Здравейте колеги!Карам Marea 1.9 JTD 105, но започна да пали трудно сутрин (миналата зима беше пушка). Акумулатора още лятото започна да ми "подсказва" че ме оставя, но скоро ми светна и лампата за подгряването. Дайте съвет за акум(ампераж) и марка свещи. И да използвам същата темата, какво масло да налея? Мисля да направя пълното обслужване и да ми е мирна главата зимата.Благодаря предварително!
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Съвет за акумулатор и свещи
Collapse
X
-
Колега, 8г търкалях дизелов автомобил-достатъчно дълго, за да ми се изясни, че с акумулатор и подгревни свещи шега не бива. За акумулатор ти препоръчвам EXIDE ЕА772 (75Ah/730A). Имах го същия такъв (или предния му модел) и 6г ме изкара, без нито една забележка. Накрая продадох колата с него, може би още работи, не зная. В големия студ преди 3г, го тествах на зверски натоварвания и издържа стоически-запалих колата при -25 градуса и тръгнах, но скапаната ЛУКОЙЛ-ска нафта замръзна. През 20-30 метра ми загасяше колата, изчаквах малко и пак палех. И така, докато се прибера. От тогава тази марка я признах. Миналата година пак си купих EXIDE и го сложих на Фиата. Много съм доволен, когато ми се наложи да купувам, пак ще се спра на EXIDE. Препоръчах марката на един мой приятел, той сложи и на двете си коли и е страшно доволен също. За подгревни свещи ти препоръчвам BOSCH DURATERM. Вярно, че са по-скъпи, но си заслужават. Когато ми ги монтираха в дизел сервиза на BOSCH, нагледно ми демонстрираха разликата с други свещи. Показаха ми как се загряват другите марки и как топли Бош-а. Другите свещи се загряват до червено, а Бош-а загрява до бяло и направо излъчва светлина като лампа. Мислех си, че като са толкова термично натоварени, ще имат скъсен живот, но не се оказах прав. Ползвах ги цели 5г и така продадох колата. Може би още си работят. Освен това от Бош сервиз ми дадоха гаранция 1г, тъй като те извършиха монтажа. Oтносно маслото ти препоръчвам, ако нямаш харч и течове, да се ориентираш към 5W40. Марката няма голямо значение, стига да е оригинално, а не менте. В обявите има колеги, които предлагат масло, внос от Германия.Dacia Duster 1.6 4WD
Коментар
-
RumenMM, погледнах таблицата на бош и там препоръчват 63Аh за Мареата. Проблем ли е ако взема по голям ампераж (70-75А)... в смисъл ще успява ли да зарежда коректно или е най добре да взема препоръчания 63 ампера?DJPOPA, почти сигурно ще взема BOSCH DURATERM. Проблема е че ги намирам на цена от 22 до 46лв, което прави произхода им съмнителен. Просто ще търся коректен търговец ...! Относно маслото, до сега два пъти съм го сменял (10/40) и не съм доливал и грам. Когато взех колата преди близо 2г. беше с 5/40 масло, но тогава при първото обслужване в сервиз ме посъветваха да не слагам такова, "защото то било само за нови коли"
Коментар
-
Повечето "майстори" по сервизите са самозвани и преразказват гаражни легенди. Нямат никаква теоретична подготовка и обикновено правят пълни простотии. Ако колата ти е била с 5W40 и не го е пипала, то е нямало никаква причина да минаваш на 10W40. Майсторите винаги си повтарят една и съща мантра-над 100х.км. ли е двигателя, то трябва да се мине на по-"гъсто" масло, за да не го гори. Това са глупости на търкалета и нямат нищо общо с теорията на ДВГ. Слагай си смело 5W40 и не слушай глупости-мазилните му свойства са по-добри, течливостта му при ниски температури е по-добра, измивните му присадки са по-добри, устойчивостта му е по-добра, вискозитетния му индекс е по-добър и изобщо всичко му е по-добро. Няма причина да караш с по-некачествено масло и зорлем да си съсипваш двигателя. Хубавото масло ще ти запази качествата на двигателя за по-дълго време.Dacia Duster 1.6 4WD
Коментар
-
staZart написа:RumenMM, погледнах таблицата на бош и там препоръчват 63Аh за Мареата. Проблем ли е ако взема по голям ампераж (70-75А)... в смисъл ще успява ли да зарежда коректно или е най добре да взема препоръчания 63 ампера?Кара FIAT BRAVO 1,8/16V GT99. ГИ ФОБОС
(\\\)[___////___](\\\) R.I.P. моя любов.
Алфа 147 1.9 mjtd няква дукати история. Абсолютен саждо-генератор.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар