Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

някой кара ли браво 1.6 16в с 5/30 масло?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

някой кара ли браво 1.6 16в с 5/30 масло?

Досега съм го карал само с 10/40 и ми изпадна на оферта масло 5/30 и мисля да го сложа, гледам в датата го дават него за по студени региони . интересуваме ако някои е карал с 10/40 и слет това е сложил 5/30 дали му сее повишил разхода на масло и и как се представя мотора с него. досега от смяна до смяна не ми мърдало от макса най много с един милиметър, едв а забележимо никога не ми е светвала лампата и не са ми тропали повдигачи при сутрешно палене. и много малко потъмнява, мотора мие на 170000 км реалниГрешен раздел -> ПреместенаМодераторски екип на fiat-bg.org

Ако не се лъжа този мотор по спецификация е за 10в40, така че по-добре си го карай с такова масло да ти е мир на главата.Плюс това 10в40 се води полусинтетика, а 5в30 е пълна синтетика и като цяло не е много хубаво да се смесват. аз моя го карам с лики моли 10/40 и нямам ядове.Много често го пускат на промоция в метро това масло - 5л. за около 50 лв нямам спомоен колко точно го взех последния път.

Коментар

карай смело,аз jtd-то съм го карал с такова и не е имало проблем

Коментар

На тубите трябва да пише синтетика ли е или полусинтетика, или минерално. Вискозитетът няма отношение към вида масло. 10w40 може да е и синтетика, и полусинтетика и минерално. Както и 5w30 може да е от трите вида масла. В студеното време 5w30 би трябвало да се държи добре. Ама лятото в жегите ще започне да се предава.
        Fiat Tipo 1.6 i.e. 1992 г.
        Suzuki GSX 1100 E 1985 г.

Коментар

На мен в магазина ми казаха, че когато двигателя бил под 100 000 км се препоръчвало пълна синтетика. Така бяха думите. Ставаше дума за Селения. Т.е. 5/40 или 5/30 каквото е там пълната им синтетика. За над 100 000 не се препоръчвало или неможело. Не помня точно.
          FIAT Bravo sx 1.6 16V '97
          FIAT Punto sx 75 '94

Коментар

пълна синтетика е, попринцип се купува за дизелови двигатели на нови бусове, и нямат проблеми с него, и други бензинки карат с него маслото ми идва буквално за без пари. 1 почерпка само. а това за километрите е пълна глупост, до 100к и над 100к, хубаво е да си слага масло което еп о каталог, В датата за бравото ми излита или 10/40 или 5/30. маслото което ще взема е синтетично Hilber.

Коментар

Е те от някакъв каталог го гледаха. Магазина се занимава основно с продажба на масла. А това което аз знам е, че рядкото масло създава тънък филм, който не е стабилен при ниски обороти и големи хлабини (износен двигател). Обратно гъстото масло не може да маже добре при високи обороти. Аз мисля, че все пак няма кой знае каква разлика в двете масла, а и двигателя е едно да си го карал 100 к км на градско друго е предимно извън града (износването ще е много различно). Така че всичко е долу-горе...
              FIAT Bravo sx 1.6 16V '97
              FIAT Punto sx 75 '94

Коментар

slav4o_vt написа:
                Е те от някакъв каталог го гледаха. Магазина се занимава основно с продажба на масла. А това което аз знам е, че рядкото масло създава тънък филм, който не е стабилен при ниски обороти и големи хлабини (износен двигател). Обратно гъстото масло не може да маже добре при високи обороти. Аз мисля, че все пак няма кой знае каква разлика в двете масла, а и двигателя е едно да си го карал 100 к км на градско друго е предимно извън града (износването ще е много различно). Така че всичко е долу-горе...
                това ясно. мисля че със 5/30ката на мотора ще му е много по добре, отделно че и си го настъпвам много, само ме притеснява да не го гълта като смок.

Коментар

кой смотаняк ви пълни главите с глупости-до 100к и над 100к.дали караш с 5-40,10-40 или 15-40,разликата на загрял мотор е никаква,вискозитета си е един и същ.друго е обаче на студен мотор-там 5-40 ще е най-рядко(нали това е целта,да се избегне максимално сухия старт),а 15-40 най-гъсто и зимата няма въртене.това всичко съм пислал за вискозитетните класове,а естествено е най-добре и маслата да са пълна синтетика

Коментар

Моят двигател поне по километраж е на почти 290000 км. Дали някой си е играл да го връща преди да го вкарат в страната, нямам идея. Колата е при мен почти 10 години. През това време винаги и наливам Сления Голд, пълна синтетика 10w40. Работи си без грешка и зиме и лете. Само дето не мога да случа на читави гарнитури и съм се примирил след няколкото им смени - просто доливам малко масло. П.П. В магазините гледат да си пробутат залежалата стока. Няма какво да се чудите, че се изказват "компетентно" по някои въпроси.
                    Fiat Tipo 1.6 i.e. 1992 г.
                    Suzuki GSX 1100 E 1985 г.

Коментар

Аз не бих го сипал точно заради ниския вискозитет при работна температура- да не стане прекалено течно и да не успява помпата (която и без това не е чисто нова) да вдигне достатъчно налягане и след няколко хиляди километра да каже чао.
                      Фиат Крома 1.9 16v+
                      Фиат Браво 1.6 16v
                      Фиат Мареа 1.6 16v

Коментар

pi4_s_bravo написа:
                        Аз не бих го сипал точно заради ниския вискозитет при работна температура- да не стане прекалено течно и да не успява помпата (която и без това не е чисто нова) да вдигне достатъчно налягане и след няколко хиляди километра да каже чао.
                        не би трябвало да имам проблем точно с нея.

Коментар

ниския вискозитет е при студен мотор,което е по-добре и четете и следвайте логиката

Коментар

pi4_s_bravo написа:
                            Кара FIAT BRAVO 1,8/16V GT99. ГИ ФОБОС
                            (\\\)[___////___](\\\) R.I.P. моя любов.
                            Алфа 147 1.9 mjtd няква дукати история. Абсолютен саждо-генератор.

Коментар

За зимата е ОК, но лятото гаранция ще стане на водица и се сещай колко ще маже.Масла, които ще можеш да караш без да се притесняваш от сезона според мен са 0W40, 5W40, 5W50
                              punto HGT

Коментар

Working...
                              X