Колеги, позволвам си да публикувам постинг, написан от мен за друг форум, но смятам, че ще е полезен за всички.Ще си позволя да развия въпроса за избора на зимни гуми.ПървоЗадължително е да сложим (разбира се ако имаме финансовата възможност за това) 4 зиимни гуми, а не 2. Въпреки, че от икономическа гледна точка изглежда логично, поставянето само на две зимни гуми на задвижващите колела на автомобила носи сериозни рискове. При спиране, тежестта на автомобила се пренася на предната ос и автомобилите със задно предаване трябва да разчитат на чудо - оставените с летни гуми предни колела да спрат на сняг. При автомобилите с предно предаване пък, разликата в инерцията от успешното спиране на зимните гуми на предните колела и летните гуми на задните ще доведе до значителна нестабилност на автомобила и сериозен риск от неконтролируемо занасяне. Така че всичко друго освен четири зимни гуми е компромис, криещ сериозни рискове.ВтороКак да направим най-правилен подбор на зимната гума.Съществуват зимни гуми с различна форма, състав и големина на протектора, разработени за различни пътни условия. Поставянето на шипове няма да коментирам, тъй като в България е забранено използването им по пътищата.Необходимо е да направим трезва преценка при какви пътни условия ще караме автомобила си в по-голямата част от времето. Например пътните условия в Пловдив, Бургас, Варна са коренно различни от тези в Смолян, Троян и изобщо регионите, в които в по-голяма част от зимата пътищата са затрупани от сняг, в много случаи и неразривани.Пример за гуми, която е разработена за тежки зимни условия : PIRELLI Winter Carving, Gislaved NordFrost 3 - това са гуми с дълбок, силно набразден протектор и изключително мек каучук. При натиск на гумата върху снега, меките и набраздени части от протектора се разтварят и буквално "захапват" снега. Недостатъкът на тези гуми е, че ако се използват дълго време на незаснежен (мокър) или сух път, лесно се износват. Освен това при влизане в завой с по-висока скорост на незаснежен път, протекторът (разсечен на многобройни дълбоки парчета) буквално се подгъва в долния си край и създава усещането за нестабилност на автомобила. Тоест, ако пътните условия, в които ще управляваме автомобила си в по-голяма част от времето са тежки, то това е верният избор.За разринати, мокри и често сухи зимни пътища (каквито са пътищата в голяма част от южна България) са по-удачни зимните гуми, които не са с дълбоко набразден и нарязан протектор. По-износоустойчиви са. Подходящи са за хора, които изминават ежедневно големи разстояния по магистралите. По-стабилни са при високи скорости (скоростни индекси H, V): Такива гуми са например: Yokohama AWS Winter, Kumho KW17. Те са съответно и с по-високи скоростни индекси (H, V).Точната преценка на пътните условия ще ни помогне да направим разумния и ефективен избор на зимни гуми.Като идеален вариант за условията в България (неразринати пътища, многобройни дупки) предлагам LASSA SNOWAYS II Plus, с много здрав каркас, подобрен състав за по-добро представяне на мокър път. Гума от среден клас (не скъпа).Но нека всеки избере своята марка и модел сам.Направете смяната със зимните гуми по-навреме, тъй като освен, че един рано паднал сняг може да ви изненада неприятно на пътя, то неприятна ще бъде и изненадата от цените на зимните гуми тогава, когато всички се струпат да купуват и сменят и търсенето надвиши предлагането. Тогава започва т.нар. "гумаджийска жътва".Затова - сменете гумите навреме. Старите, изтрити зимни гуми, сменете с нови за да си спестим неколкократно по-големите разходи по ремонта на блъснатия поради подхлъзване и занасяне автомобил.Обърнете сериозно внимание на годината на производство - DOT-символа върху гумата. Гумите да са произведени по възможност тази година или поне миналата, но не и по-стари. Например DOT, който завършва с цифри 2306 показва, че гумата е произведена 23-та седмица от 2006 година.Очевиден белег, че гумата е стара е когато изглижда избленяла и пожълтяла. Каучукът вече е загубил безвъзвратно основните си свойства.Успех колеги.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Да направим правилния и навременен избор на зимни гуми
Collapse
X
-
аз имам 2 зимни Корморан и миналата зима бях много доволен от тях - сега огиват отзад, а отпред още две - новички от същото :D зимата не ми е поднасяла(предницата ),и не е буксувала.само, като се поотопли - на един светофар блокираха колелата, ама то и аз си спрях бая къснокато цяло съм много доволен.A big fan of 'Top Gear' and 'Foose design'
e30 forever!
Коментар
-
Гумите на фирма Боряна в Дряново са пълен ташак за мен. Джантите им също.2 пъти купувам гуми с джанти от там и двата пъти колите започват да дърпат нанякъде. Джантите са меки.Накрая си купих джанти Алесио и гуми Бриджистон Потенца и се оправи колата.И каквото и да ми е харесвало преди все го нямат в наличност, и никой незнае дали ще го имат.Поне половината от асортимента го нямат и сега.Иначе поздравления на колегата за изработката и поддръжката на сайта. :D
Коментар
-
The Secret Lover написа:Гумите на фирма Боряна в Дряново са пълен ташак за мен. Джантите им също.2 пъти купувам гуми с джанти от там и двата пъти колите започват да дърпат нанякъде. Джантите са меки.Накрая си купих джанти Алесио и гуми Бриджистон Потенца и се оправи колата.И каквото и да ми е харесвало преди все го нямат в наличност, и никой незнае дали ще го имат.Поне половината от асортимента го нямат и сега.Иначе поздравления на колегата за изработката и поддръжката на сайта. :D
Коментар
-
Съжалявам колега, ама мястото на това рекламно съобщение, прикрито като полезен пост, не е тук. Мисля че модераторите трябва да обърнат внимание.Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...
Коментар
-
Humppa
Карах 2 зими с зимни гуми Kumho - 4 броя еднакви. Лятото карам пак с Kumho - пак 4 и пак еднакви.През зимата проблеми със стабилността и спирането почти не съм имал. Гумите са добри и на добра цена. Зимна - 102 лева, лятна - 92 лева на бройка.И все пак не забравяйте - каквито и зимни гуми да сложите на колцата, ако не карате разумно те няма да ви спасят!!!
Коментар
-
Yavor написа:Съжалявам колега, ама мястото на това рекламно съобщение, прикрито като полезен пост, не е тук. Мисля че модераторите трябва да обърнат внимание.
Коментар
-
Чуков, писах ти отговор 20 мин... много писах, в момента на постване форума умря за известно време както обикновенно и мнението ми за твое щастие изчезна.За мен вашите гуми и джанти не струват. Купувал съм 3 комплекта гуми и 2 джанти лично от Дряново и повече не пипвам нищо от тази фирма!Не ми се пише пак защо, как, кога и т.н.Освен това отдавна забелязах че посещенията ти из автомобилните форуми си свеждат само до реклама на фирма Боряна в която работиш!Темата е за коша.
Коментар
-
The Secret Lover написа:Чуков, писах ти отговор 20 мин... много писах, в момента на постване форума умря за известно време както обикновенно и мнението ми за твое щастие изчезна.За мен вашите гуми и джанти не струват. Купувал съм 3 комплекта гуми и 2 джанти лично от Дряново и повече не пипвам нищо от тази фирма!Не ми се пише пак защо, как, кога и т.н.Освен това отдавна забелязах че посещенията ти из автомобилните форуми си свеждат само до реклама на фирма Боряна в която работиш!Темата е за коша.
Коментар
-
Колега, понеже явно си част от екипа на Боряна Груп. Директно те питам за цена на Kumho KW17 Tires.... и от къде в София може да се закупи. интересувам се от закупуване и монтаж. Ходих в магазина на кръстовището при старите блоковве на Балканкар в Дървеница. Там ми измънкахе нещо неясно и така и не разбрах има ли ги .. какви са цените и т.н. За да не изпаднеш в положение да те мъмрят админите - премести си темата в бизнес раздела или в раздела продава. Ако искаш да рекламирате Диана груп спокойно можеш да се свържеш с администрацията на форума и те ще ти кажат условията.lancia Zeta 2.0 turbo HL /чип-тунинг от TECNOTEMARACING, 16'джанти MELBER, EIBACH окачване , REMUS ауспух
ех' FIAT Bertone X 1/9 - 1500 - 5 speed '82 June
Lanchia Dedra 1600 i.e -пенсионирана
Коментар
-
Бих ти отговорил, но не си дал конкретен размер. За колко цола става дума?По принцип не знам къде точно са сервизите в София. Не работя в търговския отдел. До колко знам - тунела Люлин, в кв. Хаджи Димитър и някъде в Дървеница. Телефоните ги има в сайта в лявата част има карта и оттам се избира088/8935262 02/8402384 02/8402379 088/9255055 02/8408404 088/8560125 088/8327489 088/8331615 088/8331630 088/7514161
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар