Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Избор на масло за Браво 1997 г., 1.6

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Избор на масло за Браво 1997 г., 1.6

Колеги, дойде време за първата смяна на маслото.Като купих колата(Браво, 1997 г., 1.6), беше на 157500 км и като бонус при закупуването й, получих смяна на маслото, тъй като си беше за смяна.Не знам каква марка е маслото.Знам само че е 15W40.Сега колата е на 165855 км.Долял съм към 750 милилитра ELF 15W40.Колата често се кара във високите обороти.Знам, че се препоръчва Selenia Gold.Баща ми кара с такова Бравата (1.6, 1999 г., ~ 190000 км е) и е доволен.Но май това масло не го хвалят много.Какво масло бихте ми препоръчали?
    Renault Modus 1.2 16v 2006
    Fiat Bravo 1.6 16v 1997 - EX

Марка според "джоба", иначе гледай да е поне 10W40.
    Alfa Romeo 159 1.9 16V JTDm powered by Sprintauto Service
    Fiat Bravo 1.9 JTD 105 GT powered by emzo Ex: Fiat Bravo 1.4 12v (вече в баща ми)

Коментар

Еми те нали са на почти еднакви цени?

Коментар

Е, еднакви - 15W40 е минерално и е около 40 лева, 10W40 е полусинтетика и е около и над 70, вече 5W40, (което е и най-препоръчително за предстоящия зимен сезон), е пълна синтетика и е от 90 и нагоре, по избор и по джоб. Става въпрос за 4-те литра, които трябва да купиш, за да налееш 3,8 в двигателя, колкото ти е необходимо. Цените грубо съм ги казал, но ориентировъчно.
        Fiat Marea Weekend 1,6 16V

Коментар

15w40 не е много препоръчително за този двигател,аз последно преди да продам Бравото(пак 1.6) му бях налял 15в50 полусинтетика защото и моето се караше доста във високи обороти и това 15в50 не му се губят свойствата от високата температура,но е гъстичко за зимата.Както казаха колегите гледай да е поне 10в40,а марката според джоба.Аз ползвам само една марка масла и съм доста доволен,а тя е Granville.Ако искаш пиши на лични да ти кажа цени и от къде можеш да намериш,за да не правя реклама тук.
          Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde 2.0 16V T.S. 150hp

Коментар

Добре, значи важното да е 10W40.Марката не е от значение.

Коментар

Абе и марката има значение,да не вземеш някоя боза,че ще береш ядове.
              Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde 2.0 16V T.S. 150hp

Коментар

А, не, аз не съм по бозите! Винаги гледам да взема нещо по-марково, независимо, че е по-скъпо.Но щом на 15W40 ми гори ~700 мл, то на 10W40 няма ли да гори повече?

Коментар

uBaHoBB написа:
                  А, не, аз не съм по бозите! Винаги гледам да взема нещо по-марково, независимо, че е по-скъпо.Но щом на 15W40 ми гори ~700 мл, то на 10W40 няма ли да гори повече?
                  Зависи. Като не знаеш каква "боза" 15W40 са ти налели. Докато не пробваш, няма как да разбереш дали ще "гори" 10W40. И после като "гори" една марка 10W40 не означава, че ще "гори" всички.И все пак - идва зима. Защо не помишлиш за 5W40. Дори да го "гори", ще си промиеш двигателя от "бозата" 15W40.
                  Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.

Коментар

Stefanaki написа:
                    Зависи. Като не знаеш каква "боза" 15W40 са ти налели. Докато не пробваш, няма как да разбереш дали ще "гори" 10W40. И после като "гори" една марка 10W40 не означава, че ще "гори" всички.И все пак - идва зима. Защо не помишлиш за 5W40. Дори да го "гори", ще си промиеш двигателя от "бозата" 15W40.
                    +1
                    The box said "Requires Windows 98 or better", so I installed Linux
                    Marea SW 2400 JTD CF2 136CV 100KW "HLX-TOUR DE FRANCE"
                    Ex: Brava 1.6 ELX 16V 103 hps '98 LPG Atiker + LC Romano

Коментар

Май ще е Selenia Gold (10W40)

Коментар

Re: Избор на масло за Браво 1997 г., 1.6

uBaHoBB написа:
                        ...Какво масло бихте ми препоръчали?
                        На тия километри / ъъъ.../ мисля, че е за 15 W 40, защо не някакво на AGIP
                        Alfa Romeo 147 1.9 JTD 2005 Fulcrum

Коментар

Re: Избор на масло за Браво 1997 г., 1.6

Plastex написа:
                          uBaHoBB написа:
                          ...Какво масло бихте ми препоръчали?
                          На тия километри / ъъъ.../ мисля, че е за 15 W 40, защо не някакво на AGIP
                          И защо така мислиш?Аз вчера налях 5W-40, а съм на 335655км.
                          Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.

Коментар

Туй с маслата винаги е на принципа проба-грешка.Т.е наливаш едно масло и гледаш дали го гори или хвърля.50/50 при наливане на една синтетика,понеже са толкова тънки протича от една или друга семеринга или гарнитурчица.В личен план на Мареата след промивка с хидравлично масло и после със нафта бях налял Кастрол Магнатек 5/40.Грам не го гореше като отделно бях пуснал вентилацията на картера от блока с маркуч слизащ почти до Земята.От него правеше капки и очевадно си губеше масло от там,но за около 10х.км му долях два литра,което за мен е нормално,като се има впредвид,че смотания макаронаджия никога не е сменял маслото,а само е доливал и сигура е имало и някоя добачвчица за капак.Мареата беше ЖТД 105 на реални 370 х.км.За сметка на това на сегашната ми Вектра като го налях същия Кастрол ми изгори 2 литра за 200км,пораади запечени маслени сегменти и конструктивен дефект във буталата на Х16ХЕЛ мотор.Положението се подобри със взето на черно за около 3 лева на литър масло от бивши колеги рейсаджии мисля Арал или Шел 20/50 и две добавки в маслото Карлюбе,които още повече го сгъстяват и уплътняват хлабини.Но сега свещите са бели въпреки,че карам на метан.Разхода на масло падна от литър на 100км на литър на 1000км,което за ХЕЛ мотор е ако не добро то поне задоволително постижение постижение,ако не се отвори мотора,да се сменят сегментите и да се направи правилната интервенция по буталата както е на моторите след фейслифта.На мен лично много ми е странна нагласата на българина,ако колицата им случайно изгори литър повече масло от смяна до смяна и айде много се набутахме,ако за около 10 х.км долеем един два литра масло пък било то и от най скъпото..колко пари да е около 40лв за тези 10х.км. Можете ли да си представите на един аутобан при 40 градуса външна температура Италианеца експлоатирал вашия автомобил колко литри е долял Yellow_Flash_Colorz_PDT_01
                            EX...Fiat Marea JTD 150+ Сега Опел Вектра 1.6 16в и Мазда Трибют 2.0 бензин/газ

Коментар

Със същият двигател съм колега и от първата смяна на маслото в BG карам с TOTAL Q7000 10W40. Колата ми е на реални 330 000км. и гори около 500гр. на 10 000км, не доливам нищо от смяна до смяна. Масло купувам единствено в туба запечатано, не се занимавам с наливни от варели...Препоръчвам ти го. Друго като марка от което съм доволен, но на пистов мотоциклетен двигател е YACCO. Ако си го купуваш от оторизираният вносител със сигурност няма да попаднеш на менте.

Коментар

Working...
                              X