Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

FIat Brava 1.9TD - смяна на масло?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

FIat Brava 1.9TD - смяна на масло?

Здравейте! Преди около 2 години си взех фиат брава и я обслужих напълно. Маслото май беше селения, ако не се лъжа и го дават на 10 000 хол. километра да се сменя, но проблема е, че вчера проверих, колко още има, но за съжаление щеката е направена по такъв начин, че учудващо няма отбелязан, къде е минимума но имаше, колкото дебелината на кибритена клечка...Следователно въпросът ми е, трябва ли пак да се обслужва, да се сменя масло, или може просто да се купи и да се долее?

Ами ако маслото го караш вече 2 години даже и да не си му минал 10 000км. не е лошо да си го смениш заедно с филтрите

Коментар

biser_as написа:
      Ами ако маслото го караш вече 2 години даже и да не си му минал 10 000км. не е лошо да си го смениш заедно с филтрите
      Благодаря!P.S. само последно, ако има много малко масло на щеката, знам че не е хубаво да се кара, но колко горе долу, би издържало докато не светне лампата?

Коментар

Ако мислиш да си караш още този двигател си смени маслото. Светне ли червената лампа може да го отписваш.
        Fiat - Stilo 1.9 JTD

Коментар

Ами с това обяснение ’много малко на щеката’ ненам дали има някой, който да ти каже колко точно имаш в колата и колко дълго още моеш да я караш така, преди да почнат да се износват разни детайли по мотора от недостиг на масло.Аз лично не бих я карал така колата (все пак е и кола с турбокомпресор), особено имайки в предвид кво маняшко масло е Селения-та и кви ще са му качествата след 2 години престои в двигателя ти Ако нямаш финанси в момента за смяната му, поне си купи 1л. некво масло и го долей да не стане колата със ’сух картер’ :D

Коментар

Това ми беше мисълта, дали може да се долива масло, но аз така или иначе се уговорих да ми сменят маслото след 2 дни, надявам се до тогава да издържи 40 км. пробег.

Коментар

Ако имаш под ръка некво двигателно масло си долей, ако ли не после ще споделиш дали е издържала още 40км. пробег

Коментар

Viiipeer написа:
                ако има много малко масло на щеката, знам че не е хубаво да се кара, но колко горе долу, би издържало докато не светне лампата?
                Колега тая лампа за маслото светва като е ниско налягането на маслото ,а не като е ниско нивото на мслото.При jtd моторите има и лампа/датчик за нивото на маслото освен тази за налягането.По прицип маслото се сменя на 1 година или 10 000 км,което настъпи първо(изключвам маслата 100% синтетика и long-life).

Коментар

janyboy написа:
                  Viiipeer написа:
                  ако има много малко масло на щеката, знам че не е хубаво да се кара, но колко горе долу, би издържало докато не светне лампата?
                  Колега тая лампа за маслото светва като е ниско налягането на маслото ,а не като е ниско нивото на мслото.При jtd моторите има и лампа/датчик за нивото на маслото освен тази за налягането.По прицип маслото се сменя на 1 година или 10 000 км,което настъпи първо(изключвам маслата 100% синтетика и long-life).
                  Да разбирам ли, че лапата светва, когато края за двигателя е фатален - демек, когато няма масло и двигателя блокира?

Коментар

Viiipeer написа:
                    Да разбирам ли, че лапата светва, когато края за двигателя е фатален - демек, когато няма масло и двигателя блокира?
                    Ми не,не разбирай.Може да има масло достатъчно,но налягането да е ниско и маслото да не може да се качва до където трябва.При това положение след определен период от време този мотор ще има проблеми.Преди малко исках да ти обясня че тази лампа е свързана към датчик за налягане и няма общо с нивото на маслото.

Коментар

Ок, благодаря за инфото.

Коментар

И като смениш маслото ще е добре по-честичко да си наглеждаш нивото му-явно колата ти си го харчи или имаш теч от някъде. Не е хубаво да оставаш с толко малко масло, а и на пръчката си има белези за минимум и максимум-дръж го поне на средата между тях

Коментар

Интересно как за 2 години чак сега си погледнал маслото... Та по темата:най-евтинко и сигурно е да си вземеш 1л М10Д,доливаш си го и минаваш 40-50 км без да се надяваш да ти издържи двигателят,така или иначе след два дни ще го сменяш.И както са казали колегите следи по-често нивото.

Коментар

rusee написа:
                            Интересно как за 2 години чак сега си погледнал маслото... Та по темата:най-евтинко и сигурно е да си вземеш 1л М10Д,доливаш си го и минаваш 40-50 км без да се надяваш да ти издържи двигателят,така или иначе след два дни ще го сменяш.И както са казали колегите следи по-често нивото.
                            Ами вече ми го смениха, но аз така или иначе си го следя, преди месец погледнах маслото и беше на "двойно ниво" от това, което споменах, но изведнъж реших да проверя нивото, понеже колата "хвърля" черен дим при по-рязко натискане на газта, или при объркана предавка, а и също така, забелязах бял дим и това ме накара да проверя маслото. Иначе до колегата по-горе, проверявам си маслото редовно, понеже аз колата допреди не я карах много и затова не ми се е налагало да следя нивото. Та според мен смяната я дават на 10 000км, аз съм минал 8 и мисля че не е много зле.P.S. по повод доливането от най-евтиното масло, не мисля че е оправдано, при положение че ще се сменя след броени дни.

Коментар

Working...
                            X