Удачно ли е да налея масло с такъв вискозитет. Колата е последните 120 000 км при мен и не гори масло и не тече. По табло е на 189000. До сега съм я карал с 10в40. Моля за мнения.Причината да задам въпроса е, че просто ми остава масло от колата на майка ми С4, а не искам да седи и да старее.Грешен раздел -> ПреместенаМодераторски екип на fiat-bg.org
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
5w40 на Брава 1,6- мнения.
Collapse
X
-
wwalker написа:Абсолютно удачно и даже препоръчително. При мен преминаването от 10w-40 към 5w-40 ми даде и икономия на дълъг път.Bravo 1.9d 97г
Коментар
-
Alex_RT написа:По-скоро ме вълнува дали е възможно да го гори, колата иначе се кара умерено, основно извънградско.Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005
Коментар
-
Re: масло
mariatodorova написа:Колега,каквото масло е предписано от завода производител това слагай...
Коментар
-
ogi28b написа:mariatodorova написа:Колега,каквото масло е предписано от завода производител това слагай...Bravo 1.9d 97г
Коментар
-
nsn написа:ogi28b написа:mariatodorova написа:Колега,каквото масло е предписано от завода производител това слагай...Fiat Tipo
Corsa b комби !
Коментар
-
Е ти как го смЕташ... Много е тенденциозно. При такава сметка си съвършено прав. Чакай и аз так като теб да смятам, да видим какво ще излезе:5 литра Тотал 7000 10/40 = 32 лева; или 5 литра Кастрол Магнатек 10/40 - 42 лева. БМВ LongLife 0/40 5 литра = 62 лева; или Mobil New Life 0/40 - 78 лева. За 110 000 сменяш едното 12 пъти (от 0), а другото можеш да го смениш на всеки 15 000, а някои и на повече, без да се притесняваш и това прави 8 смени. ако го сметнеш спрямо двете по-евтини масла, излиза така: 12 смени по 32 лева = 384 лв. с едното. 8 смени по 62 лева = 496 лв. с другото. Разлика - 112 лв. Понеже не броиш началната смяна, ако и аз не я смятам - разликата излиза под 100 лева, а по-точно - 82 лв. Ако сметнеш пък с по-скъпите масла - 12 смени на Кастрола са ти 504 лева, а на Мобил-а 8 смени са - 624 лева. Разлика 120 лева. Пак не е 550 лева Хубаво си го сметнал, но не си отчел важния фактор на интервала на смяна. Разбира се - много си прав, но за себе си, както и аз - за мен си. Никой не може да ме убеди, че не е по-добре, по-разумно, по-добре за мотора, по-добре при студени стартове - да слагам полусинтетика 10/40, вместо пълна синтетика 5 или 0 на 40. Излиза малко по-скъпо в голям период от време, но ползите през периода са неоценими и за мен са оправдани.Колкото до остарялото - хайде по-сериозно? Дай да слагаме само М-10-Д тогава? То и сега се продават CRT-телевизори, ама кой си купува? Остаряло е, това е. Това, че се произвеждат е друг въпрос и въпрос на време да прекратят прозиводството им. Препоръчвано е преди 15 години, ама сега...
Коментар
-
Оги прав си и не си. Прав си, само ако автомобила има сантиментална полза. Иначе не. За какво да ги даваш тези пари, след като след време, ще вземем следващият чисто нов секънд хенд автомобил . Друго, не съм им гледал точно данните на тези масла, който споменаваш, но се съмнявам че са баш "синтетични", а не мачкани с хидро крекинг. Щото като погледнеш цена на Мобил 1 5w50 и нещата придобиват други измерения. Може и Мотул, онзи с V-то. Сега друго, и аз карам със "синтетика", въпреки че производителя препоръчва масло от близкото минало, демек полусинтетично. Излезе ми точно с 18 лева по-скъпо от полусинтетичното, което се предлагаше сега, и на същата цена на полусинтетичното при предишната смяна. Т.е. "синтетичното" масло в момента е на цени на полусинтетиката преди година, две. Реших и аз като теб, че ... хайде, нека намаже двигателя ... и вече се тъпче с пресни шоколадови тортички
Коментар
-
Някакъв он-лайн магазин е, почти всички членове на Сдружението си пазаруваме от там. А като членове имаме и редица други ползи, но тази тема не е за това, нека не се отклоняваме. В раздела "Членство в СФФБ" има достатъчно инфо как може да се стане член. За пример - предишното ми масло беше Кастрол Едж ТД 5/40, дойде за < 80 лв, а текущото е Мобил 0/40 - 86 лв. Без отстъпка, просто толкова си му е цената. Това са нормални цени на масла. А българските търговци, че ги продават на двойна и тройна цена - е съвсем друг въпрос.
Коментар
-
ogi28b написа:Някакъв он-лайн магазин е, почти всички членове на Сдружението си пазаруваме от там. А като членове имаме и редица други ползи, но тази тема не е за това, нека не се отклоняваме. В раздела "Членство в СФФБ" има достатъчно инфо как може да се стане член. За пример - предишното ми масло беше Кастрол Едж ТД 5/40, дойде за < 80 лв, а текущото е Мобил 0/40 - 86 лв. Без отстъпка, просто толкова си му е цената. Това са нормални цени на масла. А българските търговци, че ги продават на двойна и тройна цена - е съвсем друг въпрос.Bravo 1.9d 97г
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар