Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Разрешени или забранени са дневните светлини от този тип?

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Разрешени или забранени са дневните светлини от този тип?

    Здравейте колеги. От няколко дни с едни приятели водим следната дискусия: разрешени или забранени са дневните светлини които мигат? Имам предвид нещо от този род: http://forum.interbild.net/phpBB3/vi...?f=15&t=130404 Има ли закон който да го забранява, защото напоследък виждаме доста коли с такъв тип дневни светлини от дърти таратайки до коли, които са със заводски такива, а сега гледах и по National Geographic Мегазоводи и на Ферари ФФ също се вграждат такива. Та за това реших да пусна темата във форума та да видим какво ще кажете и вие.
    Fiat Bravo 1.9 TD100

    #2
    Прочетете документите с приятелите ти и ще разберете сами:* Наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-32 от 2011 г. за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства* НАРЕДБА № 86 от 8 януари 2004 г. за одобряване типа на габаритни светлини, стоп-сигнали и дневни светлини на моторни превозни средства и техните ремаркета* Правило № 87 на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации (ИКЕ на ООН) -- Единни предписания за одобрение на светлини за движение през деня за моторни превозни средстваДневни светлини, които мигат - не са дневни светлини по смисъла на горецитираните документи. Това, което се продава в онази тема, е контролер, а не самото светещо тяло. Дали самото тяло е законно или не - на неговото стъкло си има маркировка, която указва тези неща, а не някой закон. Като отидеш на ГТП - там са длъжни да проверят дали светлините отговарят на изискванията. Ако имаш законни дневни светлини със съответната маркировка - може да ги захранваш с този контролер, но ако започнеш да използваш мигащите ефекти, вече не използваш дневни светлини, а използваш други светлини. Някой полицай може да реши, че използваш светлини, наподобяващи тези на автомобили със специален режим на движение, или че просто си използваш светлините неправилно и да те жулне неприятно с едно актче, а ти после може да го оспорваш по съответния ред.

    Коментар


      #3
      Отговора е достатъчно изчерпателен, за което Благодаря!
      Fiat Bravo 1.9 TD100

      Коментар


        #4
        По темата малко късно ама.. да споделя моето мнение във Турция като съм шофирал имаше нещо като мини кортеж едно рено , последвано от пасат с подобни светлини като дневните но светят , червен и син цвят , но когато не светят изглеждат като нормални дневни светлини така , че ти би изглеждал " като полиция " въпреки че са бели премигващи
        Fiat Marea 2001 1.9 110+ powered by Emzo.
        Ex.Bravo 1997 1.8 GT

        Коментар


          #5
          Да де и аз това си мисля, но ги гледам все по масово по колите, айде като е на някоя барака ми е ясно че е поредната тЮнинг мания, ама по новите коли, на няколко киа и шкода, и след като го видях на ферари вече тотално се зачудих и реших че тука има кой да отговори с точност.
          Fiat Bravo 1.9 TD100

          Коментар


            #6
            Напълно ли си сигурен, че това, което си видял наживо е излязло така от завода? Изключваме Ферарито, видял си го по телевизора. А всъщност в предаването, (не съм го гледал, но ще го дебна, следя ги тези) наблегнаха ли на момента, че монтират специални мигащи дневни светлини и ги слагат наочно мигащи с определена цел, или само се вижда в кадър, че мигат? Нали знаеш какво се получава, когато гледаш на телевизионен екран ускоряваща кола? Джантите и за момент изглежда, че се въртят наопаки, забавят се, за момент сякаш спират, все едно колата се пързаля, после започват да се въртят напред.... след малко това се повтаря. Вижда се ясно на кадрите от драга на Италфест 2013, в клипа от подписа ми. Тъй като в умно измислените коли тези светодиодни осветления се управляват импулсно и на практика не светят постоянно, а мигат много много бързо. Това им позволява да светят много по-силно с много по-малко енергия. Недоловимо за човешкото око, но камерите го "хващат" - сигурен ли си, че всъщност това не е описаният ефект на примигване в синхрон с честотата на телевизионната камера? На живо виждал ли си такава кола, на която това осветление примигва по този начин? За да стане по-ясно това, за което говоря - виж ТОЗИ ЛИНК, клипът е от Ю-тюб, на 7:37 минути от клипа се вижда подобен ефект на Стило, но ти гарантирам, че на живо светят силно и ярко, и без да примигват и грам.

            Коментар


              #7
              Първо го видях на една мазда рх 8 на която мигаха габаритите и ми стана ясно че там е за гъзария както и на няколко други коли, но там вече мигаха "дневните светлини", след което го видях на киа и шкода . Ако приемем че шкодата е някоя със "специален режим" понеже беше супърб, то киа-та беше обикновена от ония които масово ги използват за таксита и служебни коли.Това с импулсното управление не го знаех и сега отново прегледах предаването и да ефекта е като на Стилото, означава че при ферари си светят постоянно.След като прочетох наредбата за специален режим на движение излиза че това нещо не е забранено ( Чл.3 (2) За обозначаване превозните средства със специален режим на движение се комплектоват с опознавателни знаци и светлини, както следва:1. синя и/или червена пробляскваща светлина)Извода който си направих, е че това е нещо за което не съществува точен закон който да го забранява, но няма и закон който да разрешава, и всичко зависи от това на какъв полицай ще попаднеш и от коя глуха ще ти извади някой член по който да те глоби, и просто най-много да си създадеш главоболия с оспорване на актове. Благодаря за отговорите още веднъж! Темата е за ключ.
              Fiat Bravo 1.9 TD100

              Коментар


                #8
                Да ти кажа,в България чичко ти полицай обиквено е толкова тъп и самоуверен ,че дори да е законно,пак има разправии,че и често пише актове ,които после падат в съда,но нервите си остават.Аз лично не бих експериментирал със нещо ,което толкова очебийно. Ще ти разкажа и една случка такава. Имаме служебен Грейт Уол. Та тоя китайско-български боклук има фабрични дневни светлини,които обаче са ниско долу на бронята,точно до халогените. Спира ни един дебил,колегата караше по случайност тогава. И почва да му обяснява ,че го спрял,понеже карал на халогени. Нашия му отговаря,че не са халогени,а дневни,оня пак си знае неговото и колегата ми си глътна малко езика. Викам трябвва да се намесвам. Питам го оня той колата вижда ли я отпред,той почва да гледа. Е...демонстрирах му кое е дневна светлина,кое халоген и щях да вадя упътването на колата да му дам да чете... Колегата му се оказа,по умен и ни пусна,ама тоя дебил вика,пусни си КЪСИТЕ светлини,гъзариите не пред мен. Общо взето не ти трябва да се занимаваш с идиотите в униформа.Ще те спре,може да разбере,че не си в нарушение и ще почне да ти търси кусура,само и само да стане неговото.
                ex.Мареа ТД100

                Коментар


                  #9
                  А аз не мисля да слагам такова нещо, защото и без това не знам как не са ме спрели от движение все още (да чукна на дърво) заради боята и сенника на предното стъкло. Просто бяхме повдигнали въпроса с приятели, та затова питах.
                  Fiat Bravo 1.9 TD100

                  Коментар


                    #10
                    sa6obravoto написа:
                    А аз не мисля да слагам такова нещо, защото и без това не знам как не са ме спрели от движение все още (да чукна на дърво) заради боята и сенника на предното стъкло. Просто бяхме повдигнали въпроса с приятели, та затова питах.
                    http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=96791- това е до Еврофутбола в Коматево. Намира се на главния път. Даже може и да ти ги монтира. Аз съм с негов ДРЛ от три години и не съм имал проблеми с КАТ .
                    Fiat Marea Weekend 1.9 jtd 110 SX- еmzo power

                    Коментар

                    Working...
                    X