Здравейте колеги Имам следното питане. Преди няколко години си счупих скоростната кутия и при смяната с нова ми дадоха масло за скоростите от което за съжеление помня само, че беше Валволин и не беше от най-евтините. С течение на времето си долива от него защото от скоростната куия ми сълзи масълце, но от известно време свърши. Скоро гледах и трябва пак да доивам масло. Въпроса ми е може ли да долея друга марка масло и какво? Също така дали може да ми препоръчате някакво масло с което евентуално да сменя старото защото е много зле. Няма зима която да не замръзва при -10.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Масло за скорости на ФИАТ ПУНТО МК1 1.6
Collapse
X
-
Това е твоето масло:Tutela ZC75Alfa Romeo 159 1.9 16V JTDm powered by Sprintauto Service
Fiat Bravo 1.9 JTD 105 GT powered by emzo Ex: Fiat Bravo 1.4 12v (вече в баща ми)
Коментар
-
Re: м
gal76 написа:попринцип италиянските автомобили до 1999г използват масло zc90.не е проблем до се ползва и 75 мисля че дори е подобре.двата вида при смесване се пресичат 90 е минерално а 75 синтетично.а ти незнаеш какво е твоето наи добре смени цялото масло.Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата
Коментар
-
преди години в официялните представители на фиат в балгариа на коли до 99 слагаха zc90 след 2000г слагахме 75 около 10г съм работил в сервиз на фиат там беше така.а менерално и сентетично масло се пресичат дори когато ги събереш в една прозрачна чаша едното стои ясно отделино от другото.тел.0897943620
Коментар
-
Колеги, стига с това пресичане на маслата. Масла не се пресичат освен ако се смесят с антифриза. Полусинтетиките и синтетиките нали така се правят - съдържат минерална база. Само пълната синтетика няма такава но и тя няма да се пресече. Ако колегата се притеснява да източи малко и да експериментира.Препоръчвам му TUTELA CAR TEHNYX SAE 75W-85, API GL 4 PLUSPanda Climbing 4x4 1,2 FIRE
Коментар
-
БЛАГОДАРЯ ВИ!!!По принцип не обичам да правя така, ще покарам още малко до смяната на маслото на двигателя остава още съвсем малко, и тогава ще сменя и това на скоростите. Изглежда, че повечето се обединявате към Tutela ZC75. тъй, че това ще е. Обещвам да отрия модела Valvoline който лично купих, ще Ви кажа кой е никога не слагайте такова, ако разбира се зимата не искате да ви замръзват скороститеFIAT Punto 1.6ELX 90hp. 94 г.
Коментар
-
TAIF написа:БЛАГОДАРЯ ВИ!!!По принцип не обичам да правя така, ще покарам още малко до смяната на маслото на двигателя остава още съвсем малко, и тогава ще сменя и това на скоростите. Изглежда, че повечето се обединявате към Tutela ZC75. тъй, че това ще е. Обещвам да отрия модела Valvoline който лично купих, ще Ви кажа кой е никога не слагайте такова, ако разбира се зимата не искате да ви замръзват скороститеPanda Climbing 4x4 1,2 FIRE
Коментар
-
TAIF написа:Значи намерих го... Маслото е Valvoline DuralBlend GL-5, Syntethic SAE 75W-90. и отново не го слагайте!!!SEAT Leon Cupra 300
Triumph Street Triple 765 R
Коментар
-
Колега, ако в скоростите си сте били сложили масло със спецификация GL5 е много вероятно да нямате вече синхронизатори! От там идва и вашия проблем. GL5 е по принцип само за диференциали. Освен това казвате, че маслото е 75W90. Тези масла обикновено са GL4,5. Това значи, че ще има смазващи способности за GL5 и корозионна активност като за GL4. Но ако маслото е наистина GL5, и синхронизаторите са от цветни метали, то най вероятно са повредени. GL5 има много висока разяждаща способност към цветните метали. Идеалния компромис е масло удовлетворяващо GL3.4.5 но са много скъпи. Затова ви препоръчах по-горе GL4 плюс. Това е единственото масло на Тутела, предвидено и за 4х4 трансмисии и наистина е качествено - но е около 30лв/литър.Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE
Коментар
-
Колега Danchojn - ще си замълча, направо ме разби . Аз не разбирам чак толкова, просто когато отремонтираме скоростната кутията и я върнах при майсторите за да я монтират на самата кола, те казаха: "Чакай, че маслото дадено по каталог е "златно"". т.е. сложи ли са масло каквото е дадено по каталог. Иначе самите скорости нямат никакъв проблем (в смисъл влизат много добре). Има едно леко ... тракане което се получава от пиньона, защото едно от зъбчетата е леко запилено.FIAT Punto 1.6ELX 90hp. 94 г.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар