Здравейте,Минах вече 60 000 км с въпросните ролки. Преди 10 000 км (4 месеца) ми прескочи ангренажния ремък в резултат на отчупено парче от пластмасовата кутия на ангренажа. Тогава се разминах с 3 прескочили зъба и без поражения. Смених само ангренажния ремък и майстора каза, че ролките са добре.Другите ролки и ремъци не са сменяни също 60 000 км, виене не се чува.Колата се кара 95 % извънградско.Принципно винаги си сменям всичко на 60 000 км, сега почнаха да ми дават разни акъли на 80-90 000 че можело и т.н. Моля дайте съвет дали да сменям или не , само ангренажния ремък съм сменил преди 10 000 км.Поздрави !
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Да сменям ли ролки или не?
Collapse
X
-
Всичко е относително, колега. Щом караш само извън града - една и съща ролка ще изкара повече. Ако караше само в града - може и доста по-малко да е. Разликата в пробега може да е 2-3 пъти. Не го приемай като съвет, за да не излезе, че съм ти казал, нещо, а после колата се е скапала, но аз, на твое място - няма да пипна нищо преди 75 000 км с този начин на каране, освен ако не изминат 5 години от смяната. Смених ангренажен ремък и ролки по принуда, докато се чудехме защо колата ми не иска да запали, а бяха на около 55 000. Мога да снимам състоянието на старите за сравнение. Все пак - каквито и съвети да чуеш в тази тема - отговорността си е изцяло твоя. Ти решавашВземи предвид и факта, че може да попаднеш на кофти бройки от новия комплект и да се повредят много по-бързо в сравнение с текущите, които е напълно възможно да издържат и 100 000. Има вариант за разглобяване, отваряне, почистване, нова грес, затваряне. Само че повърхността на роките трябва да е перфектна.
Коментар
-
Аз се извинявам, но не виждам логика в това "Щом караш само извън града - една и съща ролка ще изкара повече. Ако караше само в града - може и доста по-малко да е. Разликата в пробега може да е 2-3 пъти. "Подкрепям напълно мнението на колегата Airfan, допълнено с това "Все пак - каквито и съвети да чуеш в тази тема - отговорността си е изцяло твоя. Ти решаваш. Вземи предвид и факта, че може да попаднеш на кофти бройки от новия комплект и да се повредят много по-бързо в сравнение с текущите"Стило-1,6-16v - 103 Hp 2003 (ГАЗ-БЕНЗИН)
Типо 1,4 mono 1993 (ГАЗ-БЕНЗИН) - EX
Уно 1,4 карбуратор 1984 (ГАЗ-БЕНЗИН) - EX
Коментар
-
Логиката е следната: Като караш извън града, се движиш с по-висока скорост, предавката е предимно най-високата за автомобила. Двигателят се върти най-малко пъти по отношение на изминатото разстояние. За да съм по-точен - ако изминеш 100 км за 1 час, двигателят ще направи около 130 000 - 135 000 оборота (Брава JTD). Ако караш в града, скоростта обикновено е 4-5 пъти по-ниска. Да завишим малко и да кажем, че средно в града се движиш с 30 км/ч на трета. На трета предавка двигателят ще се върти с около 1300 оборота. За да изминеш същия пробег от 100 км, ще се движиш 200 минути с 30 км/ч. За това време двигателят ще се завърти 200 * 1300 = 260 000 пъти. Ето ти двойна разлика в работата на мотора за един и същи пробег. Т.е. докато моторът направи 260 000 оборота на пета, извън града - колата ще е изминала двойно разстояние.По принцип такива цикли се усредняват по някаква формула. По подобен начин ти казват и че колата харчи средно 7.2 литра, примерно. Само че то е сметнато с 62 % извънградско и 38 % градско. И за пробега е така - приели са, че определено време караш градско и определено време - извънградско. Само че като промениш това време - нормално е да се промени и цикълът на смяна. Правилно е, по принцип, да се следи когато моторът направи определен брой обороти - тогава да се прави съответната подмяна на консумативи. Ама това е оскъпяване и по-лесно е да се следят километрите.Надявам се, че сега разбирате логиката каква е.
Коментар
-
Благодаря за всички мнения ! Реших да не си правя експерименти, налага ми се да правя преходи по 500-600 км на ден макар и 1-2 пъти седмично, такъв ми е маниера на каране, отделно и жена ми кара колата 1-2 пъти седмично по 40-50 км също извънградско. В града почти не карам - да го кажем така, на 1000 км дали имам и 50 км градско. Въпреки всичко именно поради причината, че не искам някъде да ме остави макарона по път (вече веднъж доживях да ме дърпа голф 2) съм решил да сменям всичко от до.Моля да препоръчате какви ролки и какви ремъци да сложа или ако не можете да каже какви да сложа, то препоръчайте какви ДА НЕ сложа! Цената не е от такова значение, но въпреки всичко моля да препоръчате, както най-доброто, така и добро в съотношение качество/цена.Ще сменям всички ролки и всички ремъци (4 ролки и 4 ремъка) . Смятам дори да сменя и сегашния ангренажен ремък, въпреки че е на 10 000 км.Ще бъда благодарен и ако препоръчате и магазин, от който да ги купя (разбира се на мн добри цени). Ще помоля модераторите да не трият препоръки за такива магазини в темата- нека не го приемат за реклама!Днес смених маслото с волф 5в40, последните 120 000 км карах само с 10в40 (различни марки). Ще следя какво е поведението му и ще споделя мнение. Колата по табло е сега на 190 000 км, купихме я преди 6 г и тогава показваше 69 000км.Благодаря предварително !
Play Golf ,but not drive golf!!!
Brava 1,6 16V 99' с ФОБОС
C4 1,4 16V 2007- Stag 300 Premium
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар