Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос за датчици и термостат

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Въпрос за датчици и термостат

Здравейте, термостата ми е за смяна и ще го сменям, обаче с такъв от Рено 5. Ще има ли проблем с датчика, който се намира на самия термостат(предполагам че е за температурата на водата).Та ще отчита ли коректно синия датчик, след като изтърбуша стария и отварящ по-рано BEHR Също така дали мога да отвия този датчик(ще потече ли антифриз) за да го премеря дали не е повреден и той заедно с термостата.Има ли симптоми за неработещ датчик за температура на охладителната течност?Другия ми въпрос е имам ли други датчици (на мотор 1.8 ), който да мерят температурата на антифриза, или на постъпващия въздух в двигателя.Грешен раздел -> ПреместенаРедактирано мнение: (...1. -> ( 1.8 )Модераторски екип на fiat-bg.org
    Fiat Bravo - 1.8GT /115hp 1997г.
    Audi A4 - 1.9TDi /110hp 1998г.
    Mazda 121 - 1.3GLX / 75hp 1994г.

Аз стария термостат изобщо не съм го изтърбушвал, направо сложих този от Реното. Не забелязвам проблеми с температурата.
    Bravo 1.6 16v 97г. + АГУ

Коментар

Малка поправка: Датчика няма да има нужда да го отвивам за да му премеря съпротивлението..... А между другото в Autodata ми дава че термостата отваря на 82-85 градуса, другаде съм го срещал на 89, кое е вярното?

Коментар

Господа модератори, вие хубаво преместихте темата в раздела за "охладителна система" обаче вижте как се скъсаха да отговарят колегите :D Пък и имах въпрос и за датчик... Кажете ми сега вие на колко отваря термостата ако знаете, защото в autodata пише от 81-85 градуса...обаче по номер на термостат излиза 88 градуса. Какъв да търся?Господин потребителю, защо не прочетеш сам в сервизното ръководство за Браво/а, което може да изтеглиш от Download-раздела на сайта?Модераторски екип на fiat-bg.org

Коментар

Не казвам че съм 100% сигурен, но да споделя. За 1,8 16в 113к.с. термостата отваря на 82 градуса, на 1,8 16в 131к.с. отваря на 88градуса. Аз лично съм с преработен термостат от 113к.с. и отваря на ~ 83-84 градуса. Двата са напълно еднакви с излкючение на "ампулата" вътре и едно коляно, което може съответно да се затапи или затвори с резбова тапа. Датчиците са два - синия е за темп. която отчита Еку-то, другия до него в блока е за показанията на темп. на таблото. За друго в момента не се сещам.

Коментар

Да продължа темата.... Сложих термостатот Рено 5, който отваря на 83 градуса и сега колата загрява с най много една чертичка повече. Лошите неща са две:1-во: Не знам къде трябва да ми стои стрелката по принцип (да кове на средата или да играе малко по надолу). Тази зима стоеше на 2-3 черта и духаше по-хладко парното, по това разбрах че е за смяна. Иначе миналата зима духаше топло ама не помня къде беше стрелката да му се не види Yellow_Flash_Colorz_PDT_21 . Като купих колата 2008 лятото мисля че също не стоеше точно по средата стрелката.... ама не съм сигурен. С този новия термостат започва да стопля маркуча към радиатора още 2-3 чертички преди средата, това нормално ли е?2-рия проблем е че сега лампичката на таблото, която е за проблем в инжекционната система свети постоянно ако карам на дълъг път или ако карам с постоянна газ повече време. Преди да сложа термостата от Рено дори на извънградско светеше от време на време.Какво предлагате? Да взимам оригинален термостат или да сменя с термостат от Рено който отваря по късно?Също така възможно ли е лампата, която свети да е от синия датчик на термостата и ако го сменя дали ще спре да свети?

Коментар

PaUnOff написа:
              ...Какво предлагате? Да взимам оригинален термостат или да сменя с термостат от Рено който отваря по късно?Също така възможно ли е лампата, която свети да е от синия датчик на термостата и ако го сменя дали ще спре да свети?
              Оригинален термостат предлагам аз. Да, възможно е да свети умната дюза заради този датчик, но не само ако е повреден, но и ако охлаждането не е в оптимални граници.
              Fiat Marea 1.8i 16V
              Fiat Tipo 1.4i 8V
              Fiat Punto 1.6i 8V
              www.italauto-bg.net/forum/

Коментар

Оптималната температура е между средата и две чертички под нея. Трябва да сложиш 86 градусов термостат, но не бързай сложи го есента, сега е топло и не е зле че отваря по рано. А за светещата лапма трябва да се направи диагностика за да се види какво е, но е напълно възможно да е от синия датчик. Изкарай конектора и почисти крачетата, може да са се окислили (малко вероятно ама не пречи да опиташ).
                Bravo 1.6 16v 97г. + АГУ

Коментар

При мен след смяна на термостата стрелката закова в средата и от тогава си е все така.Нито по надолу нито по нагоре.
                  Marea Wekeend 1999 1.6 16V

Коментар

PaUnOff написа:
                    Да продължа темата.... Сложих термостатот Рено 5, който отваря на 83 градуса и сега колата загрява с най много една чертичка повече. Лошите неща са две:1-во: Не знам къде трябва да ми стои стрелката по принцип (да кове на средата или да играе малко по надолу). Тази зима стоеше на 2-3 черта и духаше по-хладко парното, по това разбрах че е за смяна. Иначе миналата зима духаше топло ама не помня къде беше стрелката да му се не види Yellow_Flash_Colorz_PDT_21 . Като купих колата 2008 лятото мисля че също не стоеше точно по средата стрелката.... ама не съм сигурен. С този новия термостат започва да стопля маркуча към радиатора още 2-3 чертички преди средата, това нормално ли е?2-рия проблем е че сега лампичката на таблото, която е за проблем в инжекционната система свети постоянно ако карам на дълъг път или ако карам с постоянна газ повече време. Преди да сложа термостата от Рено дори на извънградско светеше от време на време.Какво предлагате? Да взимам оригинален термостат или да сменя с термостат от Рено който отваря по късно?Също така възможно ли е лампата, която свети да е от синия датчик на термостата и ако го сменя дали ще спре да свети?
                    Стрелката на твоят модел двигател НЕ кове средата. Таблото ти е от по-стария модел, при който сигналът за уреда на него не минава през допълнителна преработка, ами излиза директно в един от двата датчика. Затова и много трудно стрелката ще закове някаква позиция, различна от най-ниската възможна, според градусите на термостата. Докато например при колегата fiatini (мнението преди моето) - той е с по-новия модел табло, при които стрелката наистина кове средата, а отклонение от там означава проблем. И моето табло е новия модел (98-2001). Защо не отидеш на някоя форумска среща, на която колега с компютър да ти закачи колата в реално време, и да проследите какво точно се случва с тая температура? Какво е това гадаене чак толкова... Ако имаш път към София - заповядай, ще проверим.

Коментар

Да си довърша темата... Светенето на дюзата ми е било от газовия инжекцион и неправилната настройка, а колкото до това че ми отваря пак по рано- така е... извънградско колата държи около 76 градуса мерено с лаптоп в движение и това е някъде 3-4 чертички под средата(не помня точно) Мисля пак да пробвам термостат от Рено 5, но този път да отваря на 89 градуса, мисля че ще се получат нещата... като сложа него пак ще споделя.А сега колата извънградско гори доста (9 някъде) ако след смяната на термостата докарам стрелката до две чертички под средата на извънградско (демек около и над 80 градуса, а не 75) дали ще падне малко разхода извънградско?

Коментар

Working...
                      X