Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Датчик охл. течност? (Перката не вкл.) - РЕШЕНО

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Датчик охл. течност? (Перката не вкл.) - РЕШЕНО

Здравейте колеги,От една седмица имам проблем, перката на радиатора не включва. Понеже в БГ имах подобен проблем с предишното браво и се оказа прегоряла букса, то сега поне от тази гледна точка всичко изглежда ок. Ходих по майстори обаче те само ме прехвърлят на официалния представител и казват че всичко изглеждало добре. Та въпроса ми е има ли начин да проверя дали датчика работи преди да го сменя, да уточня става дума за Браво ХГТ 2001 г.
    Bravo HGT 2001

Колега, свали буксата от датчика, който е монтиран на радиатора. Вземи кабелче с изолация, огъни го на U и след това дай на късо буксата. При мен датчика е с две степени на перката-бавна и бърза => три кабела в буксата. Вариантите при мен са три-бавна, бърза или нищо. Ако дадеш на късо и перката завърти, а при нормално загрял двигател радиатора е топъл и перката не сработва, то тогава проблема може наистина да е от датчика. Дано да съм помогнал!
    Seat Altea XL 1.4/16v 92kW '14
    ex:Astra H 1.4/16v 66 kW '08
    ex:Brava 1.6/16v klima, LPG Lovato, 76 kW '96
    ex:Astra 1.7 D, 42 kW-мъртвец '93

Коментар

Модел 2001-ва няма датчик на радиатора , като на 1.6 (95-та) В кутийката пред акумулатора има едни релета, тези за перката обикновено са червени, свали ги, провери дали работят. Ако да, с един дебел кабел дай накъсо ( при изгасена кола ! ) между крачетата на буксата за релетата, които отговарят на номера 30 и 87. Ако не ти е ясно обаче какво точно да правиш - по-добре недей.ПП: Ако уредът на таблото си показва нормално, или поне така иззглежда - проблемът едва ли е в датчика за температурата на охл. течност.

Коментар

ogi28b написа:
        Модел 2001-ва няма датчик на радиатора , като на 1.6 (95-та)
        Seat Altea XL 1.4/16v 92kW '14
        ex:Astra H 1.4/16v 66 kW '08
        ex:Brava 1.6/16v klima, LPG Lovato, 76 kW '96
        ex:Astra 1.7 D, 42 kW-мъртвец '93

Коментар

ogi28b написа:
          Модел 2001-ва няма датчик на радиатора , като на 1.6 (95-та) В кутийката пред акумулатора има едни релета, тези за перката обикновено са червени, свали ги, провери дали работят. Ако да, с един дебел кабел дай накъсо ( при изгасена кола ! ) между крачетата на буксата за релетата, които отговарят на номера 30 и 87. Ако не ти е ясно обаче какво точно да правиш - по-добре недей.ПП: Ако уредът на таблото си показва нормално, или поне така иззглежда - проблемът едва ли е в датчика за температурата на охл. течност.
          Да определено като разкачих датчика, уреда спря да работи така че едва ли е от него.Утре ще пробвам с релетата.А и друго в един англииски форум четох че на ХГТ след 1999г перката се управлявала от ЕКУ-то
          Bravo HGT 2001

Коментар

Да, за това говоря и аз. На всички модели след 98-ма перките се управляват от ЕКУ. Няма нищо странно. Датчикът, който си откачил и уредът спрял да работи - той подава информация на компютъра, освен на таблото, който затваря веригите на 2 релета, за които говорих. На колегата ми му беше прекъснал един кабел на буксата към едното реле, в следствие на капеща вода върху буксата, окислен и изгнил кабел, и от там - липса на бърза степен, което при работещ климатик се изрази в рязко покачване на температурата. Добре че видя навреме...

Коментар

Основният проблем е открит, оказа се силно клеясал контакт на реостата който се намира в долната част на радиатора. Но това не е всичко, при опита да сваля целия реостат успях да измъкна само пласмасовият капак и самия реостат си остана вътре, т.е счупих го. Реших да направя тест да видя дали перката работи като свързах на късо двата полюса влизащи в реостата и сложих мост на крачета 30 и 87 на релето но се оказа че перката не тръгва а се чува само някакво реле да прещтраква откъм компресора на климатика Сега накъде? Някакви идеи
              Bravo HGT 2001

Коментар

Значи проблемът не е бил само там. Погледни останалите елементи от системата - релетата, ама хубаво виж буксите им, на едно ЖТД беше прекъснал кабел отдолу в буксата, и едвам го намерихме къде е ....И да добавя - мерил си на грешно реле - свързал си 30 и 87 правилно, но в грешната букса - тази на релето за климатика (на картинката се пада елемент номер 124 - горе в дясно). Виж на другите релета, там няма ли още релета в тази кутийка ?129 - 50А бушон154 - Вентилатор170 - резистора123А - реле бърза скорост122 - реле бавна скорост. 279 - комбиниран температурен датчик на термостата
                Прикачени файлове

Коментар

кола

Вре тоя Оги /ogi28b/ много ги знае тия коли :D като ки купа и аз такава и аз щ се науча така
                  КЛЮЧАРА е тук – https://goo.gl/maps/GvEGbSeq7nk
                  Пунто http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/schema7.htm
                  http://www.autoinfo24.ru/rukovodstva.../inomarki/fiat

Коментар

Най-после!!! :D :D :D След толкова време всичко е оправено. Оказа се че вчера съм тествал грешното реле, но днес всичко тръгна, дори успях да поправя и реостата и сега всичко е така както трябва да бъде Специални благодарности на Оги
                    Bravo HGT 2001

Коментар

реостат

а при мен като трябва да работи този еостат на бавни обороти кабелите много греят сменял съм моторче с перка с кабелите и само кабели и пак греаят
                      КЛЮЧАРА е тук – https://goo.gl/maps/GvEGbSeq7nk
                      Пунто http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/schema7.htm
                      http://www.autoinfo24.ru/rukovodstva.../inomarki/fiat

Коментар

Working...
                      X