Re: Регистрация на лекотоварен автомобил като пътнически?
Mapu0o написа:
Може ли да се регистрира лекотоварен автомобил като пътнически и какви са процедурите?
Точно такава транформация не съм правил, колега. По принцип доста от пътническите микробуси, които се движат по нашите пътища са преправяни от товарни на пътнически. Фирма Трансформа в София се занимава с това. Преправял съм служебен бус от 15+1 на 8+1 места, за да може да се кара с кат. В. Условието за 8+1 е задължително на всяка седалка да има триточков предпазен колан. Най-добре е да се консултираш с Технотест, които провеждат техническата проверка след подобни трансформации и издават документ, с който минаваш в КАТ и МПС-то се пререгистрира от товано на пътническо. Надявам се да съм бил полезен.
ex. Fiat Marea 1.6 16V
ex. Lancia Dedra SW 2.0 16V
Lancia Kappa 2.0 VIS
Става дума за Пунто МК2 1.9д, излязло от завода товарно, а аз искам да му сложа задна седалка и да го регистрирам като пътническо
Освен седалките задължително ще трябва и колани да сложиш. За останалите изисквания най-добре попитай споменатата вече фирма Технотест. По пътя на логиката щом е възможно от товарен микробус да се направи на пътнически и да вози по 16-17 човека, не би трябвало да е проблем това да стане и с лек автомобил.
ex. Fiat Marea 1.6 16V
ex. Lancia Dedra SW 2.0 16V
Lancia Kappa 2.0 VIS
То обикновено хората искат точно това което имаш, за да си ползват ДДС при покупката и после на гориво и т.н. (това ако си фирма с регистрация по ДДС)Да не стане по смислено да го продадеш и да си вземеш такова с задна седалка.
Здравейте колеги! След дълго ровене из нета и разпитване относно темата, намерих местоположението на фирма Технотест ООД. Онзи ден реших да отида до там да ми изпитат автомобила, тъй като цената, посочена в сайта им за тази услуга беше доста приемлива (90лв). И така отидох до въпросния Технотест и се оказа, че от някое си министерство не им били издали разрешително за издаване на такива удостоверения и в момента няколко частни фирми извършвали тази дейност. Намерих тези фирми в сайта на Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация и реших да позвъня да попитам как става работата... Фирмите са "Декра Аутомотив" ООД и "Тюф Норд България" ЕООД. Тестването става с предварително записване и в двете фирми струва 360лв. Те издават удостоверение, което да послужи пред КАТ. След теста при една от двете фирми за ходи в ДАИ (името на институцията подсказва, че ще даваш :D ) и там ти издават някакво удостоверение срещу скромните 100лв. Тогава вече спокойно се ходи в КАТ, одрусват ти последните левчета за регистрация и си тръгваш като пич .
Гледай да си изпипаш всичко по приложимите наредби, защото в КАТ пак могат да се задрънчат, нищо че имаш сертификата от Технотест. Аз съм преправял бус от пътничски към товарен и след като си платих въпросните 360 лева оня изрод от КАТ пак ме върна за една скапана решетка на страничното стъкло на вратата на буса. Така или иначе успех с тия измамници.Поздрави
Коментар