Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Термостат - диагностика, проблеми, решения

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Надявам се знаете, коя е предната и коя е заднта страна на термостатният клапан.

Коментар

А аз се надявам на инженерите да им е дошла "гениалната" идея да сложат стрелка с посока за ориентация.
      like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair

Коментар

Колегата Avatar написа:Темата ми стана интересна и реших и аз да споделя мнение по въпроса. Аз преди по-малко от месец сменях термостат и стрелката вече успява да стигне поне на едно деление под средата на извънградско. Разхода ми така и не падна на газ, макар че съм с почти нов изпарител (изминати не повече от 8000 км), но там е друг мач сега тепърва ще си играя с разхода на газ. За парите които ми взеха за термостат според мен трябваше стрелката да кове на 90 и да не мърда, както е на немските коли и както съм виждал даже и на браво само че 2001 г. не 96г. като моето. няма да споменавам кой прехвален сервиз ми го прави и как отидох за едно и ми смехниха още 3 неща които мистериозно се развалиха там, но това е друга тема. Да, за термостат от близо 80лв.,се надявах ПОНЕ за година да не се занимавам с този възел на бравото, а сега какво? - 5 месеца едвам изкара.

Коментар

е вече напълно се навих да избуша таа глупост, няма всеки ден да го сменям я
          Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
          Fiat Bravo'97 1,6 16v
          Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Lane Staley написа:
            А аз се надявам на инженерите да им е дошла "гениалната" идея да сложат стрелка с посока за ориентация.
            Ми, не. Не им е дошла гениалната идея за стрелка. Пружината също не е критерий. Термостата се слага така, че малкото цилиндърче с восъка да е от към страната на блока.

Коментар

Heruvim написа:
              Lane Staley написа:
              Ми, не. Не им е дошла гениалната идея за стрелка. Пружината също не е критерий. Термостата се слага така, че малкото цилиндърче с восъка да е от към страната на блока.
              Подозирах го Всеки ден ми се налага да общувам с 5ма инженери. НЕ че нещо, ама ...Аз бих предположил, че, представете си, че го държите в ръце това чудо, ако се отваря наляво, то блокът трябва да е от дясната страна. Т.е. блокът е откъм обратната страна на движение при отваряне на клапата.Ако някой е разбрал нещо от това обяснение, ще съм доволен.

Коментар

Lane Staley написа:
                Heruvim написа:
                Lane Staley написа:
                Подозирах го Всеки ден ми се налага да общувам с 5ма инженери. НЕ че нещо, ама ...Аз бих предположил, че, представете си, че го държите в ръце това чудо, ако се отваря наляво, то блокът трябва да е от дясната страна. Т.е. блокът е откъм обратната страна на движение при отваряне на клапата.Ако някой е разбрал нещо от това обяснение, ще съм доволен.
                аз разбрах- ама не мога да ти го оббясня с ляво дясно. термостата е НОРМАЛНО ЗАТВОРЕН. отваря при нагряване. т.е. бута се подвижното тя и се вижда посоката на отваряне. това е и посоката на водата към радиатора.
                Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
                Fiat Bravo'97 1,6 16v
                Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Да, това исках да кажа. Посоката на отваряне трабва да следва посоката на водата - от ДВГ към радиатора.

Коментар

Не, не гледаите и не търсете логика с посоката на отваряне, тя зависи от коя страна е пружината, а има термостати на които пружината е от страната на термоелемента и такива на които пружината е от другата страна.Важното е термоелемента (малкото цилиндърче от което излиза една тънка осичка) да е от страната от която се стопля водата, за да може да реагира на затоплянето. Надявам се да съм станал по-ясен.

Коментар

Разбрано. Благодаря!!!

Коментар

Два пъти за две години сменях термостат и сега пак е за смяна.Какъв ли не слагах,то беше два пъти Бер и Вернет и все тая.

Коментар

blagun написа:
                          Значи намери в ръководството на Пунто на колко градуса ти отваря термостата и с тези данни тръгни по магазините да търсиш такъв! И гледай да изглежда така, както съм го показал на снимката Успех и ако има още въпроси не се притеснявай, а питай
                          Здрасти, да ми помогнеш със съвет в коя посока се слага с тънката част към двигателя ли или обратно. Ето и снимка. Този отваря на 86 градуса и в каталога така го дават. Мерси предварително.
                          Прикачени файлове
                          Fiat Punto 1.7td ELX Alfa Romeo 33 /1.3 vl
                          ( Association of Drivers Against Daytime Running Lights - Bulgaria ) --- http://dadrl.hit.bg/

Коментар

Milen’ko_Punto написа:
                            blagun написа:
                            Значи намери в ръководството на Пунто на колко градуса ти отваря термостата и с тези данни тръгни по магазините да търсиш такъв! И гледай да изглежда така, както съм го показал на снимката Успех и ако има още въпроси не се притеснявай, а питай
                            Здрасти, да ми помогнеш със съвет в коя посока се слага с тънката част към двигателя ли или обратно. Ето и снимка. Този отваря на 86 градуса и в каталога така го дават. Мерси предварително.
                            С тънката част!
                            BMW E90 320D
                            ех. FIAT COUPE 2.0 16V
                            ex. FIAT BRAVO 1.6 16V
                            ex. ALFA ROMEO 145 BOXER engine

Коментар

blagun написа:
                              Milen’ko_Punto написа:
                              blagun написа:
                              С тънката част!
                              Голямо мерси, вече го сложих и ето снимки
                              Прикачени файлове
                              Fiat Punto 1.7td ELX Alfa Romeo 33 /1.3 vl
                              ( Association of Drivers Against Daytime Running Lights - Bulgaria ) --- http://dadrl.hit.bg/

Коментар

Milen’ko_Punto написа:
                                blagun написа:
                                Milen’ko_Punto написа:
                                blagun написа:
                                С тънката част!
                                Голямо мерси, вече го сложих и ето снимки
                                Браво.. много се радвам, че има и практични хора... Сега остава да напишеш впечатленията си от новия термостат
                                BMW E90 320D
                                ех. FIAT COUPE 2.0 16V
                                ex. FIAT BRAVO 1.6 16V
                                ex. ALFA ROMEO 145 BOXER engine

Коментар

Working...
                                X