Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Преминаване от 10W40 масло към 5W40 ?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Преминаване от 10W40 масло към 5W40 ?

Привет колеги,от известно време се сдобих с колата на баща ми ( Стило JTD). Когато го взехме по документи от Италия беше карано само с 10w-40w масло Селения. Тук в България го обслужваха в Ауто Италия - В. Търново и там отново са слагали 10-40 Селения. (Тук държа да отбележа колко некадърни са в сервиза) Но скоро забелязах в една от темите за Стило, че колегите препоръчват 5-40 , а дори и 0-40. Въпроса ми е удачно ли е да сменя на 5-40 масло - Castrol Magnatec Diesel, защото гледам цената му е прилична? В момента колата е на 150 000 км.Благодаря предварително.Поздрави.
    Fiat Stilo 115 h.p. 2004
    Глупаво е да правиш планове за целия си живот, след като не си господар дори на утрешния ден.

Слагай си Селенията.
    "Без сърца, сме просто машини"
    Toyota Prius 1.5 Hybrid
    EХ- Brava 1.6, Marea 1.9 JTD, Multipla 1.6 Bipower, Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8, Peugeot 407 SW 2.0 HDI, Mitsubishi Pajero 2.8 TDI

Коментар

Пак 10W40 ли ? Да допълня, че колата не гори грам масло.
      Fiat Stilo 115 h.p. 2004
      Глупаво е да правиш планове за целия си живот, след като не си господар дори на утрешния ден.

Коментар

Ми да, какво му е, че искаш да го сменяш?Селенията е хубаво масло, но и другото (5/40) да сложиш няма да усетиш разлика, стига да не е икономически по-изгодно
        "Без сърца, сме просто машини"
        Toyota Prius 1.5 Hybrid
        EХ- Brava 1.6, Marea 1.9 JTD, Multipla 1.6 Bipower, Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8, Peugeot 407 SW 2.0 HDI, Mitsubishi Pajero 2.8 TDI

Коментар

чудесно! не дърпай дявола за опашката.
          браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

те и на моята й дават 10/40 ама я карам с 0/40, защото стъпва на цената на 5/40 В крайна сметка идва зима, а тогава се усеща разликата между 5 и 10, освен това 5 дава възможност за смяна на 15 000 км по документация, така че дори и по-тънко може да ти излезе.
            Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
            Fiat Bravo'97 1,6 16v
            Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Просто изходих от думите на Emzo в една тема, че никога не би сложил на Стилото 10W40 и се замислих по въпроса. Сега след смяната ще го търкалям цяла зима по Софийските задръсвания, това се отчита като фактор предполагам.
              Fiat Stilo 115 h.p. 2004

Коментар

Разликата в цената между 5/40 и 10/40 обикновено се компенсира от удължения интервал на смяна. Дори и да ти излезе малко по-скъпо - като цяло маслата 5/40 са с по-добри показатели от маслата 10/40. По принцип интервалът е силно индивидуален за всеки автомобил, в зависимост от стила на шофиране и броя студени стартове за 100 км. Ако имаш възможност да сложиш 5/40 - не се замисляй и го слагай, но ако по-важна е финансовата част на нещата и нямаш възможност да отделиш повече пари за 5/40 - сложи си 10-40. Аз бих сложил 10/40 само ако ми предстои голям пробег за кратко време и ще се наложи нова смяна преди зимата. Голям пробег за кратко време - имам предвид много километри с постоянна скорост, дълъг път. Ако ще изкарам зимата с това, което сипя сега - със сигурност ще сипя 5/40, особено ако съм от Велико Търново и региона на най-големите студове за България. Само за сравнение - в началото карах колата с масло 10/40 и го сменях на 7’500 - 8’000 км. После смених с 5/40, което сменях на 9’500 - 10’000, а сега съм с едно 0/40, което няма да пипна преди 12-13’000, ако ще и колата да роди колички през това време. В същото време - мой познат си купи чисто ново Митсубиши Грандис, което по подразбиране се обслужва само в официален сервиз на марката. На тази кола от официалния сервиз наливат същото масло 5/40, което и аз сипвам на Бравата (1.9 JTD), само че аз, както казах, го сменях на 9-10’000, а те - на 20’000. Даже последния път като се видяхме, се оплакваше, че няма време да иде до сервиза, а колата вече е на 24’000.Стига да заложиш на качествено масло, спокойно можеш да си караш 15’000 с масло 5/40, особено ако караш и на дълъг път, а не ти е само за града, както е моята. Аз за 100 км имам поне 10 напълно студени старта и още 5 не толкова студени.

Коментар

Благодаря за изчерпателния отговор, Оги!Като цяло смяната не е породена от разликата в цената между 10W40 и 5W40. Тъй като вече живея в София и ще карам все на кратки растояние ще се спра на 5W40 . Но тук виждам сериозна разлика в цените например на Selenia и Castrol. Кастрола по сайтовете стъпва на 70лв за 5Л, а Селенията 110лв( Докато 10W40 на Селения е на цената на Кастрола), което вече си е сума. Иначе смятана мисля все на 10 000 да си я правя. Добре ли е маслото на Castrol в случая или подобно?
                  Fiat Stilo 115 h.p. 2004

Коментар

ogi28b написа:
                    Разликата в цената между 5/40 и 10/40 обикновено се компенсира от удължения интервал на смяна. Дори и да ти излезе малко по-скъпо - като цяло маслата 5/40 са с по-добри показатели от маслата 10/40. По принцип интервалът е силно индивидуален за всеки автомобил, в зависимост от стила на шофиране и броя студени стартове за 100 км. Ако имаш възможност да сложиш 5/40 - не се замисляй и го слагай, но ако по-важна е финансовата част на нещата и нямаш възможност да отделиш повече пари за 5/40 - сложи си 10-40. Аз бих сложил 10/40 само ако ми предстои голям пробег за кратко време и ще се наложи нова смяна преди зимата. Голям пробег за кратко време - имам предвид много километри с постоянна скорост, дълъг път. Ако ще изкарам зимата с това, което сипя сега - със сигурност ще сипя 5/40, особено ако съм от Велико Търново и региона на най-големите студове за България. Само за сравнение - в началото карах колата с масло 10/40 и го сменях на 7’500 - 8’000 км. После смених с 5/40, което сменях на 9’500 - 10’000, а сега съм с едно 0/40, което няма да пипна преди 12-13’000, ако ще и колата да роди колички през това време. В същото време - мой познат си купи чисто ново Митсубиши Грандис, което по подразбиране се обслужва само в официален сервиз на марката. На тази кола от официалния сервиз наливат същото масло 5/40, което и аз сипвам на Бравата (1.9 JTD), само че аз, както казах, го сменях на 9-10’000, а те - на 20’000. Даже последния път като се видяхме, се оплакваше, че няма време да иде до сервиза, а колата вече е на 24’000.Стига да заложиш на качествено масло, спокойно можеш да си караш 15’000 с масло 5/40, особено ако караш и на дълъг път, а не ти е само за града, както е моята. Аз за 100 км имам поне 10 напълно студени старта и още 5 не толкова студени.
                    И аз съм със същото 0/40, подозирам... Онзи ден го източих на 13 000, 95% извънградски, налях го декември. Мислех на 15 да го махам, обаче няколко пъти го си капнах на пръста и го размазвах и ми се стори леко сгъстено, затова и го смених. Преди бях с 5/40 Шел и честно казано във въртенето на стартера зимата не успях да усетя разлика, сменях го на 10к км.
                    Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
                    Fiat Bravo'97 1,6 16v
                    Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Ако кастрола покрива нормите за твоя мотор и има одобрение от фиат го наливай без да му мислиш, ако не търси нещо, което има одобрение на фиат
                      punto HGT

Коментар

10w40 е кощунство за стилото !
                        F9Q750 @ 151hp/332.2Nm

Коментар

emzo написа:
                          10w40 е кощунство за стилото !
                          Подкрепям! JTD се кара само с 5W/40 или 0W/40 купено от официален дистрибутор за България на съответното масло.
                          Fiat Punto ELX 1.9 JTD 80 к.с.
                          Fiat Brava SX 1.4 12V - много хубава кола беше

Коментар

Един лек ЪП с един лек въпрос Виждам във форума колега дистрибутира масла Мотул, та да попитам Motul 8100 X-cess 5W40 ще пасне ли, или да заложа на Castrol Magnatec Diesel-a
                            Fiat Stilo 115 h.p. 2004

Коментар

Re: Преминаване от 10W40 масло към 5W40 ?

valti написа:
                              Привет колеги,от известно време се сдобих с колата на баща ми ( Стило JTD). Когато го взехме по документи от Италия беше карано само с 10w-40w масло Селения. Тук в България го обслужваха в Ауто Италия - В. Търново и там отново са слагали 10-40 Селения. (Тук държа да отбележа колко некадърни са в сервиза) Но скоро забелязах в една от темите за Стило, че колегите препоръчват 5-40 , а дори и 0-40. Въпроса ми е удачно ли е да сменя на 5-40 масло - Castrol Magnatec Diesel, защото гледам цената му е прилична? В момента колата е на 150 000 км.Благодаря предварително.Поздрави.
                              Ако ще слагаш 5В40- не ти препоръчвам Кастрол Магнатек- за 400км съм долял 300мл масло, а моята също не гори маслото. Преди Кастрол-а беше с Тотал Кварц 5В40 и не гореше грам на същото каране. Но това е лично мнение, всеки двигател е сам за себе си, така че избора е твой.
                              Fiat Marea Weekend 1.9 jtd 110 SX- еmzo power

Коментар

Working...
                              X