Здравейте колеги, тъй като ми предстоеше смяна на маслото на голфа на жената взех от старото масло, съответно имах и от новото за доливане и се свързах с колегата Danchojn, който има машинка за тестване на масла. Тъй като смених маслото на 9500км ми беше интересно какъв ще бъде резултата и ако на тези километри маслото е що годе годно и със запазени параметри в бъдеще е идеята да го сменявам на по голям пробег, примерно 11-12 000км.Маслото е Мotul 8100 x-cess 5w-40, колата се кара предимно градско. Мотора е след основен ремонт, харч на масло няма
Ето какво ми написа на ЛС колегата Данчо, след като направи тест на маслото:1. Новото масло издържа 10Nm. Лично аз съм разочарован, но явно кризата не е подминала и Мотул. Както казах и преди, съм го тествал. Купих го от Проспийд. Тогава издържа 25Nm което си е повече от 2 пъти разлика. Това всъщност е обяснимо, защото най-скъпите присадки в маслата са антизадирните и тези, които държат синтетичната молекула към метала. В случая и задържането му към метала не е блестящо. Вискозитета му е в норма, с него проблем няма. С окисляването също няма проблем, според мен мие добре. 2. Употребяваното масло е тотален брак. Не помня на колко хиляди ми каза че е но е заминало. Напомням ти, че тестването е триене в точка, не на площ, което пък спасява до голяма степен двигателите. Т.е. не се виждат толкова бързо поразиите, въпреки че някои малса имат и способност да убият мотора за 1000км. Лично аз този мотул го причислявам към съвсем посредствените масла, горе долу средна работа но в никакъв случай не покрива написаното на тубата. Повярвай ми маслата, които отиват в лаборатория за сертифициране доста се разминават с маслата от пазара. В момента незнам какво да си мисля, уж съм купил нещо наистина добро за мотора, но от друга страна се оказва след направения тест, че карам някакво посредствено масълце, което а да ми скапе новия мотор, незнам какво да кажа повече, макар че в момента съм налял същото масло и жената си кара с него.Ще се радвам и други колеги, които са правили тестове на различни видове масла да се включат и тази тема да стане полезна относно маслата.Поздрави.
![Wink](https://www.fiatforum.bg/core/images/smilies/icon_wink.gif)
Коментар