Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ФИАТ СТИЛО размер на гуми. оригинален или не?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

ФИАТ СТИЛО размер на гуми. оригинален или не?

пускам темата, защото въпроса е малко нестандартен. имам Стило и знам оригиналните размери на гумите, но попаднах на едно несъответствие. за 17 цолови джанти, гумите са 215/45, но според калкулаторите за гуми има разлика от 9 мм. в диаметър и 1 км. в скоростта спрямо 195/65 15. интересното е, че при неоригиналния размер 225/45 17 разликата е 0. смятате ли, че ако си купя гуми 225/45 17 ще опират някъде (джантите са оригиналните за модела).дали всичко е търговски трик, защото 215/45 е доста по-непопулярен размер от 225/45.
    FIAT STILO 1.6 16V 3 врати

Стандартния размер, който казват по каталог на Стило е 215/45/17. Някои каталози дават като възможен и 225/45/17 и макар и да не съм пробвал мисля, че заради 9мм. няма да опреш никъде, освен ако не си и с фланци да изнесеш навън гумата. Тогава виж има място за притеснение може би и е хубаво да попремериш по-точно. Зависи колко е и фланеца. Също така ако го сравниш със стандартния размер на 16ката 205/55/16 ще видиш, че разликата с 225/45/17 е 2.4мм в диаметър.А 195/65/15 пак стандартен размер с 225/45/17 е -0.2 мм.На теория не би трябвало да имаш проблем в диаметъра.Не знам обаче толкова широка гума дали няма да опре някъде другаде заради широчината ( я броня я калник), но за това е хубаво да кажеш с какви джанти си и колко ти е ЕТ. Но това също можеш и да си поиграеш и да го премериш.Въпроса ми обаче е защо би искал да сложиш толкова широка гума ? Все пак си със 1.6 103 коня, което не е невероятно мощен мотор.
    Fiat Punto '98 1.1 6Speed.
    Fiat Stilo '02 1.6 16V

Коментар

не, аз не искам да слагам по-широкия размер. интересува ме, защо от FIAT са препоръчали размери при които има разлики, при положение, че съществуват размери без разлика в диаметър и километраж.
      FIAT STILO 1.6 16V 3 врати

Коментар

Ами ето ти една причина, която ми идва на ум. 225 е широка гума --> по-голямо съпротивление, по-голям разход и т.н. А реално Стилото няма нужда от толкова широки гуми.Дали Стилото ще усети разликата - не знам, но според мен е вероятно. Карал съм кола 1.1 55коня и да ти кажа като сложих там по-широки гуми се усети веднага във вървежа.Предполагам, че и тук ако сложиш 225 ще усетиш разлика във вървежа. Производителя предполагам ги е съобразил тези неща, защото разхода все пак има значение, както и еко нормите (особено тях) и тн и е решил, че това е оптималния размер, като разбира се е сложил и толеранса за разликата.А ако те притеснява отчитането във километража - според мен е пренебрежимо малко, при положение, че и без това си има % грешка. То стрелките на таблото не случайно се наричат индикатори, а не измервателни уреди. Аз лично не изпълнявам предписанията на производителя. Карам със 205/50/17, точно поради причината да не спъвам и без това не много мощния мотор 1.6. Не съм усетил нестабилност или други проблеми спрямо стандартните гуми. А разликите в километри, вървеж, разходи, еко норми няма кой да ми ги замери така или иначе... P.S Като цяло извода ми е, че има хора, с много повече знания в областта, които ги съобразяват тея неща и хиляди други, за които не се сещаме и препоръчват това да бъдат размерите, с които да се карам колата. Виж от любопитство и аз бих искал да чуя някой друг колега какво ще му хрумне.
        Fiat Punto '98 1.1 6Speed.
        Fiat Stilo '02 1.6 16V

Коментар

мойтa я зех с 205/55/16 нямa грaм отклонение от оргинaлня 195/65/15
          Punto 1.2 75 ELX `97 /BRC Lambda Control/-продава се на части!!
          Втората......пак същата!
          (_-_)______////_______(_-_)
          Punto75-Вече на жената!
          Третата =Ино и шес= LPG POWER STAG Stilo MW 2004

Коментар

Нашия "Стилак" JTD -115 к.с., лятото е с 205/55/16, зимата е с 195/65/15. Когато реша да се правя на "габровец" :D (без да обиждам гр. Габрово, щот съм роден там), съм правил засечки на разхода при двата размера - разликата е минимална. НО, разхода зависи от много фактори- "крачето" , товара и т.н.Това което съм забелязал най-вече е пътната настилка! Наложиха се за пътувания, Бургас - София в рамките на месец, на различните участъци колата се държеше по различен начин. Просто се усещаш колата кога се мъчи на новата магистрала, или "лети" на старата (Чирпан - СФ). Говорих със тъщата, пък тя е била инженер - пътищар, тя сподели, че вероятно съставките на асвалта по на- новите участъци, не са тези които са слагали през "Соца". Старите участъци са били предвидени за кацане на самолети, а новите да се....ремонтират по- често :D
            Fiat Stilo SW - 115cv 2002

Коментар

Working...
            X