Колеги, дойде време за първата смяна на маслото.Като купих колата(Браво, 1997 г., 1.6), беше на 157500 км и като бонус при закупуването й, получих смяна на маслото, тъй като си беше за смяна.Не знам каква марка е маслото.Знам само че е 15W40.Сега колата е на 165855 км.Долял съм към 750 милилитра ELF 15W40.Колата често се кара във високите обороти.Знам, че се препоръчва Selenia Gold.Баща ми кара с такова Бравата (1.6, 1999 г., ~ 190000 км е) и е доволен.Но май това масло не го хвалят много.Какво масло бихте ми препоръчали?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Избор на масло за Браво 1997 г., 1.6
Collapse
X
-
Марка според "джоба", иначе гледай да е поне 10W40.Alfa Romeo 159 1.9 16V JTDm powered by Sprintauto Service
Fiat Bravo 1.9 JTD 105 GT powered by emzo Ex: Fiat Bravo 1.4 12v (вече в баща ми)
-
Е, еднакви - 15W40 е минерално и е около 40 лева, 10W40 е полусинтетика и е около и над 70, вече 5W40, (което е и най-препоръчително за предстоящия зимен сезон), е пълна синтетика и е от 90 и нагоре, по избор и по джоб. Става въпрос за 4-те литра, които трябва да купиш, за да налееш 3,8 в двигателя, колкото ти е необходимо. Цените грубо съм ги казал, но ориентировъчно.Fiat Marea Weekend 1,6 16V
Коментар
-
15w40 не е много препоръчително за този двигател,аз последно преди да продам Бравото(пак 1.6) му бях налял 15в50 полусинтетика защото и моето се караше доста във високи обороти и това 15в50 не му се губят свойствата от високата температура,но е гъстичко за зимата.Както казаха колегите гледай да е поне 10в40,а марката според джоба.Аз ползвам само една марка масла и съм доста доволен,а тя е Granville.Ако искаш пиши на лични да ти кажа цени и от къде можеш да намериш,за да не правя реклама тук.Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde 2.0 16V T.S. 150hp
Коментар
-
uBaHoBB написа:А, не, аз не съм по бозите! Винаги гледам да взема нещо по-марково, независимо, че е по-скъпо.Но щом на 15W40 ми гори ~700 мл, то на 10W40 няма ли да гори повече?Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.
Коментар
-
Stefanaki написа:Зависи. Като не знаеш каква "боза" 15W40 са ти налели. Докато не пробваш, няма как да разбереш дали ще "гори" 10W40. И после като "гори" една марка 10W40 не означава, че ще "гори" всички.И все пак - идва зима. Защо не помишлиш за 5W40. Дори да го "гори", ще си промиеш двигателя от "бозата" 15W40.
Коментар
-
Re: Избор на масло за Браво 1997 г., 1.6
Plastex написа:uBaHoBB написа:...Какво масло бихте ми препоръчали?Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.
Коментар
-
Туй с маслата винаги е на принципа проба-грешка.Т.е наливаш едно масло и гледаш дали го гори или хвърля.50/50 при наливане на една синтетика,понеже са толкова тънки протича от една или друга семеринга или гарнитурчица.В личен план на Мареата след промивка с хидравлично масло и после със нафта бях налял Кастрол Магнатек 5/40.Грам не го гореше като отделно бях пуснал вентилацията на картера от блока с маркуч слизащ почти до Земята.От него правеше капки и очевадно си губеше масло от там,но за около 10х.км му долях два литра,което за мен е нормално,като се има впредвид,че смотания макаронаджия никога не е сменял маслото,а само е доливал и сигура е имало и някоя добачвчица за капак.Мареата беше ЖТД 105 на реални 370 х.км.За сметка на това на сегашната ми Вектра като го налях същия Кастрол ми изгори 2 литра за 200км,пораади запечени маслени сегменти и конструктивен дефект във буталата на Х16ХЕЛ мотор.Положението се подобри със взето на черно за около 3 лева на литър масло от бивши колеги рейсаджии мисля Арал или Шел 20/50 и две добавки в маслото Карлюбе,които още повече го сгъстяват и уплътняват хлабини.Но сега свещите са бели въпреки,че карам на метан.Разхода на масло падна от литър на 100км на литър на 1000км,което за ХЕЛ мотор е ако не добро то поне задоволително постижение постижение,ако не се отвори мотора,да се сменят сегментите и да се направи правилната интервенция по буталата както е на моторите след фейслифта.На мен лично много ми е странна нагласата на българина,ако колицата им случайно изгори литър повече масло от смяна до смяна и айде много се набутахме,ако за около 10 х.км долеем един два литра масло пък било то и от най скъпото..колко пари да е около 40лв за тези 10х.км. Можете ли да си представите на един аутобан при 40 градуса външна температура Италианеца експлоатирал вашия автомобил колко литри е долял Yellow_Flash_Colorz_PDT_01EX...Fiat Marea JTD 150+ Сега Опел Вектра 1.6 16в и Мазда Трибют 2.0 бензин/газ
Коментар
-
Със същият двигател съм колега и от първата смяна на маслото в BG карам с TOTAL Q7000 10W40. Колата ми е на реални 330 000км. и гори около 500гр. на 10 000км, не доливам нищо от смяна до смяна. Масло купувам единствено в туба запечатано, не се занимавам с наливни от варели...Препоръчвам ти го. Друго като марка от което съм доволен, но на пистов мотоциклетен двигател е YACCO. Ако си го купуваш от оторизираният вносител със сигурност няма да попаднеш на менте.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар