички модели е сходен. Разликата е основно в мястото на закрепване на маркучите, при някои модели, те са в единия край на радиатора, един над друг.Теста се прави при напълно изстинал двигател. Задължително условие е да имаме здрав и коректен датчик за температурата. Приемаме, че е такъв.В радиатора обикновено влизат два маркуча, входен и изходен. Първо трябва да определим кой, кой е. Излизащия от термостата е входен, другия изходен. (Може да се каже и обратното, но това няма значение) След като сме няасно с това, запалваме двигателя и го оставяме да работи на празен ход. Периодично подаваме газ до 3-4000об., с цел по-бързото му загряване. Държим температурната скала под око. След няколко минути (2-3), маркуча, излизащ от термостата ще се затопли, но само в непосредствено близост до самия термостат. Другият маркуч постепенно ще се загрее целият. Поглеждаме пак скалата. Хващаме входния маркуч (този с бялата стрелка) и го държим, докато изведнъж, в рамките на няколко секунди не се затопли - това е момента на отваряне на термостата. В следващия момент целия радиатор трябва да се загрее. Веднага поглеждаме скалата, стрелката трябва да е по средата или много близо до нея - следва, че термостата е изправен! Ако стрелката е на по-долна черта - термостата отваря по-рано. Извод: повреден термостат, термостат с по ниска температура на отваряна (за страни в по-топъл климатичен пояс), некоректна работа на темп. датчик. Не се заблуждавайте, че ако имате парно, а стрелката е по-ниско от средата, термостата е наред, освен при повреда в датчика. При добре загрял автомобил, с изправна охладителна система, парното е направо неприятно горещо.ВАЖНО! Ако стрелката подмине средната линия и опасно започне да наближава следващата, а маркуча и радиатора продължават да са студени, незабавно изгасете двигателя! Термостата не отваря изобщо или в системата има въздух.Ако минути след запалване на мотора, двата маркуча имат еднаква топлина, която почти не се променя във времето - термостата не затваря.Описаното от мен не претендира да е 100% вярно, но този метод никога не ме е подвеждал до сега. Ако имате съмнения, въпреки теста, обърнете се към специалист, на него за това му плащат.Темата е отворена за всякакви коментари, корекции и допълнения.Последната снимка са показания на уреда с изправен термостат.Посочените температурни стойности са от моята кола, измерени с помоща на програмата VisaUniscan. Последната температура - 100°С е теоретична.Преписано от Рокамбол
                        Кара FIAT BRAVO 1,8/16V GT99. ГИ ФОБОС
                        (\\\)[___////___](\\\) R.I.P. моя любов.
                        Алфа 147 1.9 mjtd няква дукати история. Абсолютен саждо-генератор.

Коментар

оправих си проблема с трудното охлаждане на двогателя - оказа се, че единият ми кабел на реостата на вентолатора се е прекъснал вследствие на стапяне на куплонга, в който влиза към реостата. Съответно со го смених реостата със същия такъв + 2 нови обувки за двата кабела. А иначе от обяснението на S_BANKOV по метода на маркучите установявам, че може би по-рано ми отваря термостата, определено не е чак на средната черта. Дори и да е така, колко проблемно може да е това ранно отваряне?

Коментар

Това реши ли ти проблема със загряването при висока скорост?
                            Fiat Marea 1.8 16V

Коментар

абе пичове, за какво охлаждане с перка говорите при скорости 120-140-150? Перката няма никакво значение при скорости над 40-50, защото не може да симулира същия въздушен поток както е при 120. Ми то не може да си изкараш ръката през прозореца при 120, ебати перката. Загряване при висока скорост/натоварване може да се дължи на:- водна помпа- недостатъчно отварящ термостат- кофти радиатор- мръсен, китайски, запушен...Има и други фактори като да надува и да изхвърля водата, да не държи налягане капачката, лошо изгаряне, запушен катализатор и сигурно изпускам нещо, но като цяло за прооблема на колегата, пуснал темата, аз залагам на неоригинален радиатор, който не може да охлажда качествено.
                              Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
                              Fiat Bravo'97 1,6 16v
                              Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

tipaj написа:
                                Това реши ли ти проблема със загряването при висока скорост?
                                Не, не го реши..., ако мен питаш разбира се.Смених си термостата с нов, обаче колата продължава да прегрява по баир и по магистралата в жегата. Преди да сменя термостата, ми хвърли вода 3 пъти. А иначе старият термостат работи перфекто, сега ще го пускам в графа продажби ... Та с новия термостат температурата пак беше висока, стрелката стоеше над средната с колебания и този път на баир успях да предусетя, че ще хвърли водата. Спрях, отворих капака и видях как течността започна да се налива в разширителното казанче, така продължи докато нивото стигна до капачката и тогава я изгасих... Иначе това се случва извън градско, в жега, на обороти или на баир. Преди да сменя стария термостат(който е на година и нещо) с нов, в сервиза на ямболкия AXM я гледаха, гледаха и нищо не се ангажираха да посочат причина за това прегряване, защото всичко в покой е точно. Общо взето съм пищисан, ще отваряме да гледаме водната помпа как е ...

Коментар

Working...
                                X