В последната дистанция пробег - извънградско, от 656 километра ударих джакпота - разход само 5,636 литра на сто. ( както и да го смятам отиване и връщане от Русе до София и обратно - с 37 литра толкова дава). Вие имате ли такъв разход поне понякога - или на мен заради гумите нещо не ми показва правилно?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Толкова ли е икономично с 1,6 16V на извънградско каране?
Collapse
X
-
Re: Толкова ли е икономично с 1,6 16V на извънградско каране
niko_ymn написа:В последната дистанция пробег - извънградско, от 656 километра ударих джакпота - разход само 5,636 литра на сто. ( както и да го смятам отиване и връщане от Русе до София и обратно - с 37 литра толкова дава). Вие имате ли такъв разход поне понякога - или на мен заради гумите нещо не ми показва правилно?
-
Пфу, каква голяма разлика от градско каране! Аз докато гаснеше и за да не гасне на всяко кръстовище съм засичал двойно и тройно повече (10,5 до 13,9) понеже се налагаше да форсирам по светофарите за да не я изпусна - добре, че поне това се оправи - сега почвам да смятам в града колко ще харчи. Извода е като ще излизам някъде да ходя поне извън града за да ми е изгодно както съм на бензин. Аз забелязах, че магистралата от стара планина се спуска към северна България и доста пусках на свободна - дори се засилваше с 5тима натоварена и само от време на време спирачки. А междо другото на гумите ми 165/75 R14 освен всичко друго - пише Fuel Saver (Пестящи гориво). И ми отчита май само 97 или нещо такова от всеки 100 км щото цялата разходка ми излезе 636 км по километраж, а по мои сметки трябваше да е поне 656 защото доста пообикалях градско и в русе и в плевен и в софия ... но нищо де - поне така по-бавно ще навъртам километри - да изглежда като нова.
Коментар
-
niko_ymn написа:...Аз забелязах, че магистралата от стара планина се спуска към северна България и доста пусках на свободна - дори се засилваше с 5тима натоварена и само от време на време спирачки. ...._______
146 JTD
Коментар
-
Изглежда имаш предвид, че при принудителен празен ход се прекратява подаването на гориво. Само че едновременно с това намалява и скоростта на движение (двигателят действа като спирачка). Пресилено е да се говори за заблуда - зависи от скоростта и наклона (и съответно какво разстояние за колко време ще измине колата).А би ли споделил поне основните причини, поради които изключването от скорост не е добра идея (без случая при движение в завой и при хлъзгав път)?ex FIAT Stilo 1,9 JTD Dynamic 3 врати
Коментар
-
sasco
относно темата:Ами колега незнам на бензин,щото съм на газ ама аз засичах софия-несебър-софия,от Чирпан до София със скорост 160-180 км/ч,ми даде 9/100газ....на бензин не съм засичал.
Коментар
-
sev написа:значи ако беше карал с точния размер гуми - 103 км по километража = 100 реални км
Коментар
-
niko_ymn написа:напротив - така както ти казваш щеше да е ако карах с по-малки по диаметър - а аз карам с по-високи така че от реалната дистанция брояча се завърта по-малко пъти (периметър на окръжност нанесен върху асвалта няколко пъти го обаснява) за да е вярно това което казваш трябва да е написано 103 реални = 100 показани на километража (656 реални в моя случай = 636 отброени от километража).
Коментар
-
trustworthy написа:Toва, че като изключиш от скорост по баир спестяваш, е една често срещана заблуда. Когато си на скорост без да подаваш газ разходът е по-малък, макар и с малко. По-важното е, че изключването от скорост не е много добра идея поради ред причини.FIAT Brava 1.4 12V, FIAT Punto 1.7 TD
FIAT Stilo 1.9 Jtd, FIAT Brava 1.2 16V CNG
FIAT Stilo 1.2 16V LPG
Коментар
-
Да размера на гумите е от значение !
Скоро си купих Типо 1,6 DOCH; направо с гуми 165/80/R14 а оригинално трябва да е със 165/70/R13 т.е според калкулатора на www.avtogumi.com Километража показва 90Км/ч при реални 100Км/ч. т.е. ще показва по-малко минати километри -> би трябвало да харчи по-малко! Да ама хора печени автомобилни инженери ми казват, че по- големия радиус ще доведе до по-голям разход на гориво -> файда няма да има. Аз не зная дали е така защото още нямам гуми R/13 но На извънградско при 130 Км/ч ми даде 6,4л. Със Големите гуми. Скоро ще опитам и със R/13 и ще видя пак разхода по същия маршрут и скорост. За да установя истината.Fiat Tipo 1.6 DOHC
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар