Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Премахване на котлен камък

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Премахване на котлен камък

Колеги понеже нямам хубаво парно реших да опитам да го почистя без да го свалям. Откачих маркучите от радиатора и закачих една помпа сипах Мускол за отпушване на канали и ефекта беше добър, свали отлагания от радиатора, но не ги разложи. В момента радиатора е по зле защото се запуши още повече от котленият камък. Сложих маркуча от чешмата директно на радиатора и пуснах водата до край и започна да изкарва на люспи котлен камък :D Малко се по отпуши но все още е по зле от преди. Кажете някакъв препарат с който да разложа котленият камък. Опитвах с тубофло, сода каустик, мр.мускол, в момента съм накиснал от люспите които излизаха от радиатора с цилит и в една друга капачка с оцет, но засега нито едно от двете не действа. В бачкането съм пробвал върху една машина с мр.мускол за котлен камък и наистина го разтваряше но само една част от натрупаният и не знам дали има смисъл да купувам и от него да пробвам. Кажете нещо което да действа на 100% и да щади радиатора и всичко друго само не и гадният камък Това е една част от това което излезе.

порови в рено форума, знам, че рено имат проблем с това радиторче и 100% са намерили решение- всяка 2 тема е как да се отпуши това радиторче. само да не стане след третиране да текне самото то
    Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
    Fiat Bravo'97 1,6 16v
    Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Знам за болките на рено, все пак и аз имам и там проблема го реших с нов радиатор, но радиатора се сменя за 10мин. тук трябва да разглобя цялото табло + още куп неща. Там като цяло запушването е от тиня, тук проблема е котлен камък. Сигурен съм, че е от камъка защото преди да сипя мускола имаше някакъв дебит с помпата, след сипването радиатора се запуши и започна да излиза на люспи камъка.

Коментар

Купуваш си лимонена киселина на прах. Разтваряш я с дейонизирана вода до консистенция, която прецениш че ще ти свърши работа.Преди два месеца имахме проблем с отлагане на варовък в/у детайли и с 1% разтвор ги изчистихме. Утре мога да ти кажа от къде сме купили киселината ако те интересува.
        Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.

Коментар

Здравей, нов съм във този форум преди имах Рено и проблема ми е познат прекрасно. Та по проблема ти купи си някакъв препарат със съдържание на солна киселина (НСl), кислол върши работа може да пробваш да го разредиш с вода защото е доста агресивен към метала и може да ти пробие радиаторчето. Разреди кислол с вода в съотношение 1:1 и го остави за не повече от 3-5мин. след това преценявай, но ако налееш само кислол не го дръж повече от 1-2мин.Като приключиш с киселината задължително изплакни с мнооооого вода и налеи белина или някакъв друг препарат съдържащ основа. Като налееш основата ще се запени остави го около 1мин и пак изплакни с мноооого вода.Работи само с гумени ръкавици и предпазни очила!!! Също така имаи предвид, че вероятноста да ти протече радиаторчето след тези процедури не е малка!Поздрави и успех

Коментар

ако е като на моето браво е важно да не е агресивен не толкова към метала, а към гумата, която уплътнява тръбичките. не знам как е при колегата...
            Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
            Fiat Bravo'97 1,6 16v
            Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Опитах и с лимонена киселина преди малко но разредена със софийска вода и ефекта е нулев върху камъка. По принцип не пълня радиатора и да го оставя ами циркулирам течността с помпа и изходящият маркуч тече през цедка за да задържа боклуците. Нямам си и на идея с какво да го разбия този камък. Иначе радиатора като го гледам е алумин, но някак си ми прилича на калайдисана мед Тръбите са му от едната старана и е разделен 50-50 от долу влиза минава през половината радиатор от другата страна започва връщането и се връща през другата половина течността, нямам си и на идея дали е като на някой Фиат.

Коментар

Я опитай с вече смъкнатия котлен камък следното.В една чаша сложи парченца от него , сложи една щипка хлебна сода(сода бикарбонат) и налей малко оцет!Ще започне да кипи,изчакай някоя друга минута и виж какво е станало.Обърни внимание дали котления камък сее раздробил!Така съм почиствал котлен камък в кафе машина(стара но вярна)
                now. BMW E39 523i '98 170hp
                ex. Fiat Marea Weekend HLX 1.8 16v `97 113hp
                ex. Fiat Tipo 2.0.ie GT `93 113hp

Коментар

Накиснал съм само в оцет, сега ще пробвам макар, че четох в един друг форум, че сода и оцет се убивали или нещо от тоя сорт и комбинацията е лоша :D

Коментар

Знам препарата който ти трябва http://www.cumminsfiltration.com/htm..._cleaners.html Използвал съм го многократно има страхотен ефект. По принцип го препоръчват за почистване на отлагания на масла и други петролни продукти в охладителната система , но има и доста добър ефект върху отстраняването на котления камък. Състава му е такъв че да пази алуминиевите детайли в охладителната система които са най уязвими на интервенции за почистване. Ето още предложения http://www.bovalmoto.com/catalog/ohl...na_sistema.php ако наистина искаш да отстраниш проблема всичко друго...оцет , сол и разни други опити в повечето случаи имат обратен ефект . Дозапушват радиатора с отлюспени но не разградени[втечнени] парченца нечистотии.
                    Фиат Мареа Уикенд 1.6 16В спортни валове , оригинален италиански софтуер,всмукателни колектори ф52, дросел ф68, генерация ф60,инжектори незнайни. Резултат - 16.670 сек 400м.

Коментар

Акъл не смятам да давам ,но си се вкарал в голям филм.Когато постигнеш желания резултат системата ти има опасност да текне като лейка.Варианта с ново радиаторче е най-добър.
                      Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
                      Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата

Коментар

Tornado написа:
                        Варианта с ново радиаторче е най-добър.
                        И аз така си мисля, притесняваме само това сваляне на таблото. Много работа за един радиатор който се вижда и само едно табло му пречи да излезе. Иначе досега ефект от всичките бъркочи където забърках нулев.

Коментар

Преди седмица чистехме клапана на една кафемашина със солна киселина...нооо някаква поразредена беше...и ефекта беше много добър-от напълно запушена от котлен камък дюза стана чиста като сълза. Само че незнам какво ще е действието на киселината върху тънкия алуминий на радиаторчето! Иначе като започне да "ври" котления камък се разпада
                          Fiat Bravo - 1.8GT /115hp 1997г.
                          Audi A4 - 1.9TDi /110hp 1998г.
                          Mazda 121 - 1.3GLX / 75hp 1994г.

Коментар

Преди няколко години чистих на Типото радиаторчето с оцет по следния начин: (Във форума го бях прочел, но сега не мога да го намеря)Трябват ти две пластмасови шишета от 1.5-2 литра, които да закрепиш към двата маркуча на радиатора. И започваш да движиш течността (оцет, цвик, лимонтозу, химия) в двете посоки, стискайки ту едното, ту другото шише. Джуркане му е "майката" на промиването
                            Когда мне становится скучно, я отправляю сообщение на случайный номер: "Я спрятал тело... Что дальше?"

Коментар

А за да не се образува котления камък използвайте дестилирана вода

Коментар

Working...
                              X