Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Толкова ли е икономично с 1,6 16V на извънградско каране?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Е невъзможно ли ще е пък точно тоя двигател да харчи по-малко от заводските данни? Аз твърдя ,че може при всяка марка и модел да се получи.
    Фиат Крома 1.9 16v+
    Фиат Браво 1.6 16v
    Фиат Мареа 1.6 16v

Коментар

ogi28b написа:
      Първоначално не бях обърнал внимание на датите, и много се учудих на това което си написал в предишните си постове. Сега има и уточнение че конкретно ТОЗИ двигател не може да харчи по-малко от данните по каталог, нали така? Защото ако говориш общо за двигателите, че не може да горят по-малко от заводските данни, ще стане сериозен диалог, с мноооооого аргументи в полза на обратното.
      Ся колега ние тука сме друга бира ся Ако тряя съм точен - http://catalog.auto.ru/catalog/cars/card/5167.htmlНачи и аз съм успял малко под заводските данни да смъкна ( откоро кажи речи карам дизел. вярна е приказката че нафтаджиите са наи икономичните шофери )

Коментар

Ето какво е написано в сервизното описание за режима на икономия на гориво (cut-off strategy).Режимът на икономия на гориво (cut-off) се активира при следните условия:- клапата за въздух е затворена, следи се напрежението на TPS или с други думи не е натиснат педала за газта- оборотите на двигателя са над 2000 об/мин.- температурата на двигателя е над нула градуса по целзийПодаването на гориво се възстановява при натискане на педала на газта.Излиза че икономия на гориво може да се прави най-добре при дълъг и прав наклон при спускане, включва се на такава предавка че оборотите на двигателя да са над 2000. Ако двигателя се чипне тия 2000 оборота може да станат например 1800 (не правете това у дома ).Също така при изключена предавка не се прекъсва горивото понеже оборотите са под 2000 - 850 +/- 50 и ЕКУ-то подава гориво за да преодолява механичното съпротивление при въртенето на двигателя.
        Bravo 1.6 / 16

Коментар

Ако по склона пускаш по инерция ще изхарчи повече бензин! на скорост спира изобщо да харчи за това на пета по леко с педала на газта плавно ускорение и не по склон на горе и при 200км/ч 5л. 100км ми е давала на мен
          АЗ СИ КУПИХ КОЛА ЗА КАРАНЕ А НЕ ЗА БЛЪСКАНЕ!!!!
          Fiat Bravo 1.6 16v 103hp 98г.

Fiat 1100L 42г.

Коментар

idm написа:
            ogi28b написа:
            Първоначално не бях обърнал внимание на датите, и много се учудих на това което си написал в предишните си постове. Сега има и уточнение че конкретно ТОЗИ двигател не може да харчи по-малко от данните по каталог, нали така? Защото ако говориш общо за двигателите, че не може да горят по-малко от заводските данни, ще стане сериозен диалог, с мноооооого аргументи в полза на обратното.
            Ся колега ние тука сме друга бира ся Ако тряя съм точен - http://catalog.auto.ru/catalog/cars/card/5167.htmlНачи и аз съм успял малко под заводските данни да смъкна ( откоро кажи речи карам дизел. вярна е приказката че нафтаджиите са наи икономичните шофери )
            Има доза истина и то голяма. Първата ми кола беше Пежо 106 дизел...такива навици придобих от тая кола, че сега дори да карам бензинова кола, пак си я карам като дизел...тва е то :D И честно казано, ако не беше толкова счупено Пежото и ако почти всички дизели не бяха турбо, пак щях да си взема дизел. За мен лично, най-практичната/удобна и тн кола е атмосферния дизел по ред причини. За сведение въпросното Пежо ми даваше 5,2-5,3 градски разход - в СОФИЯ, в задръствания...

Коментар

не исках да качвам темата нагоре, но не мога да си добавя картинката към по-старо мнение (защото са минали 1440 минути и ве4е не може да се променя)исках да попитам как е възможно да има два различни стандарта за разход и по двата да се води различен разхода дори в книгата с технически данни за колата - може ли един и същ двигател да гори различно според различен стандарт?според 80/1268/СЕЕ - 11 на сто, а според 93/116/СЕ - почти 14 на сто - градско
              Прикачени файлове
              Брава 1,6 16V; Джанти 16-ки - по договаряне - 4 бр.:
              http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=88126

Коментар

Re: Толкова ли е икономично с 1,6 16V на извънградско каране

niko_ymn написа:
                В последната дистанция пробег - извънградско, от 656 километра ударих джакпота - разход само 5,636 литра на сто. ( както и да го смятам отиване и връщане от Русе до София и обратно - с 37 литра толкова дава). Вие имате ли такъв разход поне понякога - или на мен заради гумите нещо не ми показва правилно?
                Патологичен лъжец!5.6 литра може ама по нанадолнице на празен ходПравила на форума:1.2. Потребителските постове трябва да показват респект към другите потребители. Гневни или оскърбителни постове няма да бъдат толерирани. В следващите си постове в темата колегата е уточнил че е сгрешил. Въпреки това, обръщението ти е недопустимо! Модераторски екип на fiat-bg.org
                Fiat Bravo 1.6, 16V, 103 к.с.,
                182A4.000, 1998г.

Коментар

biker_81 написа:
                  Да си го кажем направо,този двигател монтиран на брава и мареа ако се кара нормално със 100-110-120 и тук там някое настъпване за изпреварване не би горял по малко от 7/100 бензин.
                  6,5 София-Варна със спазване на ограниченията, но пък с отворен термостат (стрелката падаше на нула при пускане по инерция), както и имам проблем с придърпване от все още неизяснен произход.
                  FIAT BRAVO II 1.4 GPL
                  FIAT BRAVA 1.6 16V 103ps
                  FIAT TIPO 1.6i.e. 835.С1 '93 ABS
                  FIAT UNO 1.5

Коментар

Да но само извънградско. В интерес на истината в града съм повече от разочарован - това е един от най-лакомите мотори на фиат и при все, че не е от най-мощните - няма на какво отгоре да е такъв змей. Никой не писа нищо за стандартите ... май ще трябва да питам гуугъл.Ако имаше начин тази тема щях да я изтрия. Но както казаха в едно предаване по ТВ - "казана дума - връчен скункс".
                    Брава 1,6 16V; Джанти 16-ки - по договаряне - 4 бр.:
                    http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=88126

Коментар

help

zdraveite.az imam golqm problem mn mi xar4i imam brava 1.6 16v i mi xar4i stra6no mnogo izvan gracko ospavam da q zaseka i poznaite 20litra za 210 km.okolo 10 na sto izvan gracko.a da ne kazvam za gracko.smenix sve6tite maslo filtar karax q da mi q zaka4at na kompiutara da vidqt da ne bi ne6to da ne raboti toq mi kaza 4e si4ki dat4ici si rabotqt.i nz kakvo da q pravq kazaxa mi 4e obiknovenna gazova ne moga da sloja trqbvalo gazov injekcion.ako nqkoi znae ot kakvo moje da e neka mi pi6e......blagodarnostiДобре дошъл във форума! Преди да започнеш - запознай се с ПРАВИЛАТА НА ТОЗИ ФОРУМ1.12. Писането на кирилица е задължително. Забранено е писането с латински букви, както и заместването на буквите "Ч", "Ш", "Щ" и други с цифрени означения като "4" и "6" или с някакви други знаци извън кирилицата. (Изключват се случаите, когато е наложително: техническа информация, код и други.) Тези, които нямат кирилица могат да си свалят и инсталират или да използват вградения кирилизатор към формата за писане на мнение.Модераторски екип на fiat-bg.org

Коментар

тука стана пак спор по нагоре кои лъже и кои не. лично аз нямам никаква файда да лъжа, нито ще спечеля нещо нито ще излеза някакъв тарикат. колата я имам от година и нещо. миналото лято 2ма души с шлен багачник София-Черноморец-София на газ ми даде 7,1 а при пуснат климатик почти нонстоп - 9,0. естествено засичам от изключване на апарата на колонката до автоматично превключване на бензин (годе долу на всяка бензиностация почти на едни и същи литри изключваше). скорост 100-120 на 1-2 места 130. да предположим че заради гуми и заложени разминаваници в километража го заклъгляме на 7.5 без клима и 9.5 с клима извънградско ГАЗ. на бензин мисля че и по 7 ще падне. Не ми се пробва обаче нали уж за това съм я сложил тая газ да е по евтинко п.с.имам колега в работата с пецо 205(91г. ако не се лъжа) 1.3 много, и казва че кара със 140-160 и му дава 5.5 газ. вие си преценете дали е вярно. Бобовдол-София и обратно. лично на мен не ми се вярва но го давам за сравнение
                        Фиат Мареа 1.6 16v, 99 г.
                        182A4.000 IAW49F
                        LPG - Lovato EasyFast
                        ----------------------------
                        "Има две неща които са безкрайни, вселената и човешката глупост, ... но не съм много сигурен за вселената", А. Айнщайн

Коментар

Re: Да размера на гумите е от значение !

emillio написа:
                          Скоро си купих Типо 1,6 DOCH; направо с гуми 165/80/R14 а оригинално трябва да е със 165/70/R13 т.е според калкулатора на www.avtogumi.com Километража показва 90Км/ч при реални 100Км/ч. т.е. ще показва по-малко минати километри -> би трябвало да харчи по-малко! Да ама хора печени автомобилни инженери ми казват, че по- големия радиус ще доведе до по-голям разход на гориво -> файда няма да има. Аз не зная дали е така защото още нямам гуми R/13 но На извънградско при 130 Км/ч ми даде 6,4л. Със Големите гуми. Скоро ще опитам и със R/13 и ще видя пак разхода по същия маршрут и скорост. За да установя истината.
                          Колега ,на 1.6 DOHC не можеш да сложиш 13-ски!!! Отпред със сигурност не влизат!!!
                          Fiat Stilo Multi Wagon 1.9JTD 85KW/115к.с. '03 powered by emzo
                          Fiat Punto SX mk2 1.2 44KW/60к.с. '00
                          EX : Fiat Tipo 1.6 i.e DOHC 149C2.046 1585cc. 66KW/90к.с -6250об./мин. - Изповядващ религията FIAT

Коментар

ЗДР КОЛЕГИ ЗАКЪСАХ И АС САС ЕДНА МАРЕА РОМАГАИТЕ ИЗЧЕЗНАХА МИ КЪСИТЕ И ЧИСТАЧКИТЕ.Запознай се с правилата на форума, преди да публикуваш следващото си мнение. Модераторски екип на fiat-bg.org

Коментар

След смяна на термостат-а (с такъв от рено5), кабели, свещи, бобина , филтри, и масла разхода ми падна под 6/100 при скорости до 120км/ч.Наистина методът ми не е от най-точните (от зареденото на колонката до първо светване на лампата), но пък се повтаря за 900км София-Варна-София, както и 600км. София-Русе-София. Условията са:1. Сам в колата и без багаж.2. Без климатик3. Следя налягането в гумите4. Зареждам само в Ромпетрол и ви препоръчвам да опитате, без да нямам нищо общо с веригата, просто познавам "българската предприемчивост"6. Смея да твърдя , че имам достатъчен шофьорски опит, за да карам сравнително икономично: с пускане по инерция и без излишни изпреварвания.Доколкото за пускането по инерция, то всияко зависи от ситуацията: ако ситуацията позволява пускане по инерция, то задължително инерцията пести гориво;ако не виждаш края на пътя и така или иначе някъде ще натискаш спирачка, то задължително е включването на скорост, както и пестенето на гориво от това.Още нещо, което рядко се обсъжда: Всяко натискане на спирачка е загуба на гориво!!!!! Обяснението е, че придобитата енергия(инерцията) безвъзвратни се превръща в топлина от спирачките. Така че ако видите че светофара е червен не се опитвайте да стигнете колкото се може по-бързо до него!Успех на всички с икономиите!
                              FIAT BRAVO II 1.4 GPL
                              FIAT BRAVA 1.6 16V 103ps
                              FIAT TIPO 1.6i.e. 835.С1 '93 ABS
                              FIAT UNO 1.5

Коментар

Моето Браво е 1.6 16V с АГУ. Тръгвам от Бургас за Варна. Пълня до горе бутилката. Пътуваме 3-ма човека(около 200кг) + 2 сака. Във Варна допълвам на ОМV и взе приблизително 11лв, което идва 9,73л (цена на гаста 1,13лв.). Смятам, че е горе доло добре.
                                Американски форум: питаш нещо и ти отговарят.
                                Руски форум: питаш нещо и теб те питат.
                                Български форум: питаш нещо и ти обясняват колко си тъп.

Коментар

Working...
                                X