Абе бяха ми казвали едно време какво е точно ама забравих... 75/90 ли беше полусинтетика май май... Помня че ми беше 1.5 литра (демек 2 туби по 1 л) Заменял съм го от 2/3 г поне... Даже и един път за малко да го сменя ама ми предложиха някакво универсално и отказах! Вземе да ми замръзне зимата....
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Мареа тд 100 масло за скоростите
Collapse
X
-
kluchar написа: Преглед на мнениетоАко е от по евтиното може и малко по трудно да влизат при големи студове
иначе като се запали колата и загрее се оправя .
Но въпросът 75/90 ли беше полусинтетика ?????
Коментар
-
kluchar написа: Преглед на мнението75/90 Синтетика
80W90 масло на минерална основа
По книга каквото то го дават това ще слагаш! Това не е като в двигателя сложи си пълна синтетика и готово. Ако ти е със полусинтетика и сложиш пълна.. може да се износят сегментите дифтунги уплътнениета и др. защото не са направени за пълна. Ама те хората слагат от най-евтиното и после реват... Не е много скъпо сложи си каквото ти е писано да ти са вързани гащите.
Така казваше един приятел с 156... И най вече марка ???
Коментар
-
Препоръчвам 75W80, GL-4. Ако кутията ти е с месингови или бронзови синхронизатори и не искаш маслото да ги изяде, не си и помисляй за GL-5. Хубаво и подходящо масло е Ravenol MTF-2. Евтино и подходящо масло е Mannol MTF-4. Аз карам с TOTAL TRANSMISSION GEAR 8 75W80, което се намира още и под името TOTAL TRANSMISSION BV 75W80. Съжалявам че не можах да намеря Равенол, ама като сменях съединителя, бях на зор и само това имаха под ръка в сервиза. Иначе щяха да ми налеят в кутията старата боза.Последна редакция от DJPOPA; 16.10.2017, 01:01.Dacia Duster 1.6 4WD
Коментар
-
DJPOPA написа: Преглед на мнениетоПрепоръчвам 75W80, GL-4. Ако кутията ти е с месингови или бронзови синхронизатори и не искаш маслото да ги изяде, не си и помисляй за GL-5. Хубаво и подходящо масло е Ravenol MTF-2. Евтино и подходящо масло е Mannol MTF-4. Аз карам с TOTAL TRANSMISSION GEAR 8 75W80, което се намира още и под името TOTAL TRANSMISSION BV 75W80. Съжалявам че не можах да намеря Равенол, ама като сменях съединителя, бях на зор и само това имаха под ръка в сервиза. Иначе щяха да ми налеят в кутията старата боза.
Коментар
-
Маслото за скоростната кутия трябва да е с вискозитет 75W90. Експлоатационните нива които покрива също са важни. Не бива да се използва масло GL5. Когато обаче покрива едновременно GL4/GL5 може. Съвременните масла не допускат използването на сяра както преди години. Поне не в големи количества. На много от тях пише, корозионна активност 1a, което си е същото ато при чисто GL4.
Масло Castrol Syntrans Multivehicle 75W-90 - това е напълно подходящо например.
ZIC 75W90 - също е подходящо.Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE
Коментар
-
Препоръчаното от FIAT масло за скоростна кутия в ръководството на колата е Tutela ZC75 Synth. То е с вискозитет по SAE 75W80. Отделно в графа описание е записано дословно "SAE 75W EP oil. Satisfies standards MIL-L-2105 and API GL-4". Което е явно противоречие, защото Тутелата е GL-5. Това обаче е само на пръв поглед, защото до 1999г Tutela ZC75 Synth e била SAE 75W80 API GL-4. След 1999г маслото е променено и вече е SAE 75W90 API GL-5. Понастоящем рецептурата пак е променена и маслото е SAE 75W80 API GL-5. Другото интересно е, че маслото от пълна синтетика, става полусинтетика след 1999г. Извод-оригинално производителят е препоръчал масло, което към момента на производство на колата, е било пълна синтетика и е отговаряло на SAE 75W80 и API GL-4. Следователно, според моето скромно мнение, трябва да се придържаме към тези изисквания. Може да се сложи SAE 75W90, но трябва да е GL-4.Последна редакция от DJPOPA; 17.10.2017, 12:46.Dacia Duster 1.6 4WD
Коментар
-
DJPOPA написа: Преглед на мнениетоПрепоръчаното от FIAT масло за скоростна кутия в ръководството на колата е Tutela ZC75 Synth. То е с вискозитет по SAE 75W80. Отделно в графа описание е записано дословно "SAE 75W EP oil. Satisfies standards MIL-L-2105 and API GL-4". Което е явно противоречие, защото Тутелата е GL-5. Това обаче е само на пръв поглед, защото до 1999г Tutela ZC75 Synth e била SAE 75W80 API GL-4. След 1999г маслото е променено и вече е SAE 75W90 API GL-5. Понастоящем рецептурата пак е променена и маслото е SAE 75W80 API GL-5. Другото интересно е, че маслото от пълна синтетика, става полусинтетика след 1999г. Извод-оригинално производителят е препоръчал масло, което към момента на производство на колата, е било пълна синтетика и е отговаряло на SAE 75W80 и API GL-4. Следователно, според моето скромно мнение, трябва да се придържаме към тези изисквания. Може да се сложи SAE 75W90, но трябва да е GL-4.
Коментар
-
S_BANKOV написа: Преглед на мнениетоАААУУУУ АААЙЙЙЙ ТОВА НЕ, само това не.
търси маслата на кома или на фюкс и с двете няма да имаш проблем
Коментар
-
DJPOPA написа: Преглед на мнениетоMANNOL препоръчват точно това масло за нашите кутии. Не е шербет, масло си е. Произвежда се в Латвия, въпреки че марката е немска уж. Но аз бих заложил на твърдо GL-4. Такова е MANNOL MTF-4.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар