Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Икономично каране?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Лично аз, за да пестя гориво когато се налага се старая да изпълнявам няколко неща.За градско тръгвам на 1-ва до около 1500-2000 оборота(уточнение е че я ползвам само за тръгване), после започвам да изреждам скоростите ако пътя позволява така : 2-ра пак не повече от 2000 оборота, при скорост около 20 км, така продължавам пак не повече от 2000 оборота и на другите предавки като скоростта съответства така 3 - 30, 4 - 40, 5 - 50 и нагоре. Друг много важен момент според мен е и самият натиск на педала. Трябва да се натиска доста по-умерено и колата да ускорява бавно. Вярно някои ще кажат "пенсионерско каране", да така е но значително по-икономично. Аз се старая когато имам възможност и светофарите имат брояч, да поддържам такава скорост ( понякога доста ниска), за да не се налага да спирам или ако се наложи да намаля много но след това да включа директно на 2-ра, и да продължа. За извънградско се старая да карам в диапазона 90-110 като по този начин освен икономия, имам най-добър контрол над колата, по-малък спирачен път ако се наложи, а и не на последно място не давам повод на родната милиция да ме опазва. Не веднъж съм спорил с мой приятели по отношение на това как трябва да се изкачваме/спускаме когато говорим за планинско каране. Отново не претендирам, че съм прав, но лично мнение е, че при изкачване не трябва да мъчим колата с прекалено висока, нито ниска предавка трябва да ползва някакво средно положение. Аз ползвам най-често 3-та и 4-та предавка за изкачване, като тук за разлика от каране на равно използвам оборотите на предавката до около 3000-3500 в зависимост и ако скоростта позволява качвам по висока. За спускането колкото и някои мой познати да отказват да го приемат най-добрия вариант е на скорост. Не само заради моторната спирачка и по добрия контрол над колата, но и поради факта, че разходът на колата е значително по нисък от този на свободен ход на мотора.(имаше предаване на Топ Гиър по въпроса). Скоростта трябва да е съобразена с скоростта с която се движи колата, да не е по ниска от 1200-1300 оборота и да не е прекалено висока.Това е най общо как аз карам когато се старая да е икономично, ще се радвам ако и други колеги изкажат техни "тактики" за по-икономично каране или да посочат къде бъркам аз мисля, че подобна дискусия би била полезна на всички.

Коментар

Дали ще смениш на 2000 или на 3000 предавката при плавно натискане на педал .... ми разликата е толкоз малка, че не си заслужава вманичаването.Пак повтарям, технически изправна кола с тия тертипи на каране и нормално каране - разликата ще 0.5 литра.1 да е, заслужава ли си престараването ?Вече ако крака му настъпва рязко педала и я държи във високи обороти ....
      F9Q750 @ 151hp/332.2Nm

Коментар

Другата седмица ще направя две засичания по един и същ маршрут около 30 км. градско. Едното с моя стил на каране, а втория - голфаджийската.Ще видим каква ще е разликата
        04/2000 Fiat Brava 1.9 JTD 105+

Коментар

Така-а, да споделя за едно не много икономично каране вчера и днес, понеже по-нагоре в темата казах, че винаги знам колко гориво имам в резервоара, а и изразих съмнение, че бензинджията не успя да ми донапълни резервоара. Днес попаднах на "мое момче" зареждач и му споделих за неговия колега, като все пак имаше вероятност и на входа на резервоара да е проблемът. Този сложи пищова и започна да си пълни нормално. Попита ме, колко предполагам, че ще напълни, казах 30 литра и наистина, пищовът изключи на 29,71. С малко зор, напълнихме 31 литра. Ако сметнем, че оня ден оня не ми е дозаредил 3 литра, а аз предполагам, че са дори 5, но с 3 да смятам, разходът ми от вчера и днес е 6,9 със здраво настъпване по подбалканския от Гурково до Сливен, понеже се гонихме с един нагъл маджарин с баничарка - почти през цялото време със 140 съм карал, после градско из Ямбол, малко из Елхово и днес на връщане около 50 километра с климатроник. Доволен съм и за пореден път си потвърдих експеримента, че над 7 трудно мога да я вдигна.
          Fiat Marea Weekend 1,6 16V

Коментар

sugarboy написа:
            Така-а, да споделя за едно не много икономично каране вчера и днес, понеже по-нагоре в темата казах, че винаги знам колко гориво имам в резервоара, а и изразих съмнение, че бензинджията не успя да ми донапълни резервоара. Днес попаднах на "мое момче" зареждач и му споделих за неговия колега, като все пак имаше вероятност и на входа на резервоара да е проблемът. Този сложи пищова и започна да си пълни нормално. Попита ме, колко предполагам, че ще напълни, казах 30 литра и наистина, пищовът изключи на 29,71. С малко зор, напълнихме 31 литра. Ако сметнем, че оня ден оня не ми е дозаредил 3 литра, а аз предполагам, че са дори 5, но с 3 да смятам, разходът ми от вчера и днес е 6,9 със здраво настъпване по подбалканския от Гурково до Сливен, понеже се гонихме с един нагъл маджарин с баничарка - почти през цялото време със 140 съм карал, после градско из Ямбол, малко из Елхово и днес на връщане около 50 километра с климатроник. Доволен съм и за пореден път си потвърдих експеримента, че над 7 трудно мога да я вдигна.
            за колко си продаваш колата-за да я купя щом разход над 7л/100км не дава?
            Bravo 1.9d 97г

Коментар

emzo написа:
              Дали ще смениш на 2000 или на 3000 предавката при плавно натискане на педал .... ми разликата е толкоз малка, че не си заслужава вманичаването.Пак повтарям, технически изправна кола с тия тертипи на каране и нормално каране - разликата ще 0.5 литра.1 да е, заслужава ли си престараването ?Вече ако крака му настъпва рязко педала и я държи във високи обороти ....
              При мен разликата в разхода е около 40-50% само от стила на каране.Ако карам икономично, както по принцип си карам по всекидневен маршрут, разхода ми е около 6.5 в момента. Ако не се съобразявам с особеностите на релефа, движение и т.н., без да я настъпвам излишно колата, демек без келешлъци, то разхода ми е около 9.5.Два пъти съм го правил второто каране, за да видя реално колко ми е разликата.
              A20DTH ЖТД ама не баш
              1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
              Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Тебе не те броим, ти си нечовек :D
                F9Q750 @ 151hp/332.2Nm

Коментар

Working...
                X