Удачно ли е да налея масло с такъв вискозитет. Колата е последните 120 000 км при мен и не гори масло и не тече. По табло е на 189000. До сега съм я карал с 10в40. Моля за мнения.Причината да задам въпроса е, че просто ми остава масло от колата на майка ми С4, а не искам да седи и да старее.Грешен раздел -> ПреместенаМодераторски екип на fiat-bg.org
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
5w40 на Брава 1,6- мнения.
Collapse
X
-
wwalker написа:Абсолютно удачно и даже препоръчително. При мен преминаването от 10w-40 към 5w-40 ми даде и икономия на дълъг път.Bravo 1.9d 97г
Коментар
-
Alex_RT написа:По-скоро ме вълнува дали е възможно да го гори, колата иначе се кара умерено, основно извънградско.Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005
Коментар
-
Re: масло
mariatodorova написа:Колега,каквото масло е предписано от завода производител това слагай...
Коментар
-
ogi28b написа:mariatodorova написа:Колега,каквото масло е предписано от завода производител това слагай...Bravo 1.9d 97г
Коментар
-
nsn написа:ogi28b написа:mariatodorova написа:Колега,каквото масло е предписано от завода производител това слагай...Fiat Tipo
Corsa b комби !
Коментар
-
Е ти как го смЕташ... Много е тенденциозно. При такава сметка си съвършено прав. Чакай и аз так като теб да смятам, да видим какво ще излезе:5 литра Тотал 7000 10/40 = 32 лева; или 5 литра Кастрол Магнатек 10/40 - 42 лева. БМВ LongLife 0/40 5 литра = 62 лева; или Mobil New Life 0/40 - 78 лева. За 110 000 сменяш едното 12 пъти (от 0), а другото можеш да го смениш на всеки 15 000, а някои и на повече, без да се притесняваш и това прави 8 смени. ако го сметнеш спрямо двете по-евтини масла, излиза така: 12 смени по 32 лева = 384 лв. с едното. 8 смени по 62 лева = 496 лв. с другото. Разлика - 112 лв. Понеже не броиш началната смяна, ако и аз не я смятам - разликата излиза под 100 лева, а по-точно - 82 лв. Ако сметнеш пък с по-скъпите масла - 12 смени на Кастрола са ти 504 лева, а на Мобил-а 8 смени са - 624 лева. Разлика 120 лева. Пак не е 550 леваХубаво си го сметнал, но не си отчел важния фактор на интервала на смяна. Разбира се - много си прав, но за себе си, както и аз - за мен си. Никой не може да ме убеди, че не е по-добре, по-разумно, по-добре за мотора, по-добре при студени стартове - да слагам полусинтетика 10/40, вместо пълна синтетика 5 или 0 на 40. Излиза малко по-скъпо в голям период от време, но ползите през периода са неоценими и за мен са оправдани.Колкото до остарялото - хайде по-сериозно? Дай да слагаме само М-10-Д тогава? То и сега се продават CRT-телевизори, ама кой си купува? Остаряло е, това е. Това, че се произвеждат е друг въпрос и въпрос на време да прекратят прозиводството им. Препоръчвано е преди 15 години, ама сега...
Коментар
-
Оги прав си и не си. Прав си, само ако автомобила има сантиментална полза. Иначе не. За какво да ги даваш тези пари, след като след време, ще вземем следващият чисто нов секънд хенд автомобил. Друго, не съм им гледал точно данните на тези масла, който споменаваш, но се съмнявам че са баш "синтетични", а не мачкани с хидро крекинг. Щото като погледнеш цена на Мобил 1 5w50 и нещата придобиват други измерения. Може и Мотул, онзи с V-то. Сега друго, и аз карам със "синтетика", въпреки че производителя препоръчва масло от близкото минало, демек полусинтетично. Излезе ми точно с 18 лева по-скъпо от полусинтетичното, което се предлагаше сега, и на същата цена на полусинтетичното при предишната смяна. Т.е. "синтетичното" масло в момента е на цени на полусинтетиката преди година, две. Реших и аз като теб, че ... хайде, нека намаже двигателя ... и вече се тъпче с пресни шоколадови тортички
Коментар
-
Някакъв он-лайн магазин е, почти всички членове на Сдружението си пазаруваме от там. А като членове имаме и редица други ползи, но тази тема не е за това, нека не се отклоняваме. В раздела "Членство в СФФБ" има достатъчно инфо как може да се стане член. За пример - предишното ми масло беше Кастрол Едж ТД 5/40, дойде за < 80 лв, а текущото е Мобил 0/40 - 86 лв. Без отстъпка, просто толкова си му е цената. Това са нормални цени на масла. А българските търговци, че ги продават на двойна и тройна цена - е съвсем друг въпрос.
Коментар
-
ogi28b написа:Някакъв он-лайн магазин е, почти всички членове на Сдружението си пазаруваме от там. А като членове имаме и редица други ползи, но тази тема не е за това, нека не се отклоняваме. В раздела "Членство в СФФБ" има достатъчно инфо как може да се стане член. За пример - предишното ми масло беше Кастрол Едж ТД 5/40, дойде за < 80 лв, а текущото е Мобил 0/40 - 86 лв. Без отстъпка, просто толкова си му е цената. Това са нормални цени на масла. А българските търговци, че ги продават на двойна и тройна цена - е съвсем друг въпрос.Bravo 1.9d 97г
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар