Колеги, идва летния сезон и аз съм пред питанката да пазаря ли нови гуми. Сегашните ми летни са Мишлен, от 2005-та година. Работата е там че навъртаме малко километри и гумите имат грайфер, аз като ги карам не усещам някаква нестабилност в завой или при спиране, то верно че 90% се карат градско, но и на магистрала със 120км/ч не усещам проблем (аз повече не вдигам, всъщност на магистрала съм основно 100-110км/ч). За толкова години нямат балони и не са пукани. Зимата ги съхранявам в найлон в мазата легнали, няма влага. Мисля тея дни да сляза в мазата основно да ги огледам. Общо взето единствената причина да се замислям за нови е ДОТ-а. Та, давайте съвет, нови или да карам със старите?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Възрастта на лятната гума като фактор за смяна
Collapse
X
-
фг
Колега попринцип казват че срока за експлоатация на една лятна гума която си запазва характеристиките е 10 г от датата на производство,така че ако нямат пукнатини,някакви балони, ронлив каучук нищо им няма Още година -две можеш да си ги караш спокойно,но после ги смени за да не изпадаш в някаква инфарктна ситуация.Преди седмица една гума на брат ми на колата направо се разцепи по целият диаметър и хубаво че беше задна .И познай какво .....гумата имаше ДОТ от 2002 година и имаше доста грайфер :DNissan Primera 1.6 16v P11
ex.Fiat Bravo 1.6 16v
-
Намери някой с пресни гуми и ги превърти малко на място, после превърти твоите.Почти съм сигурен, че твоите ще миришат повече на изгоряла пластмаса, другите на гума, освен ако не са много много китайски.От там нататък ти си решаваш как караш, дали спираш екстремно и т.н.F9Q750 @ 151hp/332.2Nm
Коментар
-
В края на миналата година си свалих от колата летните гуми, произведени в началото на 2006г., т.е. на възраст са над 5 годиншни, а аз съм ги карал 4 сезона или около 40’000км.АКО нямаше балон на едната и уронен каучук от профила на другата, не бих ги свалил - щях да ги карам с кеф и това лято, защото имат грайфер, нямат напукване, а каучука е достатъчно мек, дори и без да загрее гумата.Няма формула за тези неща - просто има огромно значение какъв клас е гумата, колко е тежка и мощна колата, какъв е стила на каране и т.н., и т.н..... Ако разполагаш със средства - купи си нови и продай тези, за да възвърнеш част от похарченото.Ако нямаш възможност да отделиш пари за нови гуми в момента - слагай тези и карай Просто имай едно на ум при мокро време или по-високи скорости!
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар